用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中派位問題?
go

升中派位問題? [複製鏈接]

升中派位問題?

請問大家知不知是否出年開始, 升中派位可自行入表兩間中學?
假設有位學生好彩入表兩間 A 校和 B 校中學都收左, 到電腦攪殊後出來的結果,
點樣介定派 A校 OR B校給呢位學生? 我唔係好明白, 有無人知道?

Thank you.

Re: 升中派位問題?

好似話你本身揀校時有第一選擇同第二選擇,
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

是呀, 也有分第一第二志願, 但唔會俾你所考的學校知的, 如果兩間都收, 你甘就會去左第一間, 但如果第一唔收, 第二收,甘就會去左第二志願.  

同我收的風一樣呀.

咁係唔係由讀緊小學校大約在11月派表,填好後交比自己小學定自行交到心儀中學 ?駛唔駛自己去中學到取表呢 ?

唔該回答下啦.......

如果小學無聯繫中學,在自行階段要向心儀的學校取表,有d在中學校網內download,有d要寄成績單取申請表。

係交番去你想報個間中學, 兩間都係.
Ching-Long 寫道:
咁係唔係由讀緊小學校大約在11月派表,填好後交比自己小學定自行交到心儀中學 ?駛唔駛自己去中學到取表呢 ?

唔該回答下啦.......

click here

tunafish 寫道:
請問大家知不知是否出年開始, 升中派位可自行入表兩間中學?
假設有位學生好彩入表兩間 A 校和 B 校中學都收左, 到電腦攪殊後出來的結果,
點樣介定派 A校 OR B校給呢位學生? 我唔係好明白, 有無人知道?

Thank you.

thx  好詳盡~~要慢慢溫書,應付出年既重大考驗啦....   

咁如果自行時1st揀A校,2nd揀B校.
而搞珠時,1st 揀B校.
自行時A校取錄了,咁搞珠會唔會又抽到B校架?

自行分配掂左, ,就唔會有攪珠架啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo 寫道:
自行分配掂左, ,就唔會有攪珠架啦

agree~~ 所以考自行, 一定唔可以選低過自己BANDING 既 學校...如果唔係又係抽都冇得抽....   

如果自行A校取錄就唔會係統一派位有得抽架啦, 因為收左你小朋友間中學會預先通知教統局抽起個學生編號, 所以一定會入到A校.
Mrssslui 寫道:
咁如果自行時1st揀A校,2nd揀B校.
而搞珠時,1st 揀B校.
自行時A校取錄了,咁搞珠會唔會又抽到B校架?

我覺得第一間要揀的進取, 第二間係保守, 但係一定要自己BANDING 既學校

所以自己只可以揀同banding或高於自己banding既中學, 唔係就一定入硬個間學校.

即係你本身係band 1學生, 自行申請band 2中學就一定會係自行收左, 所以唔好自行亂咁揀學校.

吾會,只會係a校。
ma ma

自行要去心儀中學取表,也可以download.
ma ma

想問下 有聯繫band1頭中學,但自己並不是band1頭 自行揀一間進取d一間自己banding,到攪珠第一揀聯繫第二三揀自行,比d意見呀     

你係可以咁做, 自行分配同抽籤揀唔同中學

自行緊係揀你最想去既中學啦, 當然要適合banding既中學, 統一派位唔一定要揀番自行係第一志願架, 你可以揀第二,三志願都無問題, 好多人都會咁.
Maggie124 寫道:
想問下 有聯繫band1頭中學,但自己並不是band1頭 自行揀一間進取d一間自己banding,到攪珠第一揀聯繫第二三揀自行,比d意見呀     
‹ 上一主題|下一主題