用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派唔到入一呂小,very up sad
樓主: little_kiki
go

派唔到入一呂小,very up sad [複製鏈接]

原文章由 DarrenKennice 於 07-11-26 14:20 硐表
我同你一樣,心情去到谷底, 我諗住20分, 入到嘅機會會好大, 因據講上年一呂, 15分都有人入到, 所以今朝睇完結果, 真係難以接受 !

上年一呂都有很多人20分入不到.20分抽獎人數一定比大抽獎少,大抽獎真的沒希望了

醒目開學勳章

唔該晒. 都唔知點填好, 個心梗係想派d好既學校, 如果第二, 三志願要擇d機會大d既學校, 即係d次選同無咁好既學校, 當然我又唔係咁想啦, 依家你解釋完我都有d擔心, 不過呢d野真係好講luck.  :cry:

另外, 你可以依家開始比你個小朋友讀d課外活動, 我諗都唔係太遲, 我比你好小小就係我個仔一路都有學緊d唔同既課外活動, 不過希望到時唔洗叩門都可以直接入到心儀既學校啦.

另外, 好高興你心情已經平服.  

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 13:59 硐表

因為抽籤辦法係當第一志願無位,會跳到去第二自願,有位就可以入,如再無位就跳到去第三自願,如此類推.
咁朱正賢和培基都係好受歡迎的學校,當你填第二/三自願時,有好多家長已經填這些學校作第一自願,咁你用第二自願排 ...

係咩! 上年20分都有人入唔倒咩, 因為個消息係d教書嘅朋友話比我聽架, 我仲諗住今年少咗小朋友, 會機會較大添!!!

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 14:27 硐表

上年一呂都有很多人20分入不到.20分抽獎人數一定比大抽獎少,大抽獎真的沒希望了

原文章由 LongRyan 於 07-11-26 14:41 硐表
唔該晒. 都唔知點填好, 個心梗係想派d好既學校, 如果第二, 三志願要擇d機會大d既學校, 即係d次選同無咁好既學校, 當然我又唔係咁想啦, 依家你解釋完我都有d擔心, 不過呢d野真係好講luck.  :cry:

另外, 你可以依家 ...

是,心情沒早上差,始終一直認為總有點機會,亦幻想幸運之神會眷顧我.
沒辦法,這就是遊戲規則,每個父母都想子女入讀最好的學校,但奈何這賭博太大,輸不起女兒將來讀書的生涯,唯有好好想清第二/三自願的機會.
真心希望大家在第二輪都可以入到一呂,那就不用再煩了.

原文章由 DarrenKennice 於 07-11-26 14:50 硐表
係咩! 上年20分都有人入唔倒咩, 因為個消息係d教書嘅朋友話比我聽架, 我仲諗住今年少咗小朋友, 會機會較大添!!!

是真的,上年表姐的兒子和他兩個同學都同樣是20分不入.

我仲以為我個小朋友真係"黑"得咁緊要添, 宜家唯有等2nd round, 希望我哋都入到啦, 如果唔係, 真有啲覺得辜負咗20分!

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 14:54 硐表

是真的,上年表姐的兒子和他兩個同學都同樣是20分不入.

我都係20分抽唔中 ,不過我剩係check名,無check number wor....

唔知佢地會唔會印錯名呢?! 因為有個名同我個仔差2個英文字

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 11:20 硐表

心情真的很難過,看了十多遍,申請編號抽籤很差,有些頭4個相同號碼差不多有十個入圍,女兒的申請編號頭4個相同號碼只有一個入圍.
運氣不及別人好,沒法.:cry: ...

原文章由 rhino 於 07-11-26 15:12 硐表
我都係20分抽唔中 ,不過我剩係check名,無check number wor....

唔知佢地會唔會印錯名呢?! 因為有個名同我個仔差2個英文字

你是不是到學校看?因為網上沒有列明小孩的名字,你可以上一呂的website再看多十遍八遍,因為我今日已看了無數甘多次了.

原文章由 DarrenKennice 於 07-11-26 15:09 硐表
我仲以為我個小朋友真係"黑"得咁緊要添, 宜家唯有等2nd round, 希望我哋都入到啦, 如果唔係, 真有啲覺得辜負咗20分!

希望主會給我的孩子最適合她的學校,今晚都不知怎樣跟她說,早前她曾祈禱說會做一個好孩子,準備好入讀小一.

回覆 #1 little_kiki 的文章

我抽到了,20分.

好開心.

我抽到了

閞心,20分.

原文章由 *leshita* 於 07-11-26 16:26 硐表
我抽到了,20分.

好開心.

congratulations, 你是我第一位聽到20分入到一呂的家長呀.希望下年6月我都可以好像你一樣開心向大家講:我抽到了

Little_kiki,

我是路過的。只想說一句,神一定會給你的孩子最適合她的學校。況且一呂唔一定是最好。一呂學生競爭很大,考試總平均分要90分以上才可有名次(全級70名之內)。要看孩子能不能承受。所以不用太失望。要有信心! 多祈禱。

原文章由 little_kiki 於 07-11-26 17:09 硐表

congratulations, 你是我第一位聽到20分入到一呂的家長呀.希望下年6月我都可以好像你一樣開心向大家講:我抽到了

我都係 20 分

都是入唔到

反而我預左入到的機會不大, 所以唔會太失望

不過, 要再拖多幾個月, 就真係煩 d........

原文章由 wongtc 於 07-11-27 00:40 硐表
Little_kiki,

我是路過的。只想說一句,神一定會給你的孩子最適合她的學校。況且一呂唔一定是最好。一呂學生競爭很大,考試總平均分要90分以上才可有名次(全級70名之內)。要看孩子能不能承受。所以不用太失望。要有信心 ...

多謝你.其實我是舊校生,對這校的教學方法本身都好認同,那時真的每天都期待返學,而且那時我也是沒名次的其中一份子,但不覺得承受不了,反而到今天仍然好感謝這校老師所給過我的教導.亦都好希望女兒能跟我一樣,在自己曾就讀的學校成長.唯有寄望第二輪,若再不能抽中只是女兒可能真的不適合.神自有他的安排.

原文章由 LOPO 於 07-11-27 09:38 硐表
我都係 20 分

都是入唔到

反而我預左入到的機會不大, 所以唔會太失望

不過, 要再拖多幾個月, 就真係煩 d........

是,最苦惱是等幾個月,哎,一刀切給我知結果好過受時間煎熬

Don't be upset.

My son got no 2nd in in all private and DSS. It made me so upset too. I live in a not very nice school net. I have to rely on the 1st round.
We prayed for months to the God,hope he will choose the most appropriate school for my son, not the famous schools. We hope the result is the God's will, not our will.
Thank you God. My son was admitted my LMC with 20 marks. May be other schools that I have applied are not christian schools.

Last year, my friend got nothing in hand but to join the lucky draw. She was ready to ask for vacancies before result released. Finally, she got Maryknoll, her 1st choice. Don't just said she is so lucky.

希望在明天! enjoy the next few months with your kids. We will be very very busy after P1 commence.

The shoes is good or fit for you. It doesn't means also good or fit for the kids. If you belive the God. You must lost your hand, let it go and happy to waiting. Don't complain , Don't upsad , Don't focus on the result. Let to happy and enjoy with the kids time.  Time will not stop or waiting you. The Kids life will be pass away very fast.

原文章由 little_kiki 於 07-11-27 14:09 硐表

多謝你.其實我是舊校生,對這校的教學方法本身都好認同,那時真的每天都期待返學,而且那時我也是沒名次的其中一份子,但不覺得承受不了,反而到今天仍然好感謝這校老師所給過我的教導.亦都好希望女兒能跟我一樣,在自己 ...

A primary school, just one of the many choices of life. A school cannot stop or add more blessing of God to the kid.

If you believe that God loves your kid better than you do, relaxxxx! You don't own your kid, God does.
敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明

My cousin got 20points too and she was accepted by 一呂 at the 1st round!

KiuKiu-Mama

原文章由 peppergin 於 07-11-27 16:06 硐表
A primary school, just one of the many choices of life. A school cannot stop or add more blessing of God to the kid.

If you believe that God loves your kid better than you do, relaxxxx! You don't own ...
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)
‹ 上一主題|下一主題