用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 自己教小朋友PHONICS
go

自己教小朋友PHONICS [複製鏈接]

自己教小朋友PHONICS

有沒有媽咪是自己教小朋友phonics, 而沒有出外學的, 可行嗎, 我的英文不是太好, 但可以和小朋友一起學.

如果真的自己教, 我會買套jolly or letterland.

請給意見.

october

Re: 自己教小朋友PHONICS

october~~~

你有得上網.....不如試下呢個呀
我覺得都唔錯......(都係啱啱睇到咋)
同佢係屋企一齊學.....kekeke

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=544681&post_id=9088858&order=0&viewmode=flat&pid=9087233&forum=25#9088858

水玲瓏,

我都有去條link, 好有用, 謝謝

我自己弄字咭教細仔發音, 然後佢自己慢慢拼字, 現在所有三個音的字, 包括blended sound, 都90%拼到, 開始讀句子了. 我只用大女的舊字咭和書, 沒有再買其他教材.

我間中都會開Starfall, 但只當遊戲, 多看壞眼. :

Hi twokidsmum,

How old of your son who can blend the words(3 letters)?

Thanks

JVC2002,

"聽"我讀3個音節, 然後自己將字拼出來: 1歲9個月
"看"著3個音節的英文字, 然後自己拼: 2歲10個月

中間那一年是我沒有時間教他

corn 99,

想請問你用了那幾種教材, 可否具體說明, 我也想自己教小朋友phonics, 但我是全職mama, 你呢?
你的小朋友有沒有上其他英文班, 如會話.
thanks.

october

Hi corn99,

可否分享吓d教材名及在那兒可找到.thank you!
---------------------------------------------------
我在台灣, 香港, 和 美國 等地搜尋英文拼音教材

Hi kixeoa

Can you share where can I buy those materials?  What's their names?

請問你自己係咪都識 phonics 架?如果自己教,你點知自己讀個音係咪 arm 呀?因為我英文好差 ...

請問你的兒子是用Phonics 拼音?
還是用Phonetics symbol 拼音?
以我所知,兩者是

Well, thanks for your help, My son is learn the phonetic for the pronounce. So I want to know what is the differnce of that and the how's the result.

Because I got the difference information about Phonic and Phonetics. So, I want to make it clear.

> Click here

Hi corn99,

Could you pls pm me as well.  Thanks.

corn99 寫道:
最主要的教材是來自美國.  我是在香港買的.  如想知道教材名稱, 請PM 給我.  我買這教材時有staff  教怎樣用.  所以我英文程度普通都可以自己教.  我是用Phonics 拼音.  

Hi corn 99,

Please PM me as well , thanks

Hi, twokidsmum,

我亦想自己教phonics, 請e-mail 資料給我:-

[email protected]

Thanks a lot.

twokidsmum 寫道:
我自己弄字咭教細仔發音, 然後佢自己慢慢拼字, 現在所有三個音的字, 包括blended sound, 都90%拼到, 開始讀句子了. 我只用大女的舊字咭和書, 沒有再買其他教材.

我間中都會開Starfall, 但只當遊戲, 多看壞眼. :
‹ 上一主題|下一主題