用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 以分享一下陳守仁interview的詳情嗎?
樓主: KingYiBaBa
go

以分享一下陳守仁interview的詳情嗎? [複製鏈接]

Do anyone know how old are Mr. Derek Yeung, The Principal? He looks very young.

我個女昨日in完,佢話d問題俾人爭左來答,佢都係答得一題!
d問題都幾難,我個friend話佢個女個組既問題係:去迪士尼要搭咩地鐵線? 嘩,如果你成日去就話姐!
我個女那組既問題係:10月1日係咩日子? (好似要用英文答......)
如果要畫畫既,我個女應該無咩無second in啦,因為佢d畫真係......

嘩, 睇完d 題目
我都安心啦
唔洗日日掛住1 nov的result

實冇我個仔份啦:cry:

When is your daughter's interview time? my son is at 4:25pm.

原文章由 sara 於 07-10-20 11:03 硐表
我個女昨日in完,佢話d問題俾人爭左來答,佢都係答得一題!
d問題都幾難,我個friend話佢個女個組既問題係:去迪士尼要搭咩地鐵線? 嘩,如果你成日去就話姐!
我個女那組既問題係:10月1日係咩日子? (好似要用英文答......)
...

真係唔只四張咁少, 再問亞囡, 仲有 car, rubber, computer, Daddy , Mommy , etc......

原文章由 Pan媽媽 於 07-10-20 10:57 硐表
多謝報料, 我再問亞囝 佢先肯講, 話字卡有 pencil, clock, bed ,koala ,television, lamp, computer, keyboard ,mouse, bag 之後做配對

阿女ONLY舉手答左一條問題~~D題目都好深下~~

gordon,

3:05pm

原文章由 gordon 於 07-10-20 11:34 硐表
When is your daughter's interview time? my son is at 4:25pm.

醒目開學勳章

我囡話畫畫5係1張白紙任畫, 係有2條線已經畫左(我個囡果2條似個彎曲既M 字喎, 叫佢再+d 野上去, 之後重要用英文 present 幅畫

[ 本文章最後由 得意媽 於 07-10-20 14:41 編輯 ]

2nd in多少人可入,我都想知喎!!
yesterday,我囡囡都in咗.佢話miss比張paper佢有d好似只boat咁,叫佢畫同填顏色.咁佢番屋企便畫番張畫比我們看,她加了一家人落幅畫到.但未填晒顏色,miss便叫stop.接著,便”腸答”問題15題,有中文,又有英文.仲叫佢拼屋仔.老師都有說中文的...!!!for yr ref.

原文章由 cpschris 於 07-10-20 10:46 硐表
有冇人知道 2nd interview 會有幾多位小朋友入選? 是否傳聞的400位?

WYmom,
yes, I do think so with your opinion.  It's very good arrangement, so far so good for each stage... WELL DONE TSL!!
原文章由 WYmom 於 07-10-20 07:38 硐表

Yes, very well-organized and good arrangement, campus is larger and good, teachers are nice.  But questions are difficult, so chance is low. Fail or not doesn't matter, the school has given parents  ...

Yes.  Totally agreed the arrangement is very good.  Chance really depends.

我仔都應該無望啦 ,佢話Miss問好多問題,佢都無答,我問佢仲乜唔答呀,佢話問IQ題,唔識喎
又同人爭玩具,佢話砌砌下castle,有個小朋友搶佢個積木,之後他去搶番,激死我啦 成日教都唔記在心

不過有個好趣怪的現象,某d家長好似以為自己了不起,全身名牌就高人一等咁 ,對眼生在額頭上,滿口英語好巴閉咩,喂講真考得lee啲學校,相信大家都識d英文啦,駛唔駛lee個時候晒命呢

my son also has no chance because he fought with  2 other boys who snatched his puzzles. Anyway, he also couldn't answer the teacher's questions.

I have to agree the interview arrangment was very good and efficient, but do they have to set the questions so hard?? I doubt any 5 years old can answer them correctly, unless they are gifted.

原文章由 Pan媽媽 於 07-10-20 10:13 硐表
我小朋友說, 老師問問題時系先講英文然後再講中文一次
不知是否真呢?

我個仔都係咁講喎,我都覺得奇

我個女都係今日in 4:10, 問左好耐,佢都唔答我,我話識d, 又話全部唔識,2 in 唔駛諗啦 ,不過學校安排得好好,咪當自己同個女見識下囉

大家都唔洗咁擔心既,睇黎大部份既小朋友都唔識搶答果part,大家應該差不多,  其他part做得好咪得囉 (真係天知地知同得阿仔自己知,哈哈)

其實搶答環節並唔係咁常見,因為假若一個答到就代表其他人答唔到,所以有可能呢part係觀察小朋友另一方面既野 e.g. manner、反應等。不過我都係估下者,anyway面試已經過左,希望有好消息!!

你地講既搶答同識字, 我個仔話冇bor    問問題就有.   
九x九都係 :cry:

原文章由 小新媽 於 07-10-20 22:54 硐表
大家都唔洗咁擔心既,睇黎大部份既小朋友都唔識搶答果part,大家應該差不多,  其他part做得好咪得囉 (真係天知地知同得阿仔自己知,哈哈)

其實搶答環節並唔係咁常見,因為假若一個答到就代表其他人答唔到,所以有可能 ...

原文章由 cpschris 於 07-10-20 10:08 硐表
他們的安排真是冇得彈, 只是我自己早到半小時, 若盡時到, 全程大概45分鐘, 面試約20至25分鐘, 亞囡這樣講的:

1) 首先每人派張畫紙用crayon畫畫, 任你畫什麼, 亞囡話未晝完老師已經叫stop;
2) 五個人一齊齊一幅puzzl ...

我囡囡答到b)海洋公園0個兩隻熊貓叫咩名?>>盈盈,樂樂
我問囡囡老師係用英文定中文問,佢話係英交,但我囡囡又話自己唔識聽英文,所以我好相信老師係問左英文先,再用中文再問一次呀!
我囡囡都話有係張紙上寫自己的中文同英文名,之後係下面畫畫,我囡囡話佢畫左一件上衣。佢亦都話有信封,內有拼字卡同砌圖。

原文章由 gordon 於 07-10-20 11:01 硐表
Do anyone know how old are Mr. Derek Yeung, The Principal? He looks very young.

yes, he looks very young.  I guess 40 - 45.

我囡囡話佢有答盈盈,樂樂.
不過依家D小朋友都好難CATCH到佢既能力.
都好睇當時一刻的心情...才知表現.
真係連DADDY,MOMMY都考起!!

‹ 上一主題|下一主題