用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 培僑書院
go

培僑書院 [複製鏈接]

培僑書院

想問下有無培僑書院的家長在?

小女今年要選中學了,見培僑書院小學部家長們說得如火如
荼,中學部不知有否家長可以分享下?

2kidsmom

Re: 培僑書院

Hi,

I want to know too.  Anybody could help?
2kidsmom 寫道:
想問下有無培僑書院的家長在?

小女今年要選中學了,見培僑書院小學部家長們說得如火如
荼,中學部不知有否家長可以分享下?

2kidsmom

2kidsmom,mummom

我的囡囡在培僑書院已讀一年有多,今年已是G8了,你們想要什麼資料呢?

請问你囡囡的同学都乖嗎?
校風如何?
在快樂輕鬆的環境下是否真的学到嘢呢?我是怕太輕鬆而变成放任,像其他国际学校一样。
另外,你覺得学校真的能貫徹執行他的教学理念吗?

meowdream 寫道:
2kidsmom,mummom

我的囡囡在培僑書院已讀一年有多,今年已是G8了,你們想要什麼資料呢?

我囡囡讀小學部, 中學部的事不太清楚, 但我所見的中學生都好純, 和好好笑容.

有一點我好想說, 和好欣賞是全校lunch time 都不能外出.  這樣我覺得很好安排, 中學生, 是最容易學壞的時期, 冇得出去食飯, 學壞的機會又可以減少一d.

絕對同竟!
有冇Lunch Time 一定要留校的學校資料呢?
Ola

TKS FOR YOUR INFO.
請问小学的輕鬆学習,真的能学副嘢吗?

Pulmma 寫道:
我囡囡讀小學部, 中學部的事不太清楚, 但我所見的中學生都好純, 和好好笑容.

有一點我好想說, 和好欣賞是全校lunch time 都不能外出.  這樣我覺得很好安排, 中學生, 是最容易學壞的時期, 冇得出去食飯, 學壞的機會又可以減少一d.

mummom 寫道:
請问你囡囡的同学都乖嗎?
校風如何?
在快樂輕鬆的環境下是否真的学到嘢呢?我是怕太輕鬆而变成放任,像其他国际学校一样。
另外,你覺得学校真的能貫徹執行他的教学理念吗?

以我所知大部份同學品行都唔差, 而我囡囡講全個grade當中都有幾個較反叛, 主任已加以留意其進展。以小女所講今年在她班中的同學大部份由外地返港就讀,上堂時未免嘈一點,但還可接受。老師和學生關係都唔錯,我見囡囡及她的同學也明顯很喜歡學校。學生只可以留校午飯,而且5點才放學,這點是我最欣賞的;我和丈夫都要返工,若囡囡三四點放學,這樣會容易給她機會放學後隨處去。
事實..現在學校的教學模式是有點像其他際學校一樣,暫時學校各方面都是朝向校長所講的教學理念;在校內可否學到東西?以上年report為例,明顯進步就是英語及普通話,除了Maths較弱,其他料目都可以handle到,全年都是由囡囡靠自己,我都覺得可接受啦!
至於你擔心如國際學校般太輕鬆會變成放任,也不一定的。每位家長包括我都希望自己的子女入到各位家長之理想中學,但事實上每位子女他們的成績、性格都各有不同,即使可以入讀各位家長之理想中學,各個子女出現的效果也不一樣。(眼見不少例子)

以上只是我個人見解及分享而已!

Ola 寫道:
絕對同竟!
有冇Lunch Time 一定要留校的學校資料呢?
Ola

北角培僑中學 (F.1-F.7)都要留校canteen午膳

It's really help.  Tks a lot!

meowdream,
請問你住的距離培僑遠嗎? 最遲要幾點到校呢? 我們住港島區, 我很喜歡培僑, 但實在有些怕路程遙遠.  

現在培僑只收到 G8, 不知將來上到高中是否也要留校午飯呢? 我都認為留在學校會好些.

我一直都留意培僑, 除了要穿白皮鞋之外, 到目前也沒有不滿意的地方.   

snoopy008 寫道:
meowdream,
請問你住的距離培僑遠嗎? 最遲要幾點到校呢? 我們住港島區, 我很喜歡培僑, 但實在有些怕路程遙遠.  

現在培僑只收到 G8, 不知將來上到高中是否也要留校午飯呢? 我都認為留在學校會好些.

我一直都留意培僑, 除了要穿白皮鞋之外, 到目前也沒有不滿意的地方.   

學校位置全無商店, 最近的都要落到大圍市中心, 搭小巴都要五至十分鐘, 步行都要十分鐘, 來回起碼要用廿多分鐘, 相信學校都不會安排學生出外午餐的.

hello,

小兒今年p.6, 培僑也是其中一間考慮的直資 , 不過聽聞直資學校比較自由, 功課少和考試少, 比較適合有自發性讀書的小朋友, 不知是否屬實呢? 希望有家長可以分享一下  

1) 請問中學的課程是怎樣的? 有什麼科目? 用什麼語言?
2) 為什麼5點才放學? 是否參加課外活動? 可否說說課外活動的安排是怎樣的? 有什麼選擇?
3) 是否真的每位小朋友由G1開始有一位老師跟他? 是怎樣跟呢?

太多問題, 請見諒, 謝謝!

meowdream,
我還想問下你的女兒需要在星期六回校參加活動嗎? 因我女兒在星期六已有活動安排, 若要回校, 路程很遠呀, 星期六是否沒有校車提供?

謝謝!

meowdream,

meowdream,
我還想問下你的女兒需要在星期六回校參加活動嗎? 因我女兒在星期六已有活動安排, 若要回校, 路程很遠呀, 星期六是否沒有校車提供?

謝謝!

[quote]
meowdream,

[/quote]

snoopy008

我住九龍城區返學坐火車半個鐘左右返到學校;暫時我未知到高中會否要留校午飯, 若學校放學生到外出吃午飯, 如Pulmma所講,  最近學校既食肆都要到大圍, 路程略遠, 而且學校將會有canteen 所以外出吃午飯應該機會不大
課外活動都會在星期一至五下午進行,有時老師會要求部份學生星期六回校幫老師, 但並不是硬性規定(如open day, 家長日......等等)
校車只會在星期一至五接載學生, 星期六學生需要自行乘搭其他車輛

meowdream,
Thanks for your reply. 你就好啦, 咁近學校, 我而家仲心大心細, 硬係覺得好遠, 但係港島區又冇乜呢D咁上下既學校.

abc111, RT

稍候答

snoopy008

我囡囡有幾個同學都住係香港區,我只知其中一個住灣仔
若果你住係南區、東區都真係幾遠

meaodream,
咦? 咁好呀! 真係有D鼓舞添! 我住東區, 但不至於住到柴灣咁遠, 應該 7:00 要上校車喇!

可唔可以請你女女問下佢D港島區同學辛唔辛苦呀? 初初適應嗎? 今年 G8 是否也是搭校車呢?  Thank you!

meowdream 寫道:
snoopy008

我囡囡有幾個同學都住係香港區,我只知其中一個住灣仔
若果你住係南區、東區都真係幾遠
‹ 上一主題|下一主題