用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary S ...
樓主: d2343130
go

St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary School [複製鏈接]

I Applied St. Margaret on 5 Sept.
1st Interview on 17 Sept.
2nd Interview on 24 Sept.

St. Margaret is my dream school,
(小班教學 (28:1),初小活動教學,高小傳統教學,除國語教中文外,其他科目全英文教授, 小一開始有外語選作3rd language.有中學, 最重要是學費適中)
希望你們盡快收到2nd interview notice.

原文章由 Gicobaby 於 07-9-19 21:03 硐表
請問你地幾時in架, 我地今日in完老師冇講要second in wor, 咁即係收既機會好低!!!!!!

hello, apple:

17號見完24號就有得2nd interview, 我估老師昨日19/9已經called定HKQQBaby了. 進程甘快唔係高chance係咩喎 雖然得56個位... 因佢地28人一班, 2班就係56個人.....

我同佢一樣 17/9 見老師, 不過, 到而家都無再收到call了, 相信我個仔都無咩希望!!

你又點呀???你個仔仲有無申請其他直資呢??? 陳守仁,你鍾唔鍾意呢???

祝各位好運!!

原文章由 appleycma 於 07-9-19 23:23 硐表

好似開兩斑,chance點會好高,而且係男女校
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

hello, HKQQbaby:

想八下,學校幾時通知你呢?
另外, 你星期一幾點見的, 我就1:40pm...

原文章由 HKQQbaby 於 07-9-20 09:18 硐表
I Applied St. Margaret on 5 Sept.

St. Margaret is my dream school,
(小班教學 (28:1),初小活動教學,高小傳統教學,除國語教中文外,其他科目全英文教授,  ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Maybe total 84 students are accepted, then seperate 3 groups for class, each class is 28 students.

I interviewed on 3:15pm this Monday.

原文章由 d2343130 於 07-9-20 09:29 硐表
hello, apple:

17號見完24號就有得2nd interview, 我估老師昨日19/9已經called定HKQQBaby了. 進程甘快唔係高chance係咩喎 雖然得56個位... 因佢地28人一班, 2班就係56個人.....

我同佢一樣 17/9 見老師, 不 ...

THANK YOU..

祝你的小朋友順利入學!!

good luck
原文章由 HKQQbaby 於 07-9-20 10:32 硐表
Maybe total 84 students are accepted, then seperate 3 groups for class, each class is 28 students.

I interviewed on 3:15pm this Monday.

好大chance呢, 星期一加油呀!
我琴日in, 希望快d收到call! 吾洗second in 就好lu  (發緊夢)....好怕in家長!

原文章由 HKQQbaby 於 07-9-20 09:18 硐表

(小班教學 (28:1),初小活動教學,高小傳統教學,除國語教中文外,其他科目全英文教授,  ...

你又想快d收到call, 但又唔想second interview.....好難喎
比得電話你就係2nd interview, 點會專登打比你sorry,reject咗你小朋友呢!!!  真係你呀?!
靜心等吓啦.....如果呢個week無回音, 就下次再見啦,byebye!!
原文章由 Gicobaby 於 07-9-20 11:20 硐表
好大chance呢, 星期一加油呀!
我琴日in, 希望快d收到call! 吾洗second in 就好lu  (發緊夢)....好怕in家長!

我見有家長講過, 有d吾洗second in 即收麻!!
我發下夢啫

原文章由 d2343130 於 07-9-20 11:31 硐表
你又想快d收到call, 但又唔想second interview.....好難喎
比得電話你就係2nd interview, 點會專登打比你sorry,reject咗你小朋友呢!!!  真係你呀?!
靜心等吓啦.....如果呢個week無回音, 就下次再見 ...

d2343130

去幾個topic都見到你 原來我地既 target 都係差唔多

Hello, Diamond:

你知啦, 報直資都唔會只係報一間嗎??

不過, 似乎我個仔的機會/運氣唔係太好....唔通我克住佢....因佢阿爸又唔會理....整profile,執資料, 寄/親身交表, 帶佢去interview,都係我....佢阿爸除咗去簡介會同間中陪下interview.都無咩肯幫我做....

有時都話辛苦想叫佢幫下, 但佢話"物交表好辛苦咩"

好嘢.....無得頂的回應!!!!

原文章由 Diamond 於 07-9-21 10:16 硐表
d2343130

去幾個topic都見到你 原來我地既 target 都係差唔多

原文章由 d2343130 於 07-9-21 10:23 硐表

不過, 似乎我個仔的機會/運氣唔係太好....唔通我克住佢....因佢阿爸又唔會理....整profile,執資料, 寄/親身交表, 帶佢去interview,都係我....佢阿爸除咗去簡 ...

d2343130,

So far, which DSS or private school do you like most?  Do you think that St. Margaret is better than other similar DSS?

原文章由 d2343130 於 07-9-21 10:23 硐表

不過, 似乎我個仔的機會/運氣唔係太好....唔通我克住佢....因佢阿爸又唔會理....整profile,執資料, 寄/親身交表, 帶佢去interview,都係我....佢阿爸除咗去簡 ...

男人係咁,肯去簡介會都好啦,起碼唔駛比人interview時問到口啞啞

我個仔都係杉一碌,講野o係"喉嚨叮"發音,e~ e~ um~ um~ 咁,有時連我都聽唔清佢講乜,去到陌生環境仲會扭扭擰擰,上次石門佢仲臨時縮沙,叫名都唔肯出去

我有一個好愚昧既問題,我想問下呢,我報左幾間直資,我知道接受左直資既offer就唔可以玩大抽獎,但如果間間直資都收(發下夢先 ),我又可唔可以間間都留位呢??

[ 本文章最後由 Diamond 於 07-9-21 13:46 編輯 ]

原文章由 Diamond 於 07-9-21 13:41 硐表

男人係咁,肯去簡介會都好啦,起碼唔駛比人interview時問到口啞啞

我個仔都係杉一碌,講野o係"喉嚨叮"發音,e~ e~ um~ um~ 咁,有時連我都聽唔清佢講乜,去到陌生環境仲會扭扭擰擰,上次石門佢仲臨時縮沙,叫名都唔 ...

妳可以留多間直資的留位費, 只係唔可以大抽獎.
其實係一家四口子

thanks 我就係想問lay樣野. Private school就知道可以? 但dss 都係government 資助, 都可以交多間學校留位費咩?

原文章由 一家三口 於 07-9-21 13:50 硐表

妳可以留多間直資的留位費, 只係唔可以大抽獎.

原文章由 gordon 於 07-9-21 13:57 硐表
thanks 我就係想問lay樣野. Private school就知道可以? 但dss 都係government 資助, 都可以交多間學校留位費咩?

當然可以la. 到最後你都係要一個位啫. 其他你都要放棄la.

[ 本文章最後由 一家三口 於 07-9-21 14:18 編輯 ]
其實係一家四口子

thank you very much.

原文章由 一家三口 於 07-9-21 14:12 硐表

當然可以la. 到最後你都係要一個位啫. 其他你都要放棄la.

今朝收到學校電話通知interview, 2-5/10叫我選一天, 我答沒有問題邊日, 最後confirm 4/10 pm interview, 唔知係唔係用英文interview 呢??

原文章由 一家三口 於 07-9-21 14:12 硐表

唔該哂

你可報多間直資小學, 當有第一間直資收你, 你交留位費及簽署直資Guarantee後, 即放棄日後讀津/官校的機會, 如之後有另一直資收你, 你決定讀後者直資, 你須先出信書面通知第一間收的直資withdraw Guarantee, (需親身到學校辦理), 才到後者直資辦留位手續及再簽新的 Guarantee.總之, 每次簽新直資Guarantee時,需取消之前已簽的Guarantee. 否則舊的直資仍有你的資料.

你可向教統局查詢細節.

[quote]原文章由 d2343130 於 07-9-21 10:23 硐表

/quote]

原文章由 HKQQbaby 於 07-9-23 16:45 硐表
你可報多間直資小學, 當有第一間直資收你, 你交留位費及簽署直資Guarantee後, 即放棄日後讀津/官校的機會, 如之後有另一直資收你, 你決定讀後者直資, 你須先出信書面通知第一間收的直資withdraw Guarantee, (需親身 ...

HHQQbaby >> 我以為可以留多間直資位添.

sorry 各位! 誤導大家!

[ 本文章最後由 一家三口 於 07-9-24 09:57 編輯 ]
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題