用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘基顯叩門生有沒有收到通知面試?!!! ...
樓主: CHU.LAM
go

油塘基顯叩門生有沒有收到通知面試?!!! [複製鏈接]

Re: 油塘基顯叩門生有沒有收到通知面試?!!!

啱啱收到通知,呢個saturday interview 下午,好緊張ar,我都無諗過有我份,because我4/6巳交表,今曰先收到call,感謝主.

4/6交表而家先收到call, 咁我5/6定6/6交, 都仲有d希望

hoganmama

係ar,希望快d到你la,唔好失望

就算有得in 又如何, 又唔係一一志願, 機會比人微呢

hoganmama

我都同小女in完, 見佢出黎唔係好緊張, 都有笑容,
問左佢普通話, 英文及數學羅.
佢都同我講識答2/3啦,唔識答普通話
心情同妳一樣
pearllee 寫道:
Interview 後與女女溝通過, 知道是只問有關家庭和學術方面, 而她竟然說小部份識答, 大部份答唔知(不是唔識). 最俾她激到是 - 老師問她為何想讀基顯, 她竟然都答唔知! 之前已經教過她怎麼說了,當時只能心內苦笑,  現在只有順其自然了

Pearl Mum

上年都有人不是一一叩到,凡事盼望和感恩,俾些誠意再去信校長!好老實,5-6歲小朋友識得幾多,考家長誠意與教育理念才真。
前年自行收生時,已試過給校長電郵,交表又是前十個內。有20分都怕抽不中。幸運地不用大抽獎    ,真係痛苦!看到很多家長撲學位,但最後都個個得償所願。
hoganmama 寫道:
就算有得in 又如何, 又唔係一一志願, 機會比人微呢

hoganmama

我可能in gei機會都無, 到而家一個電話都無收過, 唔通真係派左去牛基, 油基就唔比我in

Hi! hoganmama

比著係我, 可能都會同你一樣, 都會四周圍去扣門...但凡事順期自然, 相信每個小朋友都有不同的長處, 但求校風淳樸, 小孩愉快學習其實已經足夠. 同埋牛頭角/油塘基顯~都是讓小孩愉快學習的學校, 希望你也不要給自己太大壓力, 盡了努力便足夠. 也不要給孩子覺得將要入讀的小學不好, 因為怕他對學校的感覺變差, 而影響學習.

不論怎樣, 希望大家都能成功入謮心儀的學校, 個個小朋友都開心上學.       

hoganmama 寫道:
我可能in gei機會都無, 到而家一個電話都無收過, 唔通真係派左去牛基, 油基就唔比我in

thanks onon530

I received a call this morning that Kei Hin accept my son.
However, any parent can give comment that will you chose St. Joseph (采石里) or Kei Hin ?

恭喜你, 我仲未收到call, 如果this week都無......都心中有數了...

想問下你地幾時in的?????

For me, 我會選基顯.....for sure...

Hi JSJ

My son had interview on last Friday at 1:30 pm.
I received call this morning.
How about you, when your son have interview ?
Besides, why you chose Kei Hin ? Pls adv yr comment / thought. Tks.

兩間學校的教學方式不一,一間係私校另一間係津校。比較因素可考慮如下:
1.學校的軟硬件 (一定係油基勝出--校舍一間等於三間,每間課室都有2-3台電腦)
2.教學法
3.教學語言
4.學雜費
5.是否近住址
6.升中派位
7.校風
filifala 寫道:
I received a call this morning that Kei Hin accept my son.
However, any parent can give comment that will you chose St. Joseph (采石里) or Kei Hin ?

filifala:

恭喜妳, 有人被收實在太高興了, 我女女和妳小朋友同一天見, 但到現在還未有通知, 都應該係咁先!

pearl mum

我都收到電話星期六去見ar, 不過唔去la, 因為德田兆強收左亞仔

在此多謝曾比意見/鼓勵我gei人

祝個個都考到心儀小學

hoganmama

我都剛接到基顯通知, 已收我個女入讀.  但德田兆強在上週通知已收女兒, 實在慶幸.  而我們已入到心儀的德田兆強, 故基顯的學位已通知放棄, 希望各位都入到心儀學校.  

其實2間學校, 我都不是填一一, 而且都無人介紹, 我相信好看interview表現.
祈待各位好消息.

兆強友, 過黎我地度吹水ar    

德田兆強吹水站
Bobostar 寫道:
我都剛接到基顯通知, 已收我個女入讀.  但德田兆強在上週通知已收女兒, 實在慶幸.  而我們已入到心儀的德田兆強, 故基顯的學位已通知放棄, 希望各位都入到心儀學校.  

其實2間學校, 我都不是填一一, 而且都無人介紹, 我相信好看interview表現.
祈待各位好消息.

Bobostar,

Your daughter must be very smart. May I know which kindergarden your daughter studies. My daughter will study P1 in 德田兆強. Welcome go to  德田兆強 topic continuous chat chat.   
Bobostar 寫道:

祈待各位好消息.

why everybody choose Lee Siu Kuen & give up Kei Hin, Is it due to Kei Hin 派位不及李兆強好?你們怎樣看活動教學?

囡囡昨天已面試, 現在等消息!
請問有冇其他人都是昨天面試的呢? 如果有而又收到通知的可否post出來分享下..
‹ 上一主題|下一主題