用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀荃灣浸信會幼稚園(2008/2009年度)的家長請來分享吧! ...
樓主: HelloKitty*
go

報讀荃灣浸信會幼稚園(2008/2009年度)的家長請來分享吧! [複製鏈接]

報讀荃灣浸信會幼稚園(2008/2009年度)的家長請來分享吧!

Tanson 媽:

荃浸的interview是怎樣的呢? 可否分享一下,你認為失敗原因是否細女呢?

我都有聽簡介會呀! 很用心的介紹. 我鐘意佢地以培育小朋友品德為重, 又以聖經教導, 簡介會當天看見小孩們一起帶敬拜真的很感動.  我都希望阿仔考到呢間學校, 但我想機會很渺茫, 太多人選了. 加上我位少爺仔係出面唔出聲㗎, 雖則係大仔, 但老師問野唔答/發音唔正都"C"啦

interview當天我已請假了, 爸爸也想跟着去, 但怕小孩在入面分心, 所以已拒絕爸爸的好意.

係呢填form個度, 有問我地無上午讀唔讀下午?  真係唔知點填, 是關我個心係想小朋友讀am加嘛!

原文章由 TansonMa 於 07-10-28 16:41 硐表
我是上年投考失敗家長.我想你們要注意入到課室后小朋友要該坐就坐,該行就行.就算玩玩具不可亂走,因荃浸較喜歡靜&定d的小朋友.我大少就是玩玩具時八八卦卦看別的小朋友玩セ嘢,就行完這枱,行那枱.總之good luck. ...

我媽咪有位朋友之前都係呢間學校教過, 佢話學校鐘意收d小朋友 不用太聰明, 又不要表現不好的.  中規中矩就得啦, 至於我一位朋友的女兒今年在這學校讀k1, interview 時有問有答, 咁就入咗啦, 但係咁多人報, 真係難中過六合彩:cry:

急!!有冇荃灣浸信會幼稚園報名表?

急!!有冇荃灣浸信會幼稚園報名表? 原來已截止下載喇!

請問各媽媽, 有冇荃灣浸信會幼稚園報名表? 原來已截止下載喇! 我姐姐好想同仔仔報名, 又大頭蝦miss 左, 打電話問學校, 都已經冇得索取!!
如有, 請幫忙! 謝謝!!

[ 本文章最後由 BillieBug 於 07-10-30 22:58 編輯 ]

見到大家為着報名表而擔心, 出年我都是其中一份子呢.

原文章由 christina 於 07-10-30 16:05 硐表
見到大家為着報名表而擔心, 出年我都是其中一份子呢.

咁你小朋友最後係邊度讀呀?

原文章由 TansonMa 於 07-10-28 16:41 硐表
我是上年投考失敗家長.我想你們要注意入到課室后小朋友要該坐就坐,該行就行.就算玩玩具不可亂走,因荃浸較喜歡靜&定d的小朋友.我大少就是玩玩具時八八卦卦看別的小朋友玩セ嘢,就行完這枱,行那枱.總之good luck. ...

我打算報這間, 但我個囡係好似你的大少咁,坐唔定, 唔知會唔會唔得, 好擔心呀!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

你地好,
我都想幫囡囡報呢間呀..  不過真係好多人報..  希望阿囡到時合作d啦..   

我都有聽簡介會.. 個校長真係好風趣.. 我都覺得小朋友一定好鍾意佢..

各位,
我想問你地有冇荃浸張form呀?  張問卷我填錯左野..  又唔想塗到核核突突咁.. :tongue:  如果有麻煩send or fax 俾我吖. 早之果陣save低個file啦.. 而家截左止冇得download返呀..  

sorry!我無多form呀!果日簡介會係我老公去嫁,佢覺得個校長講野都幾老實,個學校環增就真係爭d,點都好交左表in左先算。

今朝未到9點已經好多人交form,而我約10:30,你地呢,我個小肥好難坐定定,不過我都預咗唔得喇,各位媽咪,我地一齊加油~~

HI! 我是來「賣花讚花香」的 ,我兩個孩子也讀這所學校,最欣賞是信仰方面對孩子的培養甚佳!並校長是牧師的太太,甚看重靈性教育,她也是一個對教育甚有熱誠和心得。而在學業到K2才寫字,功課不多,看重親子和專題,我的孩子表達力和求知欲均佳,今年大孩子已K3,報考兩所私立小學都取錄了,我很多謝老師和校長對孩子的栽培。

學校安排早上9點interview,我都希望囡囡坐定定,各位mama,一齊加油

原文章由 Heileycheung 於 07-11-6 14:15 硐表
學校安排早上9點interview,我都希望囡囡坐定定,各位mama,一齊加油

http://www.smileycentral.com/sig.jsp?pc=ZSzeb113&pp=ZSYYYYYYYYHK ...

我in2:30呀!

原來下午都有得in, 早知我就遲d交form啦!

原文章由 jk923 於 07-11-6 14:35 硐表

我in2:30呀!
"我們愛,因為神先愛我們。"

jk923:

你囡囡今日in成點呀?

今日,老師問: 「各位小朋友,你地鍾意食咩嘢? 係咪鍾意食魚魚、飯飯......囡囡竟然答:「我鍾意食魚魚。」老師問其他問題,囡囡都好主動咁去答。不過......

後來,當小朋友各自玩玩具同睇圖書時,囡囡揀左睇圖書。老師就問佢圖畫裏面有d咩嘢,佢都答到少少,話有雀仔。後來老師問:「今日,邊個同你一齊黎架?」囡囡竟然不作聲。因為佢真在很留心看圖書,可能係聽唔清楚問題。後來要老師提︰「係咪媽媽帶你黎呢度架?」囡囡才答︰「係!」

雖然囡囡的表現有好有唔好,但係我都覺得佢已經表現得好好。至於結果,梗係有期望啦!不過,我都不太強求。希望天父親自帶領大家的小朋友入讀適當的幼稚園啦!

各位

原來今年下午都有得 IN (往年無)

大家都盡了力, 唔好諗太多了, 交托神吧 !
祝各位成功

原文章由 HelloKitty* 於 07-11-6 17:31 硐表
原來下午都有得in, 早知我就遲d交form啦!

原文章由 HelloKitty* 於 07-11-9 20:09 硐表
jk923:

你囡囡今日in成點呀?

今日,老師問: 「各位小朋友,你地鍾意食咩嘢? 係咪鍾意食魚魚、飯飯......囡囡竟然答:「我鍾意食魚魚。」老師問其他問題,囡囡都好主動咁去答。不過......

後來,當小朋友各自玩玩具同睇圖書 ...

你囡囡表現不錯呢!

多謝您的誇獎! 我都希望囡囡可以同您地o既小朋友一齊做同學。

其實,我都有報其他幼稚園。不過,我最想都係呢間。其他幼稚園已有結困,未知我地幾時有結果呢? 因為其他都要係呢個星期註冊,我又唔想浪費金錢。希望我可以盡快收到信啦!

希望大家如果收到結果通知書時,麻煩話我知啦! 謝謝您們!

原文章由 disappear 於 07-11-12 10:56 硐表

你囡囡表現不錯呢!

jk923:

您有冇同囡囡報基督恩臨呀? 佢收左我囡囡,但係我又等緊荃浸。唉! 真係好心急!  

您的情況又如何呢?

原文章由 HelloKitty* 於 07-11-13 11:33 硐表
多謝您的誇獎! 我都希望囡囡可以同您地o既小朋友一齊做同學。

其實,我都有報其他幼稚園。不過,我最想都係呢間。其他幼稚園已有結困,未知我地幾時有結果呢? 因為其他都要係呢個星期註冊,我又唔想浪費金錢。希望我可以盡 ...
‹ 上一主題|下一主題