用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孩子考小一(去年投考小學的分享)
樓主: 010
go

孩子考小一(去年投考小學的分享) [複製鏈接]

醒目開學勳章

6.
當正等候為孩子登記時.孩子突然大叫起來:
媽咪英文老師呀!我連忙問他在那兒?
當時我和其他家長都誤會了他看到認識的老師
了解下才發現原來他是詫異有位外籍老師在登記處喎

明顯孩子是有點担心啊!
我只好跟他說,這為老師應不是跟你面試的
只是為我們登記吧,我提醒孩子等一會,
老師可能會問下他的名字吧!
孩子茫然咁點下頭,到我們時,一如我所講,
外籍老師真是問孩子的名字,當時孩子點頭說:YES!
(重識反應喎!)

之後,老師示意孩子到他身後的長椅等候...
應該是上課室吧...在我依依不捨的同時,
我看到孩子已跟旁面一個”好憂心”的小朋友交談啦,
我連忙說:你們兩個好好照應,
緊記要聽話啦,他倆一起答我:知道啦!
我便捨的走出去,再回頭望下時,
看見孩子好開朗的跟我說:bye-bye!

我的任務暫時結束,就下山閒逛去也.....

[ 本文章最後由 010 於 07-10-25 22:45 編輯 ]

原文章由 mcheung 於 07-10-25 14:15 硐表
事實就正是........

Sorry, I still do not know which School My girl will have interviews tomorrow and Saturday

Can anyone give me some ideas

醒目開學勳章

7.
坦剔不安的一個小時,平日好喜歡逛街的我.
根本沒有丁點兒逛街的喜悅.只是心不在焉的四處踱步,
想應該都未到一小時,我已經在走回山上的路程中啦.

實在太多小朋友,我跟爸爸足足係孩子面試一小時後
再多等半句鐘先見返孩子.
當見到他跟其他並不認識的小朋友一齊排隊,好得意!
而且望落去個個著得差唔多
(大部份都係短裇衫長褲仔
-個個好似好型仔咁-場面好得意)

每位家長都好心急想接返個仔,
因為真係等得太耐啦,部份家長都已表現不滿...
但接仔仔場面係好溫馨嫁*.*
(可惜我無帶DV,唔係拍左放上youtube都幾經典
"香港父母望子成龍篇"

一接返孩子,我立刻抱起佢,(原來我真係好掛住孩子!.!)

以下幾段對話因為想生動d,
我決定用返當日我跟他口語節錄

醒目開學勳章

8.
仔仔:        媽咪,原來好好玩,我地幾時再去面試!!!
媽咪:        好玩咩,但我地無報另外個d學校啦,
    看看老師會唔會再叫你返去玩啦!
仔仔:        老師無整古我地喎,
    係面完試先播movie比我地看
    (因同事仔仔去年面試時是先比小朋友看movie,
    叫佢地看完自己過去面試,
    所以佢提我要叫仔仔小心比老師整古
    以至失去面試機會囉!)
媽咪:        係咩!你又話會喊?都無喊
仔仔:        我話左我可能會喊啫喎.
媽咪:        熱唔熱?
仔仔:        好熱,但我忍住無除衫
媽咪:        我咪提左你若熱就自己除衫囉
仔仔:        咁我費事麻煩嘛,咪忍住囉!
    (好在佢忍住,唔係裇衫入面係件圓領tee
    就好似無咁型啦)
媽咪:        但我上次交表時等待個房好凍喎!
     所以我怕你凍先比你著兩件咋
仔仔:        但老師帶我上去個到好似天台咁熱的地方
    -真係好熱嫁喎
媽咪:        下,做咩帶你上天台
仔仔:        唔係,我係話好似天台咁熱啫,
    係一個課室,唔係天台
媽咪:        咁老師問左你咩
仔仔:        唔知啦,你唔好再問啦,我想訓覺...
媽咪:        ......

[ 本文章最後由 010 於 07-10-25 22:52 編輯 ]

醒目開學勳章

9.
過左一會,daddy抱住佢繼續行,我見佢重眼仔碌碌
又忍唔住八掛起來.
媽咪:        老師考你咩,不如你考下我啦!
仔仔:        ...佢比一張圖我,叫我寫返d野出來囉!
媽咪:        咁你識唔識
仔仔:        我識,但唔知寫得岩唔岩喎!
媽咪:        寫,唔係畫圖便可以啦咩
        (因同學仔仔媽咪前一晚已打電話比我通水,
        咁我已大約講比佢知程序係點,
        其中會比幅圖叫佢看後畫返見到d咩出來)
仔仔:        係寫喎,我寫CAR囉,但唔知岩唔岩喎
媽咪:        咁你串比我聽下,我會知你岩唔岩嫁
仔仔:        C   A   R
媽咪:        啱喎,又幾叻仔喎(因佢平时成日搞錯CAR & CAT))
        重有咩?
仔仔:        比幅圖叫我個故事啦
媽咪:        咩圖,你又講咩
仔仔:        我想講架單車fly左上星球,但我講錯左
媽咪:        講左咩
仔仔:        我話單車係單車徑到囉!
媽咪:        都岩喎,無問題!重有咩
仔仔:        重有的士嫁,不過我無講啦
媽咪:        哦,唔緊要啦
仔仔:        媽咪,個到有個外籍老師講d唔係好正的廣東話,
        不過我都識聽
媽咪:        咁你明唔明,驚唔驚
仔仔:        明,都唔驚
媽咪:        係咪有畫畫?(因我等孩子時,看到有一些小朋友
        手持一幅幅畫好的卡通畫-例如:最近好受歡迎的軍曹
仔仔:        係,我本來想玩砌圖,但太多人,我咪去畫畫囉
媽咪:        畫左咩
仔仔:        我用唔同color-pen寫左好多個自己個名囉,
        不過寫錯晒嫁
媽咪:        吓,點錯法
仔仔:        好似個x字,我加多左個x囉(xxx)
媽咪:        吓
仔仔:        個x字無咩野,但唔靚囉!
媽咪:        哦,咁...唔緊要啦!
仔仔:        個x字,因為個月字我寫都好肥,又無擦膠,
        我咪加個字同係上面佢減肥囉!
媽咪:        咁都得....重有呢?
仔仔:        重有4隻甲蟲
媽咪:        咁你幅畫呢?我見好多小朋友拎走幅畫嫁喎
仔仔:        我未畫完嘛,無得拎走,比老師收左囉.
媽咪:        係咪個個小朋友都要收
仔仔:        唔係嫁,有d無收嫁
媽咪:        重有咩
仔仔:        唉,我比老師同d哥哥點來點去,
        一陣個哥哥叫我坐呢度,一陣個老師叫我另一度
媽咪:        哦....
(我估計係d老師有d搞錯,
一係就因為小朋友面試要一路向前排,即係幾個見完,
另外排在後面的幾個便要向前坐,
佢地唔係好明,所以感到好麻煩,好奇怪囉)
....

醒目開學勳章

原文章由 SandyWu 於 07-10-25 14:55 硐表

Sorry, I still do not know which School My girl will have interviews tomorrow and Saturday

Sandy:
無須担心,呢間一定唔會係你囡個間嫁
就當是一個分享好了,不要焦慮,不要憂心
記著明年今日,你會發現今日的事原來係好小事來嫁咋.
祝囡囡面試順利.

原文章由 010 於 07-10-25 15:22 硐表

Sandy:
無須担心,呢間一定唔會係你囡個間嫁
就當是一個分享好了,不要焦慮,不要憂心
記著明年今日,你會發現今日的事原來係好小事來嫁咋.
祝囡囡面試順利. ...

010,

Thanks for your sharing.  I think perhaps this is a school
for boys (not for girls).  Am I right?  But anyway, this
doen't matter.  It is so good that we can share our
experiences.

I hope I can come over all these difficult times very soon.  
Also, I know that there must be a "suibtable" school
waiting for my daughter. And when I look back next year, I can treat this as a good task for both of my daughter
and me.

Finally, thanks for your support and good wish.

醒目開學勳章

10.
跟住一路直到返屋企都唔好肯講啦!
到晚上訓覺時!我地傾傾下計,我又發功啦!

媽咪:        究竟面試做d咩嫁?
仔仔:        唉!(無奈地諗左一陣,
        同我討價還價一輪佢先肯再講...)
        ....嗱,先先係成群小朋友去晒一個課室到,
        有砌圖,我都想砌,
        但太多人,佢地好嘈,所以我無砌,咁我咪畫畫囉.
媽咪:        哦,無得玩lego咩?
仔仔:        (呢句唔記得佢答咩啦...)
媽咪:        咁你畫左咩....
仔仔:        咪名同甲蟲囉...
媽咪:        你有無去洗手間
仔仔:        有
媽咪:        你舉手?叫老師帶你去?
仔仔:        唔係,我直接同個哥哥講,佢咪帶我去囉
仔仔:        跟住個外國人老師叫我地個名,
        我地就去左個個好熱的地方看住故事書等面試,
        之後有位老師帶我過去面試
媽咪:        男定女,中國人定外國人
仔仔:        女老師,中國人,佢一路行一路問我叫咩名,係那處讀書.
媽咪:        重有無問其他問題?
仔仔:        有....但我唔記得晒啦...
媽咪:        比左幅圖我看
仔仔:        之後叫我寫返有咩出來,咁我寫左CAR囉
媽咪:        咁幅圖重有咩?
仔仔:        有的士,有d字,但唔識係咩囉
媽咪:        點解你唔寫車,會寫CAR?
仔仔:        佢d字上面有CAR,我記得咪寫囉.
媽咪:        點解唔寫下其他,好似的士
仔仔:        我只係想寫CAR咋喎
媽咪:        哦,之後呢
仔仔:        咁咪看完幅圖再講單車囉
        (事後先知,原來老師係比四幅圖小朋友看,
        叫佢地組成一個故事講返出來,
        所以佢只講左其中一幅!)
媽咪:        咁老師點
仔仔:        佢望住我笑囉
媽咪:        哦,笑你?
仔仔:        唔係,係我答完,望住我笑,
        跟住部故事機講左個做事,關於
        (呢度我唔得左,佢係講左咩幾種動物我聽...
        好似有白兔/wolf...)
        老師問我...(我唔記得仔仔講咩)
        我答....(我又係唔記得仔仔講咩)
        重有幾個,我唔記得,總之答岩啦...       
        跟住我以為走得啦,點知叫我去左看movie
媽咪:        咩movie?
仔仔:        Barney
仔仔:        Barney,不過看左一半咋,跟住咪走囉!

- 完 -

If my guess is correct, it's DXXXD, or XBSPX.

原文章由 SandyWu 於 07-10-25 14:55 硐表

原文章由 JYYHMama 於 07-10-25 15:41 硐表
If my guess is correct, it's DXXXD, or XBSPX.

HI O10,

Even we haven't meet each other, but i can feel that you are so close.  Your messages to us are so touching, i even cried out when reading them.  My son is going to have P1 interviews this year, however, he is a very shy boy, he needs to have much longer time than others to get used of an environment.  He also lacks of secure and very easy to cry.  And i think all the parents can guess that he was rejected by several schools already.  As a parent, i don't want to push him, give him pressure, as i clearly remember that I had looked at his face in the hospital and talked to him that "I only want him to be happy and healthy" when he came to this world several years ago.  Thanks again for sharing, i am really appreciated it.

P.S. 你好有文采呀!!

yes, the answer is: deng deng deng deng...

in the link below:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1152998&extra=page%3D1

醒目開學勳章

後記

一如所料,孩子沒有被取錄,
連第二輪面試的機會也沒有!
在熱鬧過後難免有點失落,但沒有失望.
因為一直很了解自己的孩子,
不會是該校會選的目標學生.
但始終有點感嘆!

每個孩子在父母心中,
都是最精靈乖巧,總有他的長處!
不過為著社會的教育制度,
父母的無法不把自己的心肝寶貝
放在陌生人的手上評量.
幾歲的人仔就要單獨面對陌生人的挑戰考驗,
實在不無感慨!

所以好想好想各位家長明白.
無論小朋友成功與否,都值得為他們鼓掌.
都要給他們好好奬勵.
不要因為他們落敗而嬲怒
不要因為他們表現不好而給他們冷言冷語
畢竟這只是人生一個很小很小的階段.
一直深信只要父母能用愛心耐心對孩子加以栽培,
無論孩子在那所學校都一定會有所成.

衷心祝福每位孩子,每個家長.
能開心面對今年或以後的考驗!
請緊記並相信神必為每一位孩子
準備一所合適好學校.

原文章由 t421316 於 07-10-25 16:00 硐表
yes, the answer is: deng deng deng deng...

in the link below:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1152998&extra=page%3D1

t421316,

Thanks for your help.  Finally I got the answer.

For my girl. I did not take the interview of "DGX" because I know that my daughter is not their cup of tea and I do
not want to give so much pressure for her.   

After reading the articles of 010, I just want my daughter
be a happy and healthy girl.  So, let all of us relax and give a big kiss to our children

原文章由 010 於 07-10-25 16:03 硐表
後記

但始終有點感嘆!

每個孩子在父母心中,
...

010,

So touching I learn a big leson this afternoon.

Thanks.

I like your remark:

後記

但始終有點感嘆!

每個孩子在父母心中,
放在陌生人的手上評量.
實在不無感慨!(The reality is like this. My kids' story book says a tiger with several months old has to learn to hunt themselves. Human has to face their first competition at 2-3 years ago - entering good kindergarten, starting their life-long struggles. Without belief in God, many people cannot withstand in the harsh reality & competition after decades of lifes).

所以好想好想各位家長明白.
無論小朋友成功與否,都值得為他們鼓掌.
都要給他們好好奬勵.
不要因為他們落敗而嬲怒 (It's not easy to me, though a proper attitude, in particular when I exhaustedly fight for the opportunities for the kid, but the kid responds playfully without paying full effort. So heartbreaking!)
不要因為他們表現不好而給他們冷言冷語
畢竟這只是人生一個很小很小的階段.
一直深信只要父母能用愛心耐心對孩子加以栽培,(I like this. It's a proper but difficult direction for me. It takes me much much time and effort to learn to achieve this attitude)
無論孩子在那所學校都一定會有所成.

衷心祝福每位孩子,每個家長.
能開心面對今年或以後的考驗!
請緊記並相信神必為每一位孩子
準備一所合適好學校.

Thanks 010, very fruitful sharing.

後記

但始終有點感嘆!

每個孩子在父母心中,
...

You really deserve a big applause from all BK parents.  My hearfelt thanks for your sharing.

後記

但始終有點感嘆!

每個孩子在父母心中,
...

***每個孩子在父母心中,
      放在陌生人的手上評量.
      實在不無感慨!*****

好同意你講法,好感動.

summa

Hi..010

好多謝您嘅分享! 我睇完覺得好感動,有d想 ,不過我相信您嘅經歷絕對可以比到其他家長一d啟示。p.s. 您d文章寫得好好呀!

後記

但始終有點感嘆!

每個孩子在父母心中,
...

‹ 上一主題|下一主題