用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家有菲傭 子女英語更好
樓主: id00288
go

家有菲傭 子女英語更好 [複製鏈接]

而且現在請個菲傭唔係咁容易,好似我咁,已經話我唔夠資格

我曾經聽過一個幼稚園校長講過, 佢都認為菲傭對小朋友講英文有一定幫助,因為始終造就一個說英語的環境, 有家長擔心小朋友的口音問題, 他則解釋, 不同的國家都有不同的口音, 最重要是小朋友習慣說英語, 我都覺得很有道理。

我都同意好的菲傭好難求:-| !

[ 本文章最後由 DarrenKennice 於 07-7-30 16:16 編輯 ]

原文章由 joey仔媽媽 於 07-7-29 09:21 發表
而且現在請個菲傭唔係咁容易,好似我咁,已經話我唔夠資格

Hi, could you share with us why you mentioned that you're not qualified to hire a philippines maid?  I haven't heard this before....

AGREE

不同國家是有不同的口音.  

eg 墨西哥 , 新加玻人,...  都有好重口音.  (鄉音)  香港人受英式教育會好d. 美國人一樣有口音.
只要在說英語環境長大. 點都有幫助.  最少聽力會強些.

至於菲傭的英語. 幾年前我都有話姐姐的英語會影響小朋友....

點知姐姐話 : 您想小朋友英語好係應該請個英語老師,而我是做家務 (domestic helper)

經她提點我從此沒有再怨她英文發音不好. 點都好.仔仔說的英文姐姐明白. 姐姐說的英文仔仔明白. 文法和法音我會主力自己教. 總之他們能溝通到.利用語言發揮表達. 我已經收貨. 

至於平時的英文功課,默書...我從來沒有叫姐姐插手.

原文章由 DarrenKennice 於 07-7-30 16:10 發表
我曾經聽過一個幼稚園校長講過, 佢都認為菲傭對小朋友講英文有一定幫助,因為始終造就一個說英語的環境, 有家長擔心小朋友的口音問題, 他則解釋, 不同的國家都有不同的口音, 最重要是小朋友習慣說英語, 我都覺得 ...

原文章由 stccmc 於 07-7-27 21:33 發表
研究只証明"家有菲傭"和"子女英語好"有相關性,不代表菲傭是因,英語好是果。 可能是用菲傭的是較中產以上,父母普遍比較

根据明報報道,此研究將收入家庭分類,加上參照,例如,月入15000的分两組,一組有請菲傭,一組沒有。

我以為菲傭對低收入的影响較大,但從數据看,却不是這樣,好象中產入息的得益較大,奇怪。

Yes. 我都係咁睇, 起碼小朋友聽方面會好些, 有時不可依靠工人, 怎樣都要靠自己教。

原文章由 hat 於 07-7-30 17:53 發表
AGREE

不同國家是有不同的口音.  

eg 墨西哥 , 新加玻人,...  都有好重口音.  (鄉音)  香港人受英式教育會好d. 美國人一樣有口音.
只要在說英語環境長大. 點都有幫助.  最少聽力會強些.

至於菲傭的 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

My personal experience :
自從小兒出生,我便請了個菲姐,一用是四年,兒子英語都吾錯,点知因與老人家相处有問題,唯有再請印姐,看video覺得英文吾錯,又曾在星州打工,以为○K,点知就中了招,小兒跟她常用廣東話,而且她連英文字母都不是十分董,口講J,但原來是G ,搞到小兒這兩年英語退步晒,所以奉英各位請工人時,先想清楚你的第一目的何在,如果是为下一代的英文,就非菲姐莫屬,但如果有老人家,就較麻煩了。

會唔會是有些字出不到, 特別是一些口語化的字, 故此連之後的字都會出不到。

原文章由 stccmc 於 07-7-30 21:43 發表
有冇人知點解我的留言最多只有一行?

Totally agree........

家有老人家請菲姐 - 溝通唔到, 印姐 - 唔可以用英文同小朋友溝通, 眼見亞仔D同學仔可以用英語同菲姐傾計, 但亞仔唔得, 自己真的有點唔開心, 但想到老人家 + 菲姐......重煩~~~~~

我都覺得有菲姐, 對小朋友的英文是有些幫助, 起碼小朋友唔怕講 & 佢地認識的生字 & 名詞都會比較多.

原文章由 freddielau 於 07-7-30 23:37 發表
My personal experience :
自從小兒出生,我便請了個菲姐,一用是四年,兒子英語都吾錯,点知因與老人家相处有問題,唯有再請印姐,看video覺得英文吾錯,又曾在星州打工,以为○K,୅ ...

想對仔女英文好, 於是我搵個賓姐姐操下, 個姐姐係video都o.k. 做過星加坡. 真人來左, 原來英文好有限.  姐姐英文口語十分嚇人.
e.g. I already go to Singapore.
e.g. open the light.  i open her jacket already.
e.g.  the food is broken, cannot eat already.
e.g. why ah?  No go there la.  he go, you go?

個姐姐10月滿約, 想再請個英文好d, 但去返agent睇, 似乎麻麻, 有冇人可以pm我邊間agent d 賓姐姐英文好?  有次係圖書館見人地個姐姐英文好好, 教小朋友閱讀發音又唔錯, 原來個媽媽完全唔識英文, 是但請,  唉! 而我就好有心想搵個英文好d, 都未搵到!又係要講緣份!

[ 本文章最後由 問 於 07-7-31 11:34 編輯 ]

菲傭口音,我覺得唔係問題,
不過佢地 d 句法錯,文法錯,詞彙用錯,就係大問題,
最慘係好多父母本身英文都麻麻,根本唔知孩子係學緊 d 錯的英文。
而且,菲傭只係幫手做家務,總之佢可以做掂份內工作就好了,
千祈唔好諗住可以對孩子英文有幫助。

[ 本文章最後由 JennyL 於 07-7-31 16:43 編輯 ]

王國長老

我個工人英文水平不高,呢點我明白,
所以我覺得佢唔可以提升到亞仔既語文能力。
我老公成日話如果佢萬能,就唔使同我地打工,
所以佢聽教聽話,又勤力便可,而家唔係搵教師吖嘛。
我講英文好快,佢成日聽唔到我講咩既,我要迎合佢架!
好似有一次我朋友係我屋企同我賓姐講︰
Mary, it would be very nice if you can get me a coffee.
我工人眼定定望住我朋友無反應之後我出手︰
Mary – coffee – 4 cups – milk one sugar – thank you!」
Mary 即刻醒晒,快快手入左廚房煲咖啡。

醒目開學勳章

呵呵呵呵! 好好笑呀!

所以好多時, 香港人都係抱著用到盡既心態, 仲以為自己著數0左.

菲菲令小朋友英文好? "好"既定義係甚麼? 如果菲菲都得, 咁收幾百蚊一個鐘教英語既外國朋友咪要食風?

[quote]原文章由 麟媽媽 於 07-7-31 15:21 發表
我個工人英文水平不高,呢點我明白,
所以我覺得佢唔可以提升到亞仔既語文能力。
我老公成日話如果佢萬能,就唔使同我地打工,
所以佢聽教聽話,又勤力便可,而家唔係搵教師

王國長老

Yongxin,

我個賓姐真係好好笑架!
不過佢好勤力,佢攪掂D 野我都OK 架喇,
佢自己知自己事,英文又唔好,佢又有兔唇的,
佢個老公又斷左隻手,所以佢話唔可以無左份工架,
你知啦,中國人點會比BB 比兔唇者揍吖,
D 老人家又話咩對得多,似左佢個樣咁。
有一次又係笑到我地死,又係我地4 個人,
咁叫賓姐整D 多士黎食吓喇,
Sir 又話Butter + jam
mum 又話peanut butter + milk
叫佢寫又話唔使,朋友話︰I don't want, thanks!
點知佢整左塊齋多士出黎比人!
sir 變左peanut butter + jam
我嗰件又變左butter + milk,我地咪照食囉….  

原文章由 YongXin 於 07-7-31 16:08 發表
呵呵呵呵! 好好笑呀!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

可惜看不到家庭收入分類。

再者,正如之前的一位家長指出,研究是指出有相關關係,即是correlation,而不是因果關係causation,大家切勿把請菲傭當成一種提高小朋友英語的途徑。

原文章由 stccmc 於 07-8-1 00:18 發表
Judy,

看 Yahoo News 沒有提到將家庭收入分類及分兩組。  如果有分兩組,可信性便提高不少。  看明報網要俾錢,我看不到。可轉載部份數據嗎?

令我想起有研究說家裹藏書量多的家庭,孩子學業較好。  這並 ...

聲明一下,我家的傭工,都係菲律賓人,我亦依足法例付工錢。

其實,調查本身個 "目的" 都好影響 "結果",
我好想知邊個 sponsor 個調查,
係唔係菲傭介紹所?定係菲傭團體?

因為,報導最後提及,"聘請菲傭不應嫌貴,僱用一個英文水平高的菲傭,多給一點人工亦值得" ,我覺得個調查根本同佣工的工資冇關,佢咁樣講,比人有個感覺係個調查係衝著印傭而來 ( 雖然大家都知係不合法,但事實係好多印傭都願意少收工錢 )。

如果本身個 "目的" 就係想證明 "家有菲傭 子女英語更好",咁個調查本身,無論係採集樣本,設計問卷,甚至數據結果的詮釋都會有影響。

其實家長的教育程度,家庭背景及生活習慣,孩子讀的學校的水平,孩子有冇補習,甚至孩子有冇兄姊等,都一定會對孩子英語水平有影響。

點解唔可以話孩子英語好,英語有進步,係學校老師,補習老師,甚至家長督促,孩子自己努力的成果?將全部的功勞,就咁就歸晒菲傭,難免有令人懷疑其調查背後的目的。

[ 本文章最後由 JennyL 於 07-8-1 10:13 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題