用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五 talk 一 talk (07~08年)
樓主: siulisa
go

小五 talk 一 talk (07~08年) [複製鏈接]

Re: 小五 talk 一 talk (07~08年)

looby 寫道:
Hi! siulisa:
我都加入可以嗎?
大仔小五、細女小一,

hhma,zoey,jp,mansonwai:
Hi!

我e+已經擔心緊考試點同兩個温習!

looby,
係囉,多D過黎尼樹吹水喇!
<考試點同兩個温習>---我就預早開始,埋身果陣就聲音兩邊走!   
5晒等考試我都沙晒聲喇!

醒目開學勳章

JP>>

冇去街街慶回歸咩?

我地就在家冷氣火煱慶回歸
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

M&A Mom 寫道:
[quote]
mansonwai 寫道:
zoey

哈哈.....到 小五果時

呢度個個媽媽都會一定會緊張到 short short 地
到時可能我地要一齊訂太太口服液都似    

到時可能買"太太口大力"送砒霜 [/quote]

哈哈!笑死我 到時可能買"太太口大力"送砒霜
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

M&A Mom 寫道:
JP>>

冇去街街慶回歸咩?

我地就在家冷氣火煱慶回歸

M&A Mom>>
我政治冷感,對回歸冇feel!!

今日睇報紙,見到郭姓5A狀元,因家道中落,靠周末教琴幫補家計,真令人   
我即刻叫我大仔向佢學習,考完演奏級可以出來搵食!

hhma 寫道:
Zoey

我尋日都買左d書比呀仔,英文都唔知買咩好,好多佢都好似唔明甘既.故事太淺又驚佢怕悶...
中文反而好d,佢就黎睇晒魔盜皇,買左哈利比佢.

hhma,

我女都好 like 睇 d 偵探小說, 屋企都買埋好多米奇, 少年偵探之類既書, 不過真係睇一次就好少會再睇       , 所以依家少買左, 有時去下圖書館, 反而覺得入面真係有好多唔同類型既書, 所以或者妳都去打個白鴿轉, 可能會有好多收穫         .

ffhhmama,

Hello, 你好!~  妳同 looby 一樣, 有兩個小五同小一既小朋友  wor        .

looby,

真係好耐冇 chat        !  我記得妳仔仔都好鍾意睇書嫁!

其實我都好佩服妳地有兩個三個小朋友, 我一個已經哎晒救命              !

looby

點會對你甘好比你啞呀?  啞左咪唔洗你教?     

我地八月頭有"拋fu棄子"深圳一日團, 你可以join嗎?

JP
我同你一樣, 聲音兩邊走.
考完演奏級可以出來搵食 --> 甘james咪中三已經要出黎撈?    

Zoey
我都好想去圖書館, 但一黎無時間, 二黎荃灣個圖書館好細, 唔多掂.   

大家我歸隊囉...
我去左兩日Camp呀..貴人出門招風雨 :  :

jazzmama,siulisa
講開又講..家下女人搵兩餐好辛苦,係公司都好受氣..我都就
0黎搬過見光位..都唔知仲有無得去BK添呀
     ,又要互評...互插真無引呀..老細未當睇戲囉

[quote]
siulisa 寫道:
raccoon_dog

認真吾該哂 , 等妳消息

jazzmama

吾講真係吾知, 咩過2000會慢d ga

差d忘記多謝妳添, 妳真係好有心機, 認真多謝哂 . 如果有埋答案更加好

我地公司就吾可以比我咁做啦, 影印張紙都要心驚膽跳
:cry:, 老細越來就越   講個電話又吾得, 傾句計又吾得, 樣樣都吾得, 我就

妳地大家會唔會一年一度0既書展架....   

我就年年都去,除左睇圖書外,部份書單習作都可以買埋...

我依家教緊個細女10+4=??..都噁血了

我18/7去
alicetong 寫道:

Zoey

當我地既小朋友小五時, 我地係人前又點會 short 出面呀
梗係對番我地既小朋友.....
環境仲要係教緊佢地讀書時先發作啦

如果, 妳無就恭喜妳
我已經病發多時.....所以小五可能要服藥先可以調控    

Zoey 寫道:
mansonwai,

但以我識個 d, 又真係唔係咁 short 咋 wor         , 可能一家唔知一家事               . . . . .

M & A mom

哈哈....妳研制呢款 "太太口大力" 送砒霜

[size=large]又幾吸引喎

如果, 呢個商標仲註明 :
[size=medium]1 次 見效, 包心停兼無勞氣

請預我 1劑......
如果見效, 妳係 bk 度賣....實發 C 妳            
M&A Mom 寫道:
[quote]
zoey

哈哈.....到 小五果時

呢度個個媽媽都會一定會緊張到 short short 地
到時可能我地要一齊訂太太口服液都似    

到時可能買"太太口大力"送砒霜 [/quote]

Ffhhmama
Looby
當然可以啦, 歡迎歡迎   

JP
大仔好叻呀, 已學緊演奏級

alicetong
妳去邊個camp? 好玩嗎?

siulisa>>

5係呀!大仔今年考8級,至少2年後始夠班考演奏級。   

原來今日個個都甘得閒上BK   

hhma,
諗住去2次...剩睇+買書
我都plan左第一日同佢去喎...都係18/7喎...話唔定仲見到妳添   

hhma 寫道:
我18/7去
[quote]
alicetong 寫道:
[/quote]

mandy,
我更有..對住阿仔一件已經係咁.... 住左1晚camp就無練琴同全年第一次無做英文每日一篇... 都唔知係自己失敗定.... 火都0黎埋..加埋阿妹.... 就更加..更加  

[quote]
Zoey

當我地既小朋友小五時, 我地係人前又點會 short 出面呀
梗係對番我地既小朋友.....
環境仲要係教緊佢地讀書時先發作啦

如果, 妳無就恭喜妳
我已經病發多時.....所以小五可能要服藥先可以調控    

Ffhhmama
Looby
歡迎大家新朋友..彼此交流下揍仔女經啦...

siulisa
我去麥xx...裝修左都好好環境..間營社都好乾淨企理喎..
落雨就美中不足囉..攀石,繩網,戶外活動好多唔開...不過初次打〝門球〞又真係幾好玩喎..

jp,
妳覺得轉左呢位老師相比以前係未真係好好多呀....
因為我依家0個個都係唔push同唔鍾意小朋友參加校際音樂節0個隻..真無奈呀...

siulisa 寫道:
Ffhhmama
Looby
當然可以啦, 歡迎歡迎   

JP
大仔好叻呀, 已學緊演奏級

alicetong
妳去邊個camp? 好玩嗎?

醒目開學勳章

吓!今年禁早書展 死火!未plan 添

上年d習作都未做晒,又冇地方放新書 啱啱matthew先買咗兩本書"三十六計"同"曹操用人大智慧"

年年我地去書展都好似走馬看花,上年去兩次添
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

alicetong
好呀, 到時相認呀
我都應該係小朋友書度浦得最耐架啦

M&A Mom
我地咪又係, 上年個d未做晒, 但又要買...

sulisa:
Thanks!

hhma:
夫我就唔使抛,佢唔係香港返工,但d仔女拋唔得喎!

zoey:
looby仔又係only鍾意睇中文小説咋!可以睇完又睇!
但英文小説就.......

alicetong:
我重慘!K3细女考代數,教到我   :cry:

jp:
我會成日過o黎欏料o架啦!

各位:
我o岩o岩响噹噹訂o左十幾本小說比looby仔,平過上書城買,
我覺得書展d書好貴,唔捨得!
因looby仔睇中文小說好快!
好彩佢會睇完又睇、睇完又睇......
‹ 上一主題|下一主題