用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 超急!港大同學會vs真道
樓主: Char
go

超急!港大同學會vs真道 [複製鏈接]

原文章由 chufei 於 07-7-19 21:52 發表
小心....., hkuga 校政好似出現混亂, 校長&很多老師離職, IB課程泡湯..... 所以好多人走頭唔讀, 先有咁多位TUN 番出黎, 唔係話間學唔好, 但如要入讀請先問清楚(尤其是有關IB 課程的安排) , 以免跟期望不同。

學校校政一向順暢, 行政方面我俾85分. 你是hkuga家長的朋友嗎, 希望你向朋友証實, 不然你的留言便是對hkuga不公平了.

不錯舊校長去年已離職, 但出任為學校顧問. 不時回校分享, 亦有幫學校辦活動. 不少老師離職也是事實, 但一般離職的老師都是在校年資較短只教1至2年, 留下的老師大部份都教了3年以上, 他們仍是充滿熱誠, 師生與同僚都關係融洽. 況且老師要走都是學期終結才離開, 對學生不做成大的影響.

學校一直強調用IB課程作為核心去設計本校課程, 亦只曾公佈高中最後兩年才行IB. 而且都是近兩年開辦中學部, 才開始進行落實IB的可行性. 故三年班以上的家長只把IB視為bonus. 當然希望高中取得DP, 現在即使沒有IB亦知道是emb(edb)既新規定. 故絕無被學校騙了的感覺....至於中學部家長如果覺得非IB不讀, 那現時中一升中二的學生轉去IB學校也不遲. 其實今年3月時教育局才向所有直資學校提出必須採用334的NSS. 想取得IB資格的直資學校也需同時採用本地課程, 所以即使入讀了有IB的直資學校家長, 請了解清楚子女是否被接納入讀IB班. (hkugac仍會用IB概念編制課程, 都是著重思考分析. 只是一眾家長擔心不能與本地課程靠背誦的學生去爭取在NSS的成績.)

每年hkuga既turnover問題都被炒完再炒, 奇怪的是外來者的評論居多也越炒越高漲, 唔通hkuga個方位犯是非.

已離校既sue2moumou, 很高興知道貴子弟已回復正常規律. 希望多多分享現時的情況, 好讓hkuga的同學多多學習.
angry_mom如果妳有出席6月時的成果分享會, 妳應該會支持這樣的教學的方針. 況且妳說的discipline是這麼壞嗎? 同學行為過份, 老師不要求作反思? 我所見三,四年級以上, 都學會自律,尊重,愛心. 學生參加校外團體舉辦的活動, 在活動後與帶活動的導師分享, 都被稱讚評價都是正面的. 就連去柴灣健康院做診健, 那裡的姑娘都稱讚學生有禮貌. 或者你再多觀察如果真的問題嚴重, 找PTA或學校相量. 但奇怪在不記名家長問卷上的接近600個回覆, 只有20多個回覆紀律問題, 有的在問卷上簡單的寫上discipline, 卻沒有說那一方面需要改善. 所以不妨在QA時段發表, 我想學校必會正視.

[ 本文章最後由 savoy 於 07-7-20 12:00 編輯 ]

Charlotte_mom,

一直有睇你為hkuga辯護, 想搭訕幾句.
你囡囡只係升P.2, 可能針未拮到肉你唔知痛, 上到高小, 你就領會兩頭唔到岸嗰種感覺, 冇考試 冇壓力係開心, 但囝囝亦冇培養出自主性去温書, 做功課馬虎, 因為唔驚老師,  英文係教得深, 但要小朋友根基好至吸收到, 我囝囝由小讀起, 都覺得很吃力, 我真係唔知點樣可以冇壓力又讀得惦.  學校概念係好, 但實施方面重重難關, 每每要家長補其不足.
可能係我同囝囝都唔適合這種新概念教學.我冇打算佢原校升中.

原文章由 savoy 於 07-7-20 11:50 發表

學校校政一向順暢, 行政方面我俾85分. 你是hkuga家長的朋友嗎, 希望你向朋友証實, 不然你的留言便是對hkuga不公平了.

不錯舊校長去年已離職, 但出任為學校顧問. 不時回校分享, 亦有幫學校辦活動. 不少老 ...

Dear Savoy,

我有出席7月9日的家長會,對於校董會將來採用本地課程之餘,繼續加入IB原素表示歡迎,但成校怎樣還是未知之數。很多謝你建議我們向PTA返影,但你又怎知我們沒有呢?我知有家長已寫了信給校監,要看看她怎樣處理才作結論。另外關於教師流失,並非全部離職老師都等到CONTRACT完才走,有一班的班主任教完第一個學期突然走了,只在走前一星期前通知學生,難道對學生沒有影响嗎?又有一班,一年來轉換了3個老師,這又是否正常的流失。我說出來並非要唱衰學校,我都想學校有好的發展,我仍然對學校有好大期望,只是有些說話放在心裏,不吐不快。

bbmm897, angry mom,

我諗我地三個都好明白大家o既心情, 無謂動氣吧, 可能每個人個際遇同要求都唔同, 只有自己最清楚.
我地有時講得多, 人地以為我地有bias....我果d都已經係past
tense 喇, 而家可能有d野唔同, 但我今朝剛碰見一個升小五hkuga家長, 佢話由我孩子入黎第一批到而家, 班開國功臣老師差唔多都走哂, 都幾唏噓:cry:  

至於有家長叫我分享孩子如何轉變---居功的是他轉校後的老師, 校長和同學, 當然他自己亦作出了很大的努力, 我到現在仍很感激校長給他機會, 收了他做插班生

原文章由 angry_mom 於 07-7-20 17:03 發表

Dear Savoy,

我有出席7月9日的家長會,對於校董會將來採用本地課程之餘,繼續加入IB原素表示歡迎,但成校怎樣還是未知之數。很多謝你建議我們向PTA返影,但你又怎知我們沒有呢?我知有家長已寫了信給校監 ...

係呀, angry mom,

講開d老師走, 真係精景, 我記得教我小朋友合唱團個老師, 因為某些原因(我唔想講)中途要走, 於是請另一位老師, 點知果個老師做左一個星期就走埋, 都算係最高紀錄, 我個小朋友連佢個樣都未記清(因為合唱團一星期練習一次)就走左, 真攪笑

原文章由 ^oo^ 於 07-7-20 00:00 發表
Dear sue2moumou,

Thanks for sharing.  Looking forward to hearing your comment about Logos.

Logo方面, 我只係覆述朋友的經歷和說話, 不敢致評.
我朋友之前係果度教書, 佢個仔自然係果度讀, 但係佢後來教得好唔開心, 所以quit左. 佢話校長對家長有好多promise, 但係就扔哂係d老師, 佢地要自己設計課程, 因為無書, 又要帶活動, 備課, 改卷,....等等, 總之n咁多樣野,重有果度有好多資優生, 通常情緒都有問題, 老師又未學過點樣處理, 所以壓力好大.校長只會樣樣都push落黎, 覺得攪唔掂就係老師o既問題, 家長有投訴老師攪掂, 佢覺得好大壓力, 校長又鍾意人擦鞋, 我朋友唔係果種人, 所以quit左, 佢話都好多老師走, 因為太大壓力.
至於佢個仔係一個好乖好靜o既孩子, 我朋友話入面分兩類學生, 一種係好靜, 另一類就係好曳, 佢果仔就係俾人hup果種, 試過俾同學一個"僕", cool住佢條頸, 另一個打佢, 連老師個仔都咁打 , 真係得人驚. 後來佢個仔終於驚到有一日突然話唔返學, 驚俾人蝦, (我朋友果陣已經quit左), 於是我朋友dick起心肝同個仔即該轉校, 好彩又轉到, 以後就無返真道喇.

醒目開學勳章 王國長老

bbmm897
你可以咁講, 的確我小朋友只係升小二, 好多野, 高年班家長會比我清楚, 所以你地講早年班既野, 我都唔方便搭咀, 因為唔係我自己親身經驗, 真係唔想講, 更加無ground去贊成/反駁d咩
升中問題, 好坦白, 我係有擔心, 突然間有咁大轉變, 邊個家長唔worry? 只係, 呢個同"直升"vs"唔係全部直升", 係兩件事

angry_mom
一年轉3個老師, 正係我個女果班
第一個老師(其中一個班主任), 係健康問題, 一開學已經話走, 聽聞係有大手術要做, 無可奈何! 第2個, 係臨時temp咁請返黎, 教完12月完contract就走, 就轉左第3個, 呢個係perm既老師, 出年亦繼續stay
可否解決你既疑問?

大家都係家長, 我相信每個人對學校睇法唔同, 一d都唔出奇
有d野, 可能你經歷過, 我無, 又或者度轉, 我經驗過, 你無, 大家拎出黎講, 希望唔好帶俾對方大家hard feeling
如果有咩得罪, 先講句抱歉, 我唔係辯論員, 我只係想發表意見姐

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 07-7-20 17:40 編輯 ]

原文章由 angry_mom 於 07-7-20 17:03 發表

Dear Savoy,

我有出席7月9日的家長會,對於校董會將來採用本地課程之餘,繼續加入IB原素表示歡迎,但成校怎樣還是未知之數。很多謝你建議我們向PTA返影,但你又怎知我們沒有呢?我知有家長已寫了信給校監 ...

啊, 原來妳是中學部家長. 我說的是小學部的座談會, 因當晚發言的家長都很感謝學校老師一直來對學生努力的付出. 那麼希望中學部積極推行IB理念課程, 早點明確未來的課程系統讓家長消除憂慮.  

其實只要學生喜愛上學, 對學科有興趣, 自然會有自學的態度. 谷唔谷到成績, 他們都會自己channel到. 當然學校要提供有質數的教師和學習上軟件, 使學生充分發揮能力. 但家長支持和配合都好重要.

最近幾年,我的港島朋友,一般都帮孩子選擇投考港大同学會小學(另一熱門是SPCC),而且很難考入。可見此小學很受歡迎。

其實,一定要讀IB的,理應盡快轉校。對我來說,任何學制都有其優缺點,最重要是教學質素。

[ 本文章最後由 judy 於 07-7-20 18:06 編輯 ]

Hi Charlotte_mon,

Thanks for your sharing on HKUGA, and I still have some question:  

1.  Heard that both principle and vice-principle are gone.  Is that true?  Do you think it affects the school very much?
2.  Do you know if the teacher's turnover still high this year?  I saw from the web page the teacher's list are not the same in Chinese and English version.  Do you know is that one for 06-07 and one for 07-08?  If yes, then it seems more than one-third teachers quit this year.
http://www.hkugaps.edu.hk/eng/teacher/teacher_web.shtmlhttp://www.hkugaps.edu.hk/chi/teacher/teacher_web.shtml

It would be great if you can give us some more idea about the current situation in HKUGA.

醒目開學勳章

我唔敢做架兩, 亦唔係攪事, 我女都未上小學, 我亦唔係HKUGA家長, 只是看完大家既討論, 有感而發.

家長都期望, 市場有傳統教學以外既新思維學校, 等小朋友可以愉快學習, 有動機, 有趣味, 有主動性, 有創意, 有表達能力.

我時時在想, 甚麼是愉快? 阿女最愉快就係食同玩, 甚麼都不用做. 其實, 下過苦工然後成功既, 先至係真正既快樂. 可惜, 有好多家長唔比子女經歷下苦工這個階段, 避免子女有功課測考壓力. Unbearable lightness of being, 完全無壓力, 大人小孩都會放縱. 有適量既壓力, 係推動力.

引發學習興趣當然係好事, 但係有趣過後呢? 點樣將知識記入腦? 一樣要經過艱苦既過程. 學生好有興趣作文, 但係文法唔通, 點得? 學習既重點, 最終係知識本身.

新思維學校既理念好好, 但係說易行難. 放在外國既環境還好, 社會多元化, 個人化, 可以用一生人時間研究恐龍隻牙. 但係香港華人社會, 單元化, 競爭大, 唔尊重主流以外既領域. 學生空有創意, 腦內無知識資料庫, 好難生存.

又或者子女本身非常聰明, 自覺, 好勝, 那麼新思維學校既開放環境, 就令小朋友如魚得水, 刺激小朋友既求知慾. 但係這樣的小朋友只係少數. 有自制能力, 自動自覺有discipline既學生又有幾多?

我唔知學業成績同學習氣氛, 係唔係一定對立. 下苦功先會有成果; 想開開心心, 輕輕鬆鬆, 就得到好多好實在既知識, 好似無這種shortcut.

新思維學校要面對重重困難, 因為目標好理想化. 大家唔應該否定學校師生同家長既努力, 如果相信學校既理念, 就要比時間. 適唔適合子女, 最清楚都係家長.

醒目開學勳章 王國長老

1. 校長(陳梁淑貞)係舊年走左, 新校長(任竹嬌)上任一年, 睇黎都幾smooth, 同pta間亦合作愉快, 有傳新校長tend to轉返傳統教育, 我只可以俾個 , 又不妨俾時間去証明喇
2. 好野好野, 咁都俾你留意到 , 我知英文版果個係舊既, 因為我見到女女個班主任去左四年班, 而佢之前的確係教4年班既

原文章由 hyalau 於 07-7-20 18:07 發表
Hi Charlotte_mon,

Thanks for your sharing on HKUGA, and I still have some question:  

1.  Heard that both principle and vice-principle are gone.  Is that true?  Do you think it affects the  ...

YongXin,

完全同意你的看法。

非常巧合,對我兒子來說,最快樂的事與你女兒不謀而合
就是吃喝玩樂!

愉快學習並能學有所成而又沒有壓力者,若真能做到,當然是好事。但個人感覺,這好比是大同世界,共產主義,原是多麽美好的理想主義。可惜它忽視了人的本性和缺點,最終只能為「烏托邦」的主義。

最後為免誤會,本人謹此澄清,本人對HKUGA全無認識,故對其沒有任何評論。本人在此只是表達個人對現年流行的「愉快學習」之己見。

原文章由 meimei88 於 07-7-19 16:50 發表
你住邊區? 真道同港大都好好,但如果住九龍,當然是?真道較為合適.  至於St. Clare是津校, 教學模式跟港大和真道都唔同,如不是財政問題,我覺得直資學校到小朋友來說比較好.

agree.:
寵辱不驚、閑看庭前花開花落。去留無意、漫隨天外雲巻雲舒

我的烏托邦, 老師就像Dead Poets Society 中的 Robin Williams.一年前,曾想過押下女兒的前途,追求心中的烏托邦,報讀HKUGA.最後HKUGA真的收了我的女兒, 可惜我輸不起而放棄了HKUGA. 一年後的今天,雖不是HKUGA學生家長,期望HKUGA帶來的新氣象未能看到.換來的是一個個壞消息.

回歸現
, 時代或許真的變了,在我小時,老師會說蜜蜂和蝴蝶的故事,蜜蜂勤力採花蜜可以渡過寒冬,蝴蝶卻只故玩而凍死.現在,像要把眼前快樂放在第一位.

[ 本文章最後由 bk2005 於 07-7-21 00:38 編輯 ]

原文章由 catcatmom 於 07-7-20 11:46 發表
E+好多新直資小學都走國際學校既模式, 朋友個女讀果間直資學校都係甘,做錯功課老師都唔改,好自由.....

誤會了。
國際學校的教學並不 "自由",班中紀律亦毫不鬆散。
然而不幸地,有部份新派直資學校,以為教學上自由點,紀律上寬鬆些,就係學到國際學校,這情形實在另人擔心。

國際學校比傳統小學係自由好多,這點係肯定,我個女都係讀國際幼稚園(無中文教,讀完k2就上小學! 日日番學都係玩!) 佢地係好自由,但唔係無紀律喎!我個女發脾氣,鬼婆要佢坐埋一邊,唔比佢玩,係自由唔係=無紀律!

原文章由 Pelican 於 07-7-21 00:42 發表

誤會了。
國際學校的教學並不 "自由",班中紀律亦毫不鬆散。
然而不幸地,有部份新派直資學校,以為教學上自由點,紀律上寬鬆些,就係學到國際學校,這情形實在另人擔心。

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-21 02:09 編輯 ]

謝謝大家的回應。特別是 Charlotte_mom 給我的PM回覆,很是感激。我想,替孩子選擇合適的學校從來都不容易,經過這年多來的努力,不斷的搜集資料、參加座談會、簡介會(真的很累),我想我們已找到應該去的地方。我很相信自己的一雙"法眼",我是不會看錯的。

但無論如何抉擇,做父母的都應該引領孩子勇往直前的走下去,不要老想

可以走回頭路,這對孩子百害而無一利。更不要以為把孩子交給學校,家長不用付出,十年八載後學校能還你一塊"十優美玉",這是不可能的!每間學校都有開心的家長和不開心的家長,如果你是開心的家長,真充心的恭喜你,相信你小朋友已找到合適的學校。但如果你是不開心的家長,請先不要埋怨學校,也不要責怪孩子,請先想一想問題是否出在自己身上,自己是否有做得不足的地方?為何學校其他家長能感覺開心,自己卻做不到!

不解:
為何那麼多人認為一般直資學校辦學的理念———"愉快學習"、"以獎勵代替責罰"、"沒有測驗考試"乃 等同
= 學校對學生沒有要求、
= 學生只管吃喝玩樂不用努力、
= 學生沒有壓力、
= 學生沒有紀律?
你們對以上的辦學理念有多少了解?有沒有細心分析過?為何視之如洪水猛獸?可惜我中文輸入太慢,否則一定和大家仔細分析一下。
‹ 上一主題|下一主題