用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kcch
go

K1G [複製鏈接]

生日日期

(1) Natalie : 5月11日
(2) Rachel : 5月25日
(3) Kelly : 6月9日
(4) Simone : ?

我們的小朋友多是年中出世的。

SharonFu,

今日囡囡去洗手間時見到佢個同學仔,咁我就問佢叫咩名,佢答我佢叫Kelly,唔知係咪妳囡囡呢?之後我仲問佢返學有無喊?點知佢開心咁答"返學有好多嘢玩,唔駛喊架!",好可愛呢!之後佢倆個好開心咁拖住手,一齊行返課室呢!(已認得D路,真厲害!)

hi clarachel,
你囡囡坐响邊度呀..等我一陣問吓佢先..因為我好多時都係接近打鐘先返到去.所以無乜留意你地d 囡囡呀..
kelly 都認得d路呀,我每次帶到差唔多到課室門(一半路)佢就同我byebye唔想我再帶佢到課室啦.
呢2日應該有教書呀..因為今日kelly返到屋企話"謙謙"咸.我問佢邊個係"謙謙",之後佢响書包攞咗本書出來話俾我知呢個咪"謙謙"囉.仲有應該教多一隻歌仔..我有時都聽到佢唱 乜乜遊戲..之前佢成日唱手指公.(今日佢改唱第二隻).

原文章由 clarachel 於 07-9-18 16:40 硐表
SharonFu,

今日囡囡去洗手間時見到佢個同學仔,咁我就問佢叫咩名,佢答我佢叫Kelly,唔知係咪妳囡囡呢?之後我仲問佢返學有無喊?點知佢開心咁答"返學有好多嘢玩,唔駛喊架!",好可愛呢!之後佢倆個好開心咁拖住手,一齊行返課室呢!(已認得D ...

冇錯!我老婆話佢幫亞女帶粉紅色髮夾,我問亞女係唔係有位姨姨問妳叫咩名,佢滿面問號,點解我會知呢

原文章由 clarachel 於 07-9-18 16:26 硐表
Tony爸爸,

我今朝終於搜尋到你囡囡了(今日帶粉紅色頭夾),後來佢同我囡囡都去洗手間,所以同佢傾咗一陣,問佢係咪叫Natalie同埋係咪搭校車返學囉!可能佢見我係陌生人,所以答完之後就好快咁走咗返課室。 

昨日開始只可以送小 ...

Hi, Tony,

我哋今朝又在洗手間見到你囡囡,我仲叫佢等埋我囡囡,同問佢可唔可以帶我囡囡返課室,佢就微笑點頭示好,之後就一齊拖手仔返課室.可能佢哋的座位相距幾遠,所以唔係好認得大家係同班同學呢!

原文章由 Tony爸爸 於 07-9-19 10:34 硐表
冇錯!我老婆話佢幫亞女帶粉紅色髮夾,我問亞女係唔係有位姨姨問妳叫咩名,佢滿面問號,點解我會知呢

hi, SharonFu,

Rachel坐Kelly對面,由Kelly(佢好似係坐第一個位)右手邊數落第四個位,長長頭髮(不過日日都會束起的).

妳帶咗Kelly返學後需要返工嗎?因為昨日好似聽到Kelly講'媽媽返工',唔知又無聽錯呢!

原文章由 SharonFu 於 07-9-18 17:51 硐表
hi clarachel,
你囡囡坐响邊度呀..等我一陣問吓佢先..因為我好多時都係接近打鐘先返到去.所以無乜留意你地d 囡囡呀..
kelly 都認得d路呀,我每次帶到差唔多到課室門(一半路)佢就同我byebye唔想我再帶佢 ...

K1G

大家好

我個仔仔讀多實道1G, 佢好鍾意Miss Tang 同Miss Yuen, 重有一個叫Miss 鍾~吾知教咩呢?

呢兩日見個仔全日念念有詞:
學校裹,朋友多!
同遊戲!同唱歌!

覺得好開心! 佢第一次好清楚念到一首詩....覺得佢進步好多真係好開心!

我仔仔叫朗朗,坐在門口側第二個,細細粒粒,多多指教!

hi makeny,

我囡囡都係多實道1G,哩兩日都有念這几句,佢話這兩日都有睇barney,唔知係唔係.

我囡叫敏晴,佢話坐係佢隔離有個男仔叫朗朗,唔知會唔會係你個仔呢 .

原文章由 makeny 於 07-9-20 01:37 硐表
大家好

我個仔仔讀多實道1G, 佢好鍾意Miss Tang 同Miss Yuen, 重有一個叫Miss 鍾~吾知教咩呢?

呢兩日見個仔全日念念有詞:
學校裹,朋友多!
同遊戲!同唱歌!

覺得好開心! 佢第一次好清楚念到一首詩....覺得佢進步好多真係 ...

kelly好似係坐第一個位 (我唔係好記得,因為我次次帶到佢差唔多到課室我就走啦)..等我聽日留意吓先..

我係剛轉全職媽媽....其實我係怕kelly返學扭計,我就同佢講kelly要返學讀書..媽媽,爸爸要返工..每個人都有自己事的做..kelly唔可以要媽媽,爸爸唔返工來倍你返學...所以到現在kelly都以為佢返學時我去返工囉.. (用咗少少詭計氹kelly返學)

原文章由 clarachel 於 07-9-19 17:53 硐表
hi, SharonFu,

Rachel坐Kelly對面,由Kelly(佢好似係坐第一個位)右手邊數落第四個位,長長頭髮(不過日日都會束起的).

妳帶咗Kelly返學後需要返工嗎?因為昨日好似聽到Kelly講'媽媽返工',唔知又無聽錯呢!

...

我個囡呢排夜晚都有唱呢首歌 .... 尋日就不停講:『 .... 和藍色的、和紅色的 ..... 』  I think they have learned "和" and "的".

同埋最近好似轉0左位 .. 妳0地有無發覺?    我個囡近兩日好開心0甘話,我個男朋友坐我隔離 .... 好開心 ....... 又話有同學仔比老師罰企 ......

ps: 我係 dorset k1g summi wong (門口數入去第二行尾) 0既媽咪

原文章由 bigtabo 於 07-9-20 08:58 硐表
hi makeny,

我囡囡都係多實道1G,哩兩日都有念這几句,佢話這兩日都有睇barney,唔知係唔係.

我囡叫敏晴,佢話坐係佢隔離有個男仔叫朗朗,唔知會唔會係你個仔呢 .

...
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

Hi,

Simone birth date is 1/12.

This is my fault as of this topic supposed for K1G-kent road student.  To avoid confusion, do you think we use separate the post for Kent K1G & Dorset K1G?

Pls comment.

Hi kcch,
Alreay open anther thread for K1G Dorset.  It's okay...
I also feel a little bit confuse initially..

For K1G Dorset, can go to the following link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1142280&extra=page%3D1

原文章由 kcch 於 07-9-20 17:05 硐表
Hi,

This is my fault as of this topic supposed for K1G-kent road student.  To avoid confusion, do you think we use separate the post for Kent K1G & Dorset K1G?

Pls commen ...
My Blue Blue Pig born on 2005May05. Nice to meet all of you.javascript: justReturn() :-)

更新生日日期:-

1) Natalie : 5月11日
(4) Simone : 12月1日

點解得四個家長咁少呢?仲有無其他K1G家長,入嚟傾下啦!

今日(應該係昨天了)仲有派小食,我囡囡好鐘意食呢!係咁叫我買多D比佢食,不過佢話有少少辣味.

原文章由 kcch 於 07-9-20 17:05 硐表
Hi,

Pls commen ...

Hi, clarachel,

Nice to meet u today.
今天係根德園的感覺很特別,好像一間小學,學生自己去廁所,自己返班房,唔洗先生陪,自律性很高,覺得自己個女大個咗好多
Miss Man & Miss Yu 非常好人, 亞女好開心!
有一樣嘢幾得意:
Miss Yu: 「Miss Yu有嘢講!」
小朋友: 「(溫柔齊聲地)咩事呀?」

原文章由 clarachel 於 07-9-19 17:36 硐表
Hi, Tony,

我哋今朝又在洗手間見到你囡囡,我仲叫佢等埋我囡囡,同問佢可唔可以帶我囡囡返課室,佢就微笑點頭示好,之後就一齊拖手仔返課室.可能佢哋的座位相距幾遠,所以唔係好認得大家係同班同學呢!

...

Dear all,

今日放學接咗隻濕水雞仔,因為放學時都仲未有電;Miss Yu話已經幫佢哋抺咗好多次汗,不過個頭同背部都仲好濕,所以出咗學校就同佢除咗件運動衫等佢無咁熱,好彩而家開始涼涼地,唔係一定好辛苦!亦難為了老師們呢!希望星期一整番好啦!學校都好犀利,即日有通告報告比家長知,極有效率!

Tony,

係咪睇到唔捨得走呢?雖然我日日都送囡囡返學,但都會停留一陣,睇下囡囡同其他同學仔相處如何的,每次佢同我拜拜,我都有D唔捨得(由PN班開始如是了),仲想睇耐D呢!不過見佢返學咁開心同投入,都可以放心D.

原文章由 Tony爸爸 於 07-9-21 14:54 硐表

今天係根德園的感覺很特別,好像一間小學,學生自己去廁所,自己返班房,唔洗先生陪,自律性很高,覺得自己個女大個咗好多
Miss Man & Miss Yu 非常好人, 亞女好開心!
有一樣嘢幾得 ...

[ 本文章最後由 clarachel 於 07-9-21 16:39 編輯 ]

hi Tony爸爸,
點解你會睇到佢地上課既野呢?可以睇架咩?我每次送左佢入課室都唔好意思再久留,唔知佢地比唔比,因為怕比人趕走呀!

原文章由 Tony爸爸 於 07-9-21 14:54 硐表

有一樣嘢幾得 ...

[ 本文章最後由 waiwing 於 07-9-21 23:38 編輯 ]

Dear All,

So happy to find a chatroom for KIG (Kent).  My daughter is Cheryl.  Since I am a working mom and my girl takes school bus, I am have no idea about what she is doing in school.  Cheryl don't talk much about school. So it's so wonderful to hear your children's experience.  You know, I am so worry that she cannot get used to the disciplined style of Kentville, I just don't know how to know more.

My girl was borned in 5 October, a little bit youger than yours!

Keep in touch.

[quote]原文章由 clarachel 於 07-9-21 00:27 硐表
更新生日日期:-

1) Natalie : 5月11日
(4) Simone : 12月1日

點解得四個家長咁少呢?仲有無其他K1G家長,入嚟傾下啦!

Nice to meet you - JCjenna,

歡迎妳的加入,請多點上來傾下啦!妳囡囡個名好特別,唔係好識讀,知唔知佢坐邊呢?

& Hello, other parents:-

Rachel今日突然一路做動作一路讀咗以下的內容:-

學校裹,朋友多,同讀書,同唱歌.

唔知係咪啱啱教,定係佢而家先記得哂呢?!因為前幾日/星期,在第二個標題見到其他班小朋友已學了這幾句呢!

另外,佢話老師已教了'大','手','腳'三個字,佢講'大'字時,仲做埋動作-企直後將兩隻手腳伸開哂就變咗個'大'字,唔怪之得咁快教埋'手'同'腳'啦!

(1) Natalie : 5月11日
(4) Cheryl : 10月5日
(5) Simone : 12月1日

原文章由 JCjenna 於 07-9-23 00:06 硐表
Dear All,

So happy to find a chatroom for KIG (Kent).  My daughter is Cheryl.  Since I am a working mom and my girl takes school bus, I am have no idea about what she is doing in school.  Cheryl don' ...

hi JCjenna,nice to meet you.

Hi clarachel,
啱o架..kelly 都有成日講呀&唱手指公歌呀..

Tony 爸爸,
你個囡囡係咪乘校巴返學o架..我今日好似見到你個囡行入課室時個樣好唔耐煩&皺晒眉頭(可能落雨,佢又要自己攞住個書包又著住件斗蓬雨衣,隻手仔又要(琴)住頭頂帽).

今日返學落好大雨..kelly都有d狼狽&(論)(盡).

原文章由 clarachel 於 07-9-23 23:26 硐表
Nice to meet you - JCjenna,

歡迎妳的加入,請多點上來傾下啦!妳囡囡個名好特別,唔係好識讀,知唔知佢坐邊呢?

& Hello, other parents:-

Rachel今日突然一路做動作一路讀咗以下的內容:-

學校裹,朋友多,同讀書,同 ...

原文章由 waiwing 於 07-9-21 23:35 硐表
hi Tony爸爸,
點解你會睇到佢地上課既野呢?可以睇架咩?我每次送左佢入課室都唔好意思再久留,唔知佢地比唔比,因為怕比人趕走呀!

都未正式上課,我企係窗外面,我都唔敢係入面咁耐,咁橋個日壞冷氣,開咗窗先睇到D嘢,同埋Miss Yu見我少送亞女返學先同我講多少少
‹ 上一主題|下一主題