用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院 interview
樓主: verytired
go

播道書院 interview [複製鏈接]

多謝你的意見.

我都係捻住講返平日同囡囡會做的野,
同我好認同學校的理念...
我已經由第一年播道辨簡介會開始去聽,
今年已經係第3次聽,亦都係要申請的一年,
我亦希望真係可以用我的誠意入到呢間學校.
原文章由 freddielau 於 07-9-12 09:42 硐表

just tell your daughter to relax and play....
For parent part, just try to refresh/re-orgainise the daily activities of your daughter. And think about what sort of action will U take if your kid is n ...

原文章由 MMM888 於 07-9-12 12:10 PM 硐表
多謝你的意見.

...

Oh! me too...3rd year...haha

MMM888,

你記得我嗎? 兩年前一起係力勤幼稚園面試見過面的, 現在我們又要為小一煩惱了。

我都有幫仔仔報播道,我係15號4:00點面試,心情都有點緊張但盡力而為啦! 播道都係我心水學校。

我之前報了優才但結果係後備,因為我只選擇TKO校舍(開一班),不選擇旺角校舍(開三班),所以機會相對細了很多。

我仲有報保良局陸慶濤及柴灣的港大同學會小學,現在等通知面試。

同時間又要選擇一間自行收生, 真煩惱 , TKO小學心水不多,你有何意見啊, 大家分享一下。

iwff

原文章由 MMM888 於 07-9-12 12:10 硐表
多謝你的意見.

...

iwff
我當然記得你,直資我只係報播道一間,
優才我有聽過簡介會,唔係甘岩我心水,
星期六希望大家都順順利利啦,
如果可以一齊入讀就好啦.
原文章由 iwff 於 07-9-13 12:01 硐表
MMM888,

你記得我嗎? 兩年前一起係力勤幼稚園面試見過面的, 現在我們又要為小一煩惱了。

我都有幫仔仔報播道,我係15號4:00點面試,心情都有點緊張但盡力而為啦! 播道都係我心水學校。

我之前報了優才但結果係後備, ...

MMM888,

我仔仔安排了4:00pm C組,希望到時見到你啦!:

iwff

原文章由 MMM888 於 07-9-13 13:42 硐表
iwff
我當然記得你,直資我只係報播道一間,
優才我有聽過簡介會,唔係甘岩我心水,
星期六希望大家都順順利利啦,
如果可以一齊入讀就好啦.
...

原文章由 iwff 於 07-9-13 12:01 PM 硐表
MMM888,

我之前報了優才但結果係後備, ...

very similar to my case last year

想問下大家 1st round 收其多人呀 ?
係咪小朋友 & 大人都係得 20 min interview 炸 ? (因怕d 細未warm up)

原文章由 朱MayMay 於 07-9-13 03:13 PM 硐表
係咪小朋友 & 大人都係得 20 min interview 炸 ? (因怕d 細未warm up)

大人- 15-20min
小朋友-30min
1st round about 80

[ 本文章最後由 freddielau 於 07-9-13 15:40 編輯 ]

根據往年經驗,學校希望1st round 收足學生,約(30-35)x5=150-175人,今年小一162人,因有些家長不想放棄大抽獎,放棄學位故有2nd round。

去年小朋友 & 大人是分開interview的,時間約20 min。由於分開interview,所以大人是不淸楚小朋友的表現。

Good Luck! 祝願成功!

原文章由 朱MayMay 於 07-9-13 15:13 硐表

我想問清楚播道是否有2nd round 的報名? 因為我朋友錯過了1st round 的截止日期好唔開心及失望, 遲了一日交form學校不肯收。若真的確實有2nd round的入表,請回覆我。我會通知我的朋友第一時間報名, 大家機會平等的,我都想佢仔仔可以試下去面試。

iwff

原文章由 David_Dad 於 07-9-13 15:43 硐表
根據往年經驗,學校希望1st round 收足學生,約(30-35)x5=150-175人,今年小一162人,因有些家長不想放棄大抽獎,放棄學位故有2nd round。

去年小朋友 & 大人是分開interview的,時間約20 min。由於分開interview,所以大人是不淸 ...

原文章由 iwff 於 07-9-13 03:58 PM 硐表
我想問清楚播道是否有2nd round 的報名? 因為我朋友錯過了1st round 的截止日期好唔開心及失望, 遲了一日交form學校不肯收。若真的確實有2nd round的入表,請回覆我。我會通知我的朋友第一時間報名, 大家機會平等的, ...

yes, 2nd round usually in Oct

freddielau & David Dad > 唔該哂 ! 希望可以成為你地的一份子啦

原文章由 freddielau 於 07-9-13 15:39 硐表

大人- 15-20min
小朋友-30min
1st round about 80

Freddielau
希望我地可以好似你甘好運入倒啦.
原文章由 freddielau 於 07-9-13 14:48 硐表

very similar to my case last year

iwff
我囡囡係見2:20pm呀,
可能未必見倒啦,
不過見完上來傾吓啦..
原文章由 iwff 於 07-9-13 14:34 硐表
MMM888,

我仔仔安排了4:00pm C組,希望到時見到你啦!:

iwff

各EC家長,

我喜歡這個播道的發表平台,因為每位家長都很客觀去發表意見,反觀另一些優才topic的家長就對一些反意見有很大的反應,對學校的一切都很投入,好似完全冇缺點咁,另一角度睇商都是好的,學校有一班咁支持的家長。這只是我個人的意見。

我都希望仔仔下一年可以加入你們的大家庭。

iwff

EC Interview

各位好,

我都係星期六interview group d, 播道口碑真係好好   . 家長都互相幫助,分享咁多資料比我地:loveliness: .  仔仔同學剛上小一個多星期巳很喜歡校長同老師:) .  仔仔今日仲接以前同學仔放學.佢話都想一起上學喎.:D     

聽幼稚園老師講,幾乎九成九都選播道,今年真係會好難入,不過都吾想比壓力仔仔,希望順其自然啦.:)
家曦仔Nelson

各位媽咪,

請問有冇人知EC的'九年貫一'教學是什麼?是不是"一條龍"的意思?但為什麼不是'十二年貫一'呢?

另外請問EC有冇IB課程。架?

因為冇去聽briefing,真是多問題,請指教。

原文章由 KKBoy 於 07-9-14 11:29 AM 硐表
各位媽咪,

請問有冇人知EC的'九年貫一'教學是什麼?是不是"一條龍"的意思?但為什麼不是'十二年貫一'呢?

另外請問EC有冇IB課程。架?

因為冇去聽briefing,真是多問題,請指教。 ...

I think U read it from EC official website...
「九年一貫制」(俗稱「一條龍」) ..
EC just quote this from other Govt/Aided school since HK has 9 year free-education till F.3...that's why EC quote this 「九年一貫制」and it doesn't mean anything to EC at all.....EC is 12 years 一貫制
no IB in EC

原文章由 freddielau 於 07-9-14 11:49 硐表

I think U read it from EC official website...
「九年一貫制」(俗稱「一條龍」) ..
EC just quote this from other Govt/Aided school since HK has 9 year free-education till F.3...that's why EC quote this ...

Freddielau,

Very useful information, thanks.: : :
‹ 上一主題|下一主題