用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 番禺會所華仁小學(下午)
go

番禺會所華仁小學(下午) [複製鏈接]

番禺會所華仁小學(下午)

得奬者入來分享下!
心情如何? 打算邊日去注冊啊? 有冇咩要注意架?
書包有冇規定款式?

王國長老

Re: 番禺會所華仁小學(下午)

你好!Welcome to Wah Yan!
你入去「王國教育討論區」,
即上面綠色條bar,入灣仔再入華仁喇!
嗰度好多華仁媽架,好多人會同你分享的。

Hi, my son was also admitted to Wan Yan PM.  My friend's son is studying in P4. She told me that we can buy school bag (SPI) from the school.  It's quite nice.

Thanks!

are most of you belongs to net 12?  or 跨區?

I belong to net 12.

1)可否告知有何策略,如第二志願選那間較為保險?
2)華仁上午校 和下午校 有什麼分別?

1)可否告知有何策略,如第二志願選那間較為保險?

1. 華仁下午(希望少人選機會大D)
2. 華仁上午(多次機會)
3. 軒小上午
4. 軒小下午
5. 寶血
6. ST. JO
我都冇填晒, 得咁多. 因為有私校為保險.

2)華仁上午校 和下午校 有什麼分別?
我唔知有咩大分別, 只知三年上午, 之後變三年下午.

我都未決定俾唔俾個仔讀.

華仁好呀!我個friend個仔讀得好舒服。功課量不沉重。你抽到都唔愛?

siuming99

Thanks for your comm. "功課量不沉重". coz it is very hard to ask my son to do his homework, he doesn't like copying kind of homework, but work sheets are fine for him. now I  have no worry any more.

Most likely I will go for this school.

Hello ttmum000

不過, 華仁始終也是用傳統教學,在默書背誦方面是小不了的。你要看看是否arm你個仔。 我個friend話好多時候個仔在學校都會完成一部分的功課。回家時還有一些空間讀書。但校風好。聽聞有大約60%會直升中學。所以維持在十幾名都OK架啦。

siuming99

我個仔的班主任話活動教學較適合佢. 依家再轉校好似遲左D. 有冇邊間好介紹啊! 或者去叩門試下.

如果叩唔到, 讀住華仁先啦! 如果試左真係唔得再轉校都未遲瓜?! 校風好是我最大的考慮因素.

請問直升中學率60%或是60個啊? 因為全校四個班共约170個學生.

請問St. Jo.點嗎? 傳統教學或活動教學? 我想知上堂時老師講英文定中文啊? 容唔容易叩門?

Sorry, so many ???? 又有D太貪心.

ttmum000,
我今日睇咗result, 我個仔都係抽到華仁下午 .    有機會做同學仔.     
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

hello ttmum000

活動教學直資將軍澳真道唔錯,唔算貴。我有朋友個女有臻美唔讀就是覺得真道好D.  12網聖雅各幾好。我個叔仔教小學的都話好。已轉全日。

至於St.Jo., 我的意見系,華仁都唔合適的話, St Jo.就更加頂唔順啦。唔谷得隨時被飛。補習就不在話下啦。叩門唔知易唔易,因為會先收幼稚園生,如果有神父的信可能好D.

直昇華仁中學大約60%。我朋友個仔讀小四,學校講的。  

siuming99, st. jo及華仁分別有沒有精英班ka?  華仁是否英數??  st. jo 和華仁的英文有什麼分別呢 ??

恭喜!

1/2  機會做同學仔, 到時多多聯絡.

siuming99

我都係唔好心大心細啦! 讀到第一名, 轉邊間都有機, 讀唔到, 只要唔好差過60%都可以等直升. 上天注定讀華仁. 算是lucky.

我見過St. Jo. 's reading都幾深, 好多字. 都想知華仁的中英數standard.

Thanks

我都系甘話。可能我對我個仔既期望唔系甘高啦。求其中上都OK. 唔一定要次次考第一!自己都經歷過填鴨式的讀書方法。都唔想個仔讀得無樂趣!你話系唔系。

中文系華仁的強項。英文同數學都好。
‹ 上一主題|下一主題