用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣幼兒園邊間好?
go

銅鑼灣幼兒園邊間好? [複製鏈接]

銅鑼灣幼兒園邊間好?

囝囝快兩歲了, 我打算找有延展服務的全日制幼兒園。各位媽媽有沒有提意呢? 看資料有保良局幼兒園, 基督教服務處時代幼兒園,聖基道幼兒園(灣仔), 浸信會呂郭碧鳳幼稚園.....等等, 花多眼亂, 可否比意見?

謝謝!

Re: 銅鑼灣幼兒園邊間好?

各位媽媽可否幫幫忙?

我同你一樣~都要搵d全日有廷展既學校!

依家囝囝本身都番緊保良局既托嬰院~d老師好好架!
不過地方離屋企太遠喇~而且2歲都要轉去托兒園~所以索性轉第2間學校~

時代就係我屋企既對面~好近~接送番放學都好方便~不過地方好細~唔及其他學校既一半~但有讀緊既媽咪話我知個度d老師好好人~值得考慮!!

:

今天食lunch我都有去時代睇,地方真係細小小, 老師都很年青, 嬸嬸很落力。
我個囝都係在保良局既托嬰院。  

禁橋既~~哈哈~~一講可能我地係識既~哈哈

你囝囝叫咩名呀?

基督教服務處時代幼兒園有兩星期暑假放,咁要找人湊bb,我都心大心細。你有沒有報保良局幼兒園?

請問你哋講緊嘅"時代"即係邊間呀? 喺邊度架?

hch 寫道:
今天食lunch我都有去時代睇,地方真係細小小, 老師都很年青, 嬸嬸很落力。
我個囝都係在保良局既托嬰院。  

bbtigger,

香港基督教服務處時代幼兒園,在伊利沙伯大廈附近。

我冇報到保良局幼兒園呀~其實我就住o係時代幼兒園既對面~每日行去保良局都幾辛苦~既然佢到2歲要轉~又唔係o係番托嬰院裡面d老師同同學仔~禁不如轉間近d既好過啦~

不過人地話幼兒園比幼稚園學既野會少d(應該係讀書個方面)~因為佢注重係幫你托兒(因爸爸媽媽番工冇人湊)~但幼稚園就真係讀書為主~雖然有人話人兩者依家已經冇太大既分別~但我始終覺得會差d~~

但幼稚園大部份都係半日制為多~而且只收3歲~所以下年再決定會唔會轉學校都得啦~不過半日制自己得唔得就自己要林下啦~~

禁你依家又報左邊幾間呀?
伽楠已經報左明慧國際~蘇浙~玫瑰崗(未開始)
你呢?  :  :

蘇浙和玫瑰崗好似沒有幼兒及k1全日班?所以暫時不會報, 可能考慮k2插班。

其實我只係報保良局幼兒園, 也物色其他全日有托兒的幼兒園。

請問蘇浙同玫瑰崗幾時開始報 ???

玫瑰崗同蘇浙k1係有全日班架~只係n1(2歲)冇乍~
我林住捱過n1到左囝囝讀k1個陣就番全日囉~

蘇浙我地已經o係8月尾9月頭寄左form去學校~而且已經收到學校寄回既面試日期~大部分幾乎全部媽咪都話o係10月22日interview~你可以試下打電話去學校問下仲可唔可以寄form去~

至於玫瑰崗~學校話10月到會upload今年報名表上佢地網業~你可以到時留意下~(我都等緊)

死啦,我即係遲左tim, 請問蘇浙d form係邊到可以攞到架
lamchung610 寫道:
蘇浙我地已經o係8月尾9月頭寄左form去學校~而且已經收到學校寄回既面試日期~大部分幾乎全部媽咪都話o係10月22日interview~你可以試下打電話去學校問下仲可唔可以寄form去~

至於玫瑰崗~學校話10月到會upload今年報名表上佢地網業~你可以到時留意下~(我都等緊)

你諗住報蘇浙上、下午班即中文班和國際班都報?都係辦法。

係佢個網址到有架~
http://www.kcs.edu.hk/intro.htm
你按幼稚園資料..裡面有架啦!!

應該中文班多~因為國際班好似k1都冇全日架~(不過我唔肯定,最好打多次問下好)

如果有得揀就揀上午班啦~番工可以送佢番學麻~
如果下午班~番學又送唔到~佢放學我都未放工~

你唔考慮下玫瑰崗~因為我睇佢派位都唔錯架~值得考慮

嘩!蘇浙環境真係好噃。現在才報名好似遲。
玫瑰崗都好, 不過好似要k2才全日, 都係要插班, 重要等到2009年。

我問左啦~

玫瑰崗pn係半日~但k1已經有全日班啦~所以唔駛擔心!!

另外佢地依家已經接受申請~辦法有兩個~
(1) 網上dl 申請表~郵寄去學校申請
(2) 網上dl 申請表~10月28日親身遞交

兩者既分別係~~10月28日親身遞交既時候~學校會立即幫你約時間interview~但如果郵寄既~學校話佢地會等10月28日親身交表既學生編排好interview既時間~之後先再幫郵寄申請約時間~禁大家都清楚會點做啦~~哈哈!!

多謝晒!唔該
‹ 上一主題|下一主題