用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲會比BB讀nursery既媽媽分享下
go

兩歲會比BB讀nursery既媽媽分享下 [複製鏈接]

兩歲會比BB讀nursery既媽媽分享下

Re: 兩歲會比BB讀nursery既媽媽分享下

早d俾佢同小朋友玩,適應下學校既生活,
等佢既社交好d都幾好架..

而家太多寶貝喇..個個都唔識分享..
真係要學下先得...

一來無人湊, 交俾學校睇成日, 二來學到好多生活細節,
三來識好多朋友仔

我因為要返工所以亞B未夠1歲就要入育嬰院,我覺得幾好丫,好多野都係從小開始練習,倍養左好多好習慣.

COCO0624,

我都同你一樣,我個女四個月大已入育嬰院,到而家佢2歲,我覺得佢返學好過係屋企,會有好多小朋友同佢一齊,社交關係較好。

事實真是好的,可以學習多D,每個方面進步很多,玩得很開心.但是,我認為一定要叫BB早點上床睡覺,第二天早上好
早點起床,他必要強健一些,因為在學期間很容易
患流行性感冒的.

我而家計劃緊個女一到兩歲會比佢讀nursery, 但我又擔心番了學之後會容易病, 因為聽聞有d家長小朋友病都照比佢地返學, 尤其返全日個d, 因為有睡眠時間, 就更加容易病, 因我個女已經係細碼, 我真係怕佢返了學之後,病多幾病更加細碼, 所以都好難抉擇

我個女三月先兩歲,nursery可以插班嗎?!

你去會俾佢返AM定PM啊?!

我都想比仔仔2歲返nursery, 可以比佢接觸其他小朋友   

我都會比囡囡返 nursery呀. 因為家中只有佢同我, 而佢 d 堂家姐, 表妹, 一黎唔係同住, 二黎唔係大佢10年8年, 就細佢半年1年, 所以好文靜怕羞 law. 咁我地咪比佢返 nursery, 等佢有同學仔培佢, 而且又可以過群體生活, 學去 toilet... 等自理能力.

其實呢個 stage o既小孩入讀 nursery 對佢地o既幫助唔會太大...

如果唔洗返工又可以自己湊的話...
我會選擇唔俾 bb 去讀 n1
因為如果由媽咪 look after 小朋友...
小朋友o既對媽咪o既依附關係就會愈重...
之後"分離憂慮" 就會減少...
對環境o既安全感都會大d...
所以對佢地日後o既學習反而更有幫助 ga!

再者...
兩至三歲o昸小朋友大多都仲未發展到同其他小朋友相處o既階段...仍然係非常自我中心...

所以太早俾佢地去 nursery 反而未必咁好.
(especially 剛剛滿 2 歲o既 小朋友)

health_mum 寫道:
我會比佢兩歲讀架 等佢獨立下, 反正係屋企又冇乜野做, 早d讀書學多d野, 適應下群體生活咪仲好

自理能力, 我都有聽過係本身識左先去返學比較好, 唔係返學o係學校學

cholebb 寫道:
我都會比囡囡返 nursery呀. 因為家中只有佢同我, 而佢 d 堂家姐, 表妹, 一黎唔係同住, 二黎唔係大佢10年8年, 就細佢半年1年, 所以好文靜怕羞 law. 咁我地咪比佢返 nursery, 等佢有同學仔培佢, 而且又可以過群體生活, 學去 toilet... 等自理能力.

Edgar媽 寫道:
自理能力, 我都有聽過係本身識左先去返學比較好, 唔係返學o係學校學

其實我個仔係未返學的時候, 自理能力真係無返左學咁好. 未必因為佢返學先來學, 而係見大家小朋友做, 佢就自動自覺做囉! 好似午睡時不著片, 係屋企總係會瀨, 但係學校就好少會失手的.

我家中得一獨子, 又無和我兒子相近年齡的小朋友, 早早返學讓他有機會和其他小朋友一起過群體生活, 佢會好開心的.

醒目開學勳章

我囝囝9月頭就兩歲, 但係d nursery classes 已經無晒位. 唔知點算. 有無南區媽咪知道那裡有位呀? Playgroup 都無問題.

請問小朋友應該幾點睡呢?九點半至十點會否太夜?因第二朝要返學.
samsmama 寫道:
事實真是好的,可以學習多D,每個方面進步很多,玩得很開心.但是,我認為一定要叫BB早點上床睡覺,第二天早上好
早點起床,他必要強健一些,因為在學期間很容易
患流行性感冒的.

evin_makeup 寫道:
其實呢個 stage o既小孩入讀 nursery 對佢地o既幫助唔會太大...

如果唔洗返工又可以自己湊的話...
我會選擇唔俾 bb 去讀 n1
因為如果由媽咪 look after 小朋友...
小朋友o既對媽咪o既依附關係就會愈重...
之後"分離憂慮" 就會減少...
對環境o既安全感都會大d...
所以對佢地日後o既學習反而更有幫助 ga!

再者...
兩至三歲o昸小朋友大多都仲未發展到同其他小朋友相處o既階段...仍然係非常自我中心...

所以太早俾佢地去 nursery 反而未必咁好.
(especially 剛剛滿 2 歲o既 小朋友)

[quote]
health_mum 寫道:
我會比佢兩歲讀架 等佢獨立下, 反正係屋企又冇乜野做, 早d讀書學多d野, 適應下群體生活咪仲好
[/quote]

health_mum,
雖然我贊成如果父母都要出外工作, 小朋友終日只有工人照顧的小朋友早d返學係好的. 不過我又覺得唔好期望係返去學多d野. 小朋友學到固然高興. 但動機只係讓佢玩下開心下, 做個活潑開朗的小朋友

MrsBunBun 寫道:
請問小朋友應該幾點睡呢?九點半至十點會否太夜?因第二朝要返學

如果幼兒園近的, 就唔洗咁早起身啦

我囝囝都係獨子,平時都沒有相近年齡的小朋友同囝囝玩, 我讓囝囝早早返學讓他有機會和其他小朋友一起過群體生活, 我諗佢會好開心d,今天是返學第7天,老師今日話我知囝囝在學校不懂得與小朋友分享,非常自我,其實我早就知道囝囝會咁,但我平時那裡找小朋友同佢玩,不過好彩佢受教,希望老師可以慢慢咁教佢如何同小朋友分享。

Venuscheng 寫道:
[quote]
Edgar媽 寫道:

其實我個仔係未返學的時候, 自理能力真係無返左學咁好. 未必因為佢返學先來學, 而係見大家小朋友做, 佢就自動自覺做囉! 好似午睡時不著片, 係屋企總係會瀨, 但係學校就好少會失手的.

我家中得一獨子, 又無和我兒子相近年齡的小朋友, 早早返學讓他有機會和其他小朋友一起過群體生活, 佢會好開心的.[/quote]

等我都分享下,我仔仔8月開始入學,到今日返左一星期喇, 我安排佢2歲入學其實都唔係期望佢學到學識上既野, 純碎係學佢學下自理方面既問題,因為我地真係教唔到,佢唔聽我地支笛,另一方面都係因為無小朋友一齊玩,平時同佢出街,佢見到有小朋友就好開心,但唔會一齊玩只會企埋一邊睇,人地望佢佢就驚..完全係過份怕羞個隻.大人望佢更加唔洗講,即喊發脾氣.

返左一星期後,我覺得佢進一大步,短短7日佢己經學識自己食野,著鞋,除鞋,示意要去尿尿差唔多己可以戒片,呢幾點佢之前完全唔識做的.人亦大胆左,鐘恴同人玩,見到陌生人望佢亦無發脾氣,甚至隔左數分數後,愿意同人玩,適應力明顯比以前強.
‹ 上一主題|下一主題