用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 就快升小一, 好驚呀仔晚晚做唔切功課...... ...
go

就快升小一, 好驚呀仔晚晚做唔切功課...... [複製鏈接]

就快升小一, 好驚呀仔晚晚做唔切功課......

K3尾聲啦, 學校開始每日2-3樣簡單家課, 通常計計加減數/寫5-6次生字/搵下錯處咁....但呀仔都要做起碼一個鐘 我要佢自己做, 唔使媽媽陪, 佢就係房玩擦膠/玩手指........好驚升小一後功課多了仲慘情, 有咩對策

Re: 就快升小一, 好驚呀仔晚晚做唔切功課......

用獎勵式 !

等佢學會自動自覺做嘢.. 唔使人叫...
每日做完 比佢一樣 佢最鐘意的 小禮物 .. 或玩佢最鐘意的東西....

培養學習興趣先最緊要...

des1971 寫道:
K3尾聲啦, 學校開始每日2-3樣簡單家課, 通常計計加減數/寫5-6次生字/搵下錯處咁....但呀仔都要做起碼一個鐘 我要佢自己做, 唔使媽媽陪, 佢就係房玩擦膠/玩手指........好驚升小一後功課多了仲慘情, 有咩對策

My daughter at K2 already need to do 3 to 4 pcs homework everyday.  In local primary, there are usually 4 to 7 pcs of homework everyday depends on which school, some can have even 10 pcs!  Maybe you ask him to finish homework in a certain time (say an hour) before he can watch his favourite cartoon, or play his games etc.

Or, just send him to a school with less homework.

我早於K2下學期已訓練呀仔下午要做晒功課等我放工返來睇, 當時都OK, 一兩個星期後佢就會自動自覺做, 但現在唔知係咪功課多咗又深咗(K2只連線/寫123orABC), K3要計數寫生字佢就做得勁慢, 又唔注心, 叫佢自己係房做功課, 我中途入去望下佢佢竟然瞓咗係床玩手指...我死啦
奬勵都試過, 同食飯問題一樣, 開頭都得, 後尾都係唔掂

des1971

講句真話你聽呀 我囝而家小1...一樣有你囝囝的問題...我要返工就叫工人睇住佢做功課...功課做得ok...唔駛點教...但做的時間好唔專心...玩下on the desk d野...周圍望下...講下野...行o黎行去...我 過.. 又打過...獎勵又試過...結果都一樣 但我會咁諗...始終而家佢重細...佢大d自然就會有改進...所以唔駛太緊張...但當然見到佢唔做功課就一定要

des1971

我個女都係k3,佢返全日班既,
我放工之後唔洗跟佢d功課架因為佢係學校已經做好曬,
中文:每日2板句子
英文:每日1板句子
數學:每日10提,加減數係20之內 

例:哥哥有5個橙,弟弟有3個橙,共有多少個橙?

小朋友要答:5+3=8 共8個     5
                  + 3
                  ----
                  = 8

每晚返到屋企佢自己練琴約20分鐘,
之後溫書&做下補充約1個鍾,
默書約20分鐘,
如係星期五會再多d功課做,
之後就自由活動,
都仲有好多時間休息.

佢開頭都係唔多想做架,
你要同佢一齊做,
唔好由得佢自己係房做功課,
佢緊係唔做啦,
而最大問題係佢可能唔識點做,
所以你要教佢,
做得多佢自然會明白ge啦,
重有呀,佢做功課時你就唔好走去睇電視,
一齊唔好睇囉,我都係咁架.

des1971:

你可以試下以下的方法,我個仔以前都係自己係房做功課
(成個鈡都寫唔到三隻字     

我現在要他同 "時鐘伯伯"鬥快(買一個小時鐘給他專用),每次比半小時至四十五分鐘給他,(看當天的功課量而定,最好可以你心目中可以完成的時間內再加十分鐘),如果能按時或提早完成有奬勵,

按時:貼紙一個(滿?個有小禮物......)
提早:貼紙一個(滿?個有小禮物......)
       + 餘下來的時間是他自己,讓他可以自由運用那些時間.
       (千萬不要用他餘下的時間做其他學術或你要他做的事)
過時:如果過時十分鐘,就要做多十分鐘其他習作或扣十分鐘
         遊戲時間.(當然最初不要太多,目的不在做其他習作)

現在囝囝每日開始做功課時,他會問我要同"時鐘伯伯"鬥快鬥
幾耐,因為他十分喜歡,自己的自由時間.
(不要看小那10分8分鐘,玩的魔力實在太大)

希望幫到你的小朋友.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

des1971,

我囝囝的情況都係一樣,佢返全日幼兒學校,放學回家已經5:30,我叫佢休息一下同食少少小食後開始入房做功課,吾好等我放工先做,那麼我放工後只係對功課同溫默書,就可以跟弟弟一齊玩。但係由6:00pm - 8:00pm都未做完功課,點算。

des1971 寫道:
我早於K2下學期已訓練呀仔下午要做晒功課等我放工返來睇, 當時都OK, 一兩個星期後佢就會自動自覺做, 但現在唔知係咪功課多咗又深咗(K2只連線/寫123orABC), K3要計數寫生字佢就做得勁慢, 又唔注心, 叫佢自己係房做功課, 我中途入去望下佢佢竟然瞓咗係床玩手指...我死啦

iloveyoub4,

妳囡囡間學校咁好,係學校可以做完功課。回家還自動自覺練琴。

睇完咁多位嘅回應,我覺得你地D小朋友好似我學校果D小一生.佢地多數係唔願做功課,唔專注,呢D小朋友會留校做完功課先可以放學,有導師同義工睇住,大部份都可以完成.
所以依家要睇實同習慣小朋友,唔好諗住佢大大吓會改善,唔理佢只會越黎越唔想做.

Nymph

但唔係間間學校都有哩d班...咁可以點

Nymph_ 寫道:
睇完咁多位嘅回應,我覺得你地D小朋友好似我學校果D小一生.佢地多數係唔願做功課,唔專注,呢D小朋友會留校做完功課先可以放學,有導師同義工睇住,大部份都可以完成.
所以依家要睇實同習慣小朋友,唔好諗住佢大大吓會改善,唔理佢只會越黎越唔想做.

mkwok

係呀,亞女學校D支援做得好好架,
對於我地要返工既家長黎講簡直係一流,
放工之後只係同小朋友溫、默書JA。

要亞女自動自覺做每件事唔係一朝一夕做得到架,
我用左起碼6個月時間,
之前所做既準備&心機真係有血有淚架,
『台上一分鐘,台下十年功』
我一年無睇電視晚晚同佢一齊做好曬D野先自由活動,
佢E+慣曬啦唔比佢做佢反而會嘈tim呀

mkwok 寫道:
iloveyoub4,

妳囡囡間學校咁好,係學校可以做完功課。回家還自動自覺練琴。

Ivy124
咁....你可以試吓打去比學校,揾班主任傾吓,將你自己想點做提出,睇吓老師幫唔幫到你.
Ivy124 寫道:
Nymph

但唔係間間學校都有哩d班...咁可以點

[quote]
Nymph_ 寫道:

[/quote]

Nymph,

完全同意你的講法. 如果小朋友冇由細養成習慣, 大個d就好難改.

mkwok

話就話全日班囉,
其實只係上午教書架ja,
食完lunch就訓一陣,
到下午係屬於託兒=自由活動=玩,
睇下間學校好唔好囉,
我亞女果間幼稚園老師到下午就睇住d學生做功課,
佢地唔識做就問老師,
做完曬先有得玩,
4點開始放學,
不過d老師一個星期有2日會留下同d學生溫書(4點至5點),我地可以自己決定留唔留下        
係星期五先多功課做囉因為放2日假.

mkwok 寫道:
des1971,

我囝囝的情況都係一樣,佢返全日幼兒學校,放學回家已經5:30,我叫佢休息一下同食少少小食後開始入房做功課,吾好等我放工先做,那麼我放工後只係對功課同溫默書,就可以跟弟弟一齊玩。但係由6:00pm - 8:00pm都未做完功課,點算。

5,6歲人仔, 細細個已經要返足一日學, 返黎仲要做功課, 溫、默書, 點有咁多精力專注? 這個階段應透過遊戲、故事、活動等方式, 才易有較佳的學習效果.
一開始學習便是默書、考試, 外加補充練習, 以後不視學習為苦差, 大概也難吧. 如果把學習認為等同抄寫、默書和考試, 毫無樂趣可言, 問題就不只是做唔切功課了.
其實很多小朋友做唔切功課, 原因往往在於不明題意, 解唔到題; 又或者太快做完功課會有補充練習即刻補上, 所以寧願慢慢做.
前者, 家長可在幼稚園階段, 通過大量的親子閱讀或親子間對事物的探討, 以增進小朋友的閱讀及語文的理解力. 英文方面, 這時最需要的也不是串字, 如有能力, 應讓小朋友多聽多講, 外加學好 phonics, 學識 phonics, 又有基本的聽講能力, 自然就可自行閱讀, 那麼, 上了小學, 便不會見到文字便生畏, 無興趣又解不到題.

mkwok 寫道:
des1971,

[quote]
des1971 寫道:
[/quote]

iloveyoub4,

這句真係好arm,但我已經努力嘗試左半年都未成功,返到屋企都吾知顧哥哥定弟弟好,因工人要開始煮飯,仲有3個月就升小一,到時都吾知點算。

[quote]
iloveyoub4 寫道:

『台上一分鐘,台下十年功』

TWMa,

TWMa

agree,
這個階段應透過遊戲、故事、活動等方式, 才易有較佳的學習效果.

我之前都係將學習認為等同抄寫、默書和考試, 毫無樂趣可言,成效亦都唔見得好好,但時間重用多左tim.

近來幼稚園校監同我傾開計講,
學習係要倍養出來而唔係一味
我反思之後再改變方式教亞女,
e+好似幾好咁,
要再睇多一段時間先知,
每個小朋友性格都唔一樣所以無一條特定程式來教佢,
我都係一路做人亞媽一路學習囉,
始終都會有方法既        

大家比d心機啦     

TWMa 寫道:
5,6歲人仔, 細細個已經要返足一日學, 返黎仲要做功課, 溫、默書, 點有咁多精力專注? 這個階段應透過遊戲、故事、活動等方式, 才易有較佳的學習效果.
一開始學習便是默書、考試, 外加補充練習, 以後不視學習為苦差, 大概也難吧. 如果把學習認為等同抄寫、默書和考試, 毫無樂趣可言, 問題就不只是做唔切功課了.
其實很多小朋友做唔切功課, 原因往往在於不明題意, 解唔到題; 又或者太快做完功課會有補充練習即刻補上, 所以寧願慢慢做.
前者, 家長可在幼稚園階段, 通過大量的親子閱讀或親子間對事物的探討, 以增進小朋友的閱讀及語文的理解力. 英文方面, 這時最需要的也不是串字, 如有能力, 應讓小朋友多聽多講, 外加學好 phonics, 學識 phonics, 又有基本的聽講能力, 自然就可自行閱讀, 那麼, 上了小學, 便不會見到文字便生畏, 無興趣又解不到題.

TWMa,

很多謝妳的意見,我都係不斷學習點做人阿媽。我初頭選擇這間學校係因為佢地係活動教學,不多功課,著重遊戲中學習,思考,創作。但要配合小學的課程,所以始終都要陪養佢做功課,現在K3功課吾多(寫5次英文句子如I like apple,寫6次中文句子加一張工作寫填色或找不同),但都要1-2小時,那裏還有時間玩遊戲同親子閱讀(其實學校已每星期派一本故事書做親子讀物)。

我都要努力學習,再重新分配時間。

[quote]
TWMa 寫道:

‹ 上一主題|下一主題