用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山 89 網排位
樓主: hihimma
go

馬鞍山 89 網排位 [複製鏈接]

靈糧/禧年

大家比下意見啦..

我小朋友是在張煊昌幼稚園就讀 K3...亦住在錦英苑.. 上星期去過靈糧及禧年小學參觀過..

我地兩人都係全職父母.. 小朋友平時交比老人家湊.. 雖然見靈糧地點近我們家, 校譽又幾好.. 不過真係有 d 擔心佢功課及程度較深, 而禧年剛轉全日制... 未知大家可否比比意見呢..

我地只有一位小朋友.. 佢除左五分大仔分..如果兩次都首選靈糧.. 大家覺得中選既機會大嗎 ?

唉.. 真係心大心細...

原文章由 ada_pmlo 於 07-9-14 22:36 硐表

係大家都係同一樣, 跨區係真係機會好細, 我都計過, 佢每年大約會收170人, 咁自行分配學位, 會有大約50%, 即85人, 跟住即係得返85個位在統一派位, 我哋呢d跨區只可以喺甲部同其他區的人中抽籤, 係10%(85個位的10%,  ...

我記得選07-08年度小一時, 在填政府大抽獎表格時註明只餘75個位渣, 可能有些給現有兄姊就讀的必收生搶了不小學位.

原文章由 kao123 於 07-9-17 14:34 硐表

我記得選07-08年度小一時, 在填政府大抽獎表格時註明只餘75個位渣, 可能有些給現有兄姊就讀的必收生搶了不小學位.

咪就係攞, 所以我哋呢D跨區嘅, 機會係等於0

原文章由 ada_pmlo 於 07-9-17 14:47 硐表

咪就係攞, 所以我哋呢D跨區嘅, 機會係等於0

但如果放棄, 連機會都沒有, 真頭痛! 真煩惱!

原文章由 pfungfsl 於 07-9-17 12:33 硐表
大家比下意見啦..

我小朋友是在張煊昌幼稚園就讀 K3...亦住在錦英苑.. 上星期去過靈糧及禧年小學參觀過..

我地兩人都係全職父母.. 小朋友平時交比老人家湊.. 雖然見靈糧地點近我們家, 校譽又幾好.. 不過真係有 d  ...

我係在職媽媽, 囡囡讀靈糧小三, 佢都係只得首名子女既5分, 當年第一輪同第二輪甲乙部都填靈糧都派唔到,派左去唔知第幾既聖約瑟, 後來叩門靈糧收左讀同而家, 個人覺得靈糧d學生同校風都幾好, 一二年程度都可以應付, 而家三年級就要開始每週補課二天, 要7.45am返學, 同埋d功課都幾多, 靈糧d程度都幾深既, 不過老實講, 要爭英中都唔多唔少要谷下d學生 !做家長都無奈無奈 !

陳元喜小學

陳元喜又如何呢, 功課多唔多呀, 深唔深架, 佢好似同鄭穎之中學有聯繫架, 咁呢間中學又好唔好架, 如果基督教學校, 爸媽係咪都要洗禮架

想問下只有15分, 有無機會入靈糧呢?我本身住馬鞍山, 不過如果自行收生靈糧唔收, 我就會用番奶奶地址報沙田學校, 因為好似多d選擇, 不過靈糧近屋企, 所以都想搏下...唔知15分有無機會

原文章由 hihimma 於 07-9-17 17:09 硐表

但如果放棄, 連機會都沒有, 真頭痛! 真煩惱!

我都係好煩, 因為個仔係大仔, 只有5分, 就算我跨網報沙呂或一呂, 又或者選回本區的馬主, 自行收生都係無行啦, 到了大抽獎, 若我唔在甲部選沙呂/一呂, 就會連10%很微的機會都無埋, 但我又怕若乙部選馬主, 都抽唔到, 就唔知點算好啦, 因為我覺得要向沙呂/一呂叩門, 機會都唔大, 若去馬主叩門又怕比人覺得無誠意, 如果3間都唔得, 再去其他小學叩門, 都唔知有無機會啦, 所以心大心細, 唔知點算好, 你地會點選呀, 請比0的意見.

原文章由 KRISTIMAMA 於 07-9-18 10:30 硐表
想問下只有15分, 有無機會入靈糧呢?我本身住馬鞍山, 不過如果自行收生靈糧唔收, 我就會用番奶奶地址報沙田學校, 因為好似多d選擇, 不過靈糧近屋企, 所以都想搏下...唔知15分有無機會 ...

15分有無機會就真係唔知, 可能你大抽獎時好彩呢 !
囡囡讀靈糧小三, 當年都係派唔入既, 不過我全部都填靈糧第一, 後來都收左, 個人認為, 如果你真係好想入靈糧, 就最好一心一意, 學校係好注意家長既誠意 !希望你可以順利派到啦 !

nonowong,

你還記得我嗎?我囡囡已上靈糧小一啦! 我覺得老師很細心,小朋友還在適應中,我相信她會慢慢習慣. 你囡囡有沒有報興趣班呀?那天早上我到了學校報名.  
Bigmonster

原文章由 bigmonster 於 07-9-21 17:40 硐表
nonowong,

你還記得我嗎?我囡囡已上靈糧小一啦! 我覺得老師很細心,小朋友還在適應中,我相信她會慢慢習慣. 你囡囡有沒有報興趣班呀?那天早上我到了學校報名.  
Bigmonster ...

Dear Bigmonster,
當然記得你啦 ! 好彩你都鐘意間學校同老師, 都算我無推荐錯 ! 你囡囡個斑主任係唔係Miss Chan ? 如果係就恭喜你啦, 佢好好人, 好nice既, 我個女一二年級都係佢, 升左上三年級都好唔捨得佢呀 ! 不過教低斑d老師都好好, 相信孩子會在愉快中學習啦 !
我果日都有去報名, 報左三個, "破產" , 囡囡今年學swimming, 英文同magic, 囡囡以前學中樂, 二年級比老師選左去做話劇, 做左成年, 而家停左無學樂器, 而家三年級的功課多左又深左, 我想佢學d學術既野, 所以同佢報左英文law, 要比佢學magic先至肯學英文, 激死我

Miss Chan! 老師們應該都很忙呀! 我本來想報陶藝, 但後來報了水默晝, 10月才開課. 我都覺得報讀興趣班要用很多money.
你有無報過敲擊樂呀? 唔知好唔好玩呢?
除了學術又要報一些她們喜歡的, 真的很頭痛.

原文章由 bigmonster 於 07-9-22 12:04 硐表
係Miss Chan呀! 老師們應該都很忙呀! 我本來想報陶藝, 但後來報了水默晝, 10月才開課. 我都覺得報讀興趣班要用很多money.
你有無報過敲擊樂呀? 唔知好唔好玩呢?
除了學術又要報一些她們喜歡的, 真的很頭痛.
...

剛上靈糧個網, 原來今年小一有三個原主任都係miss chan , 我講果位係E斑既斑主任, 但點都好啦, D老師都唔錯, EVEN同而家三年級, 囡囡都無同我講D老師惡 ! 一年級你只要肯溫習, 考同好成績其實唔難既, 我朋友個他讀BOX HILL K3, 佢上次參觀學校聽D學生唱英文歌, 竟然話佢地K1已經唱呢D歌啦 ! 不過, 我個人覺得英文固然重要, 但係小朋友既德智體群亦重要既 !

請問如果轉監護人, 有什麼手績呢? 放榜時, 監護人可否委託其他人去辦手績嗎?

原文章由 nonowong 於 07-9-20 22:37 硐表

15分有無機會就真係唔知, 可能你大抽獎時好彩呢 !
囡囡讀靈糧小三, 當年都係派唔入既, 不過我全部都填靈糧第一, 後來都收左, 個人認為, 如果你真係好想入靈糧, 就最好一心一意, 學校係好注意家長既誠意 !希望 ...

nonowong, 想請問靈糧嘅程度會唔會好淺?同埋有人話有好多新移民...其實我本身都幾鍾意間學校, 又近我屋企, 不過係唔想程度太低, 上到中學追唔上!

各位 MAMI

馬鞍山區喺咪喺大抽獎時唔可以揀沙田區 D 小學 GAR.  只喺可以揀翻馬鞍山區咋

原文章由 KRISTIMAMA 於 07-9-26 00:36 硐表

nonowong, 想請問靈糧嘅程度會唔會好淺?同埋有人話有好多新移民...其實我本身都幾鍾意間學校, 又近我屋企, 不過係唔想程度太低, 上到中學追唔上!

而家好方地方都有新移民啦, 我又唔覺特別多, 用平常心啦 !:
程度淺唔淺好難答, 我都係因為學校近屋企同埋校風幾好, 同時我又去過學校參觀過, 見到d老師同d staff 都幾好, 所以比囡囡讀law, so far 佢都讀得幾好, 起碼做功課唔駛勞氣, 加上又無學壞到,d同學仔家長個個都ok, 我收貨架啦 !

統一派位
學校須預留小一學額的大約50%,由教育局按學校網和家長選擇進行 「統一派位」。「統一派位」的學額中有10%是不受學校網限制的,家長可選擇最多三所位於任何學校網(包括住址所屬學校網)的小學。
「選擇學校表格」分為甲部(不受校網限制的學校選擇)及乙部(住址所屬學校網的學校選擇)兩部分。家長可在甲部填入最多三所任何學校網的選校編號。此外,家長在填寫乙部時,應盡量將其居住地址所屬學校網的小學,按照意願排列先後次序填入表內。
電腦進行統一派位時,首先會處理「不受學校網限制」的選擇,然後處理「住址所屬學校網」的選擇。電腦程式會為每一名申請人編配一個「隨機編號」,然後按家長的選擇及申請人「隨機編號」的次序進行派位,務求公允。電腦首先會依據「隨機編號」次序審閱所有申請人在甲部填寫的第一選擇。當所有申請人的第一選擇審閱完畢後,再依次序審閱未獲派位申請人的第二選擇,然後第三選擇。未能在「不受學校網限制」的選校中獲派學位的申請人,電腦會依上述程序處理他們在乙部的選校,直至每名申請人皆獲得分配一個小一學位為止。

原文章由 ktmama 於 07-9-26 22:36 硐表
各位 MAMI

馬鞍山區喺咪喺大抽獎時唔可以揀沙田區 D 小學 GAR.  只喺可以揀翻馬鞍山區咋

原文章由 nonowong 於 07-9-26 23:23 硐表

而家好方地方都有新移民啦, 我又唔覺特別多, 用平常心啦 !:
程度淺唔淺好難答, 我都係因為學校近屋企同埋校風幾好, 同時我又去過學校參觀過, 見到d老師同d staff 都幾好, 所以比囡囡讀law, so far 佢都讀得幾 ...

多謝你嘅意見, 我都決定左幫阿女報靈糧!我住富寶, 真係好近...我覺得近D方便我又方便阿女, 訓多D人都精神D!!! 第時如果阿女真係入到一定同你相認...不過佢得15分, 第一輪都係無咩CHANCE!

原文章由 KRISTIMAMA 於 07-9-27 12:52 硐表

多謝你嘅意見, 我都決定左幫阿女報靈糧!我住富寶, 真係好近...我覺得近D方便我又方便阿女, 訓多D人都精神D!!! 第時如果阿女真係入到一定同你相認...不過佢得15分, 第一輪都係無咩CHANCE! ...

係呀, 小朋友讀左小學d生活真係唔同晒, 寧願比多d時間佢地sleeping 下玩下, 好過浪費晒d時間係交通上, 祝你成功啦 ! 等住同你相認 !
‹ 上一主題|下一主題