用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 有無金巴倫道迦南n1媽咪傾下計啦~
樓主: debbywong0210
go

有無金巴倫道迦南n1媽咪傾下計啦~ [複製鏈接]

HI 咪落地,

thanks for yr reply

另一個問題係, 我聽人講, 都幾多雜費喎, 係唔係呢  多成點 每個月連埋學費大約幾多錢

原文章由 咪落地 於 07-9-19 17:42 硐表

我都係睇情況而決定轉唔轉~因為我個仔仔真係好中意間學校!

原文章由 gie_angie 於 19/9/07 01:20 PM 硐表
大家好!!

想請問你地既小朋友e+ n1返成點呀? 開心嘛

我都想幫囝囝報呀, 唔知難唔難in架呢  有冇d咩要預備  

你地係到n1之後, 會唔會係到讀埋上k1-k3呢 定係都會同佢轉第2間呀  如果 ...

我個女返第二個星期喊左成2個星期,所以我都諗繄讀唔讀.雜費半個學期$900-全年合共$1800,我個女in個時就問下佢個公仔眼,耳,口,鼻係邊到啦?把個玩具形狀配對番等..........

原文章由 debbywong0210 於 07-9-20 02:00 AM 硐表

我個女返第二個星期喊左成2個星期,所以我都諗繄讀唔讀.雜費半個學期$900-全年合共$1800,我個女in個時就問下佢個公仔眼,耳,口,鼻係邊到啦?把個玩具形狀配對番等.......... ...

如果佢返返下你怕佢喊唔比佢返學就煩,等佢大d返佢都喊!
唔怕喎小朋友係咁,我見我仔仔之前返2歲班喊個幾月呀都係咁第2個月就停晒!你要解釋多d比佢聽,等佢發覺返學既樂趣~好似我成日問仔仔有咩同學仔呀...小朋友有沒喊呀,你喊就唔叻叻...見到小朋友喊你要叫佢唔好喊呀~~~同埋我次次都同個仔講我係門口等哈哈~

debby:

你個囡幾大呀?因為我仔仔都3歲,你女足3歲未?
唔夠3歲都唔怕,2歲返學好多都係喊1-2個月先停,你唔洗擔心!
你太緊張佢喊而唔比佢返住唔得,因為佢大d都以為喊就可以唔洗~
佢喊好耐咩返左學之後?你可以問下老師佢返左學之後喊幾耐囉?
其實佢係入門口之後5-10分中到之後一定停唔洗擔心!
每個小朋友都要經歷,我仔仔第一次返學我都好緊張怕佢返學比人蝦又驚老師睇唔住!不過佢慢慢係自己學識左好多野,我先知道一定要比佢試下!:) anyway我唔知講d野有沒得罪,我講野比較直,如果有sorry~~~

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

原文章由 debbywong0210 於 07-9-18 04:08 AM 硐表
有無人知道讀迦南可唔可以申請政府資助呀?有無資產限額呢?唔該~

之前好似沒,不過+下改左有學ticket唔知有沒上限!!!你可以問學校佢地可以答你,同埋學校比form你!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

原文章由 little_rice 於 07-9-7 11:48 硐表
Hi! 我囡囡叫Jenell, 讀上午NC 班, 有無同班同學仔...

你好,我女女叫Candy,NC班.

hi Debby,

哦......原來係$1800全年, 嚇c我呀, 你知唔知呀, 我聽人講, 雜費連學費合共要成4千呀

唔該晒

原文章由 debbywong0210 於 07-9-20 02:00 硐表

我個女返第二個星期喊左成2個星期,所以我都諗繄讀唔讀.雜費半個學期$900-全年合共$1800,我個女in個時就問下佢個公仔眼,耳,口,鼻係邊到啦?把個玩具形狀配對番等.......... ...

原文章由 kiyan 於 07-9-20 13:17 硐表

你好,我女女叫Candy,NC班.

Hihi...下周五中式服裝日(要穿紅色), 會唔會幫囡囡Dress-up

原文章由 gie_angie 於 20/9/07 01:28 PM 硐表
hi Debby,

哦......原來係$1800全年, 嚇c我呀, 你知唔知呀, 我聽人講, 雜費連學費合共要成4千呀

唔該晒

N1班學費半日$2600一個月,我暫時又無聽到話要交其它費用,可能佢地今年已轉左非牟利,所以價錢有D唔同啦!K1$2400可以申請學卷

原文章由 咪落地 於 20/9/07 10:23 AM 硐表

如果佢返返下你怕佢喊唔比佢返學就煩,等佢大d返佢都喊!
唔怕喎小朋友係咁,我見我仔仔之前返2歲班喊個幾月呀都係咁第2個月就停晒!你要解釋多d比佢聽,等佢發覺返學既樂趣~好似我成日問仔仔有咩同學仔呀...小朋友有沒 ...

我個女2歲多D,老師話佢每日喊下頭下返學喊到放學呀~ 返到屋企聲到沙埋,唔知點好??

原文章由 debbywong0210 於 07-9-20 14:32 硐表

N1班學費半日$2600一個月,我暫時又無聽到話要交其它費用,可能佢地今年已轉左非牟利,所以價錢有D唔同啦!K1$2400可以申請學卷

O...IC, 唔該晒你地呀

頭先我係另一個topic到見到, 話迦南要家長陪同上堂呀, 係咪呢

原文章由 gie_angie 於 20/9/07 06:33 PM 硐表
頭先我係另一個topic到見到, 話迦南要家長陪同上堂呀, 係咪呢

係咪指頭星期個3日要陪同一齊返啊??

Hi Debby,

我搵唔返果個topic呀, 所以都唔係太清楚

不過如果只係陪3日緊係ok冇問題啦, 如果keep住要咁, 同我自己係屋企湊冇分別

原文章由 debbywong0210 於 07-9-21 03:11 硐表

係咪指頭星期個3日要陪同一齊返啊??

原文章由 debbywong0210 於 07-9-20 02:38 PM 硐表

我個女2歲多D,老師話佢每日喊下頭下返學喊到放學呀~ 返到屋企聲到沙埋,唔知點好??

你個囡係uk班?你係唔係日日都同佢留係課室到上堂先走?
其實我聽老師成日講d野係o岩,你留得耐佢就好唔捨得你走,同埋走個時一定要比佢覺得你唔會膽心唔好令個頭再望佢!最緊要有咩同老師夾!我個仔咁大個都唔想返學,有時扭計o家...不過我次次送到佢返黎佢又好似冇咩野咁囉~+上佢同d同學仔好快熟!你可以同囡囡講媽咪係門口等你,一陣接你放學去買d玩具又好咩都好...不過你唔好喊喊喎知唔知~~因為我次次都係咁同個仔講我接你之後買朱古力好唔好,咁一定要做到先好囉!喊到沙晒...比多d湯水佢飲唔怕~因為你唔返等佢3歲返都係喊唔停係真既~你因為開左個頭囉,我個人意見唔係停!又有一個方式係你個囡係咩性格同老師傾下,我仔仔個人唔 得要人讚同對佢好先聽話很返學,我就同老師講定叫老師千萬唔好用 既方式用d軟既方式對佢同佢傾多d解釋多d佢就唔會naughty~你又可以係屋企講多d學校開心既野囉!返學之前同佢係學校玩一陣先(我意思係學校出面)eeeeeee係返上午?下午forget左???
anyway我個仔就好中意間學校,因為地方大!加上佢d同學同佢好好~最搞野係我個仔一見人喊佢就唔記得我走同埋唔開心,佢中意八卦!!哈哈~~加油你唔好放棄 ,你比多d支持個囡佢一定好快唔喊!
同埋真o家,我識d朋友好多都係喊喊下就唔喊...最多2個月,我媽咪同我2個朋友都教幼稚園都係咁講:)

原文章由 gie_angie 於 07-9-21 02:05 PM 硐表
Hi Debby,

我搵唔返果個topic呀, 所以都唔係太清楚

不過如果只係陪3日緊係ok冇問題啦, 如果keep住要咁, 同我自己係屋企湊冇分別

debby:

你個小朋友報左未???唔記得!
如果未報你可以讀佢地既playgroup囉好似600/4堂星期六!
因為多數收返個d先,不過都要in~我個仔都有讀佢地playgroup之後見佢好中意先報既!不過讀讀下返左令一間全日既幼兒園2歲班一年!加上返過playgroup小朋友見過學校d人同埋學校環境好好多返學時~~~~

hi 咪落地,

唔該晒你先

哈哈!!  不過想幫囝囝報名果個係我呀, 唔係debby呀

我頭先睇完你msg, 同c6講完, 我地都好想去試佢地既playgroup呀  不過我頭先上過佢地學校web site, 但唔見有講playgroup資料呀  請問你有冇呢方面既資料呢

http://www.cannan.edu.hk/index1.html

原文章由 咪落地 於 07-9-22 22:27 硐表

debby:

你個小朋友報左未???唔記得!
如果未報你可以讀佢地既playgroup囉好似600/4堂星期六!
因為多數收返個d先,不過都要in~我個仔都有讀佢地playgroup之後見佢好中意先報既!不過讀讀下返左令一間全日既幼兒園2歲 ...

[ 本文章最後由 gie_angie 於 07-9-23 11:03 編輯 ]

原文章由 gie_angie 於 07-9-23 01:04 AM 硐表
hi 咪落地,

唔該晒你先

哈哈!!  不過想幫囝囝報名果個係我呀, 唔係debby呀

我頭先睇完你msg, 同c6講完, 我地都好想去試佢地既playgroup呀  不過我頭先上過佢地學校web ...

um ...你不如打去問學校好d,比較清楚!
其實佢上1個中頭到既,同返學一樣不過時間小d同埋係家長一齊上!
um ...一返去要小朋友學習點名要應老師hands up,之後就唱下歌...之後就做美x好容易stick下paper colour等等野,之後食茶點同埋一d體育既堂,不過係行下平行木咁...都幾好玩!佢又topic去上堂,而playgroup d老師好nice,好鍚d小朋友~~你試下早d問,因為我怕冇位好多人讀,不過又好多人走...因為上完playgroup d小朋友好多一係好快正式上學校讀書一係就覺得唔識合!我都係個句因人而已~~~~

原文章由 little_rice 於 07-9-20 14:07 硐表

Hihi...下周五中式服裝日(要穿紅色), 會唔會幫囡囡Dress-up

買左紅色好有中國feel的紅裙, 你呢

原文章由 咪落地 於 07-9-23 23:18 硐表

um ...你不如打去問學校好d,比較清楚!
其實佢上1個中頭到既,同返學一樣不過時間小d同埋係家長一齊上!
um ...一返去要小朋友學習點名要應老師hands up,之後就唱下歌...之後就做美x好容易stick下paper colour等等野, ...

hi 咪落地,

唔該晒你呀

今日打左去問喇, 不過sat class full左喇, 得返一三五class咋 但我諗如果一三五class我唔報喇, 因為我仲住緊荃灣, 如果成日要一三五 10:30am上堂, 要9am出門口喇(係咪要咁耐?), 我怕囝囝好似辛苦左d

anyway, 呢幾日唔該晒你呀

原文章由 咪落地 於 22/9/07 10:19 PM 硐表

你個囡係uk班?你係唔係日日都同佢留係課室到上堂先走?
其實我聽老師成日講d野係o岩,你留得耐佢就好唔捨得你走,同埋走個時一定要比佢覺得你唔會膽心唔好令個頭再望佢!最緊要有咩同老師夾!我個仔咁大個都唔想返學,有 ...

我咩方法都試過啦!你講個D我都做過啦~唔知係咪佢由細到大都係我一個人湊,所以用咩方法都好驚返學,同好驚老師.所以而家試下轉分校,希望佢會開心D,咁我就放心啦~唉....................
‹ 上一主題|下一主題