用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享13--14歲青少年心態
樓主: callrubytso
go

分享13--14歲青少年心態 [複製鏈接]

原文章由 Nymph_ 於 08-1-1 10:23 發表
:-| 我個女13歲,佢係一個硬頸,自我同超懶既人.
突然諗番尋晚李克勤話:都唔知點解要生?生咗出黎,佢不停洗我D$$,我就不停咁揾$$$,仲要擔憂佢,但佢長大後,又未必對你有回報.所以都唔知點解要生?我覺得李生講得啱!! ...

如果李生真係咁講, 佢真係枉為人父, 枉為人子......生仔要用錢嚟 行量咁就唔好生啦.....尤其佢個仔仲咁細, 正係做父母最好心既日子......你都認同既話都唔見得你懂得有仔女既樂趣 喎

原文章由 jaja 於 08-1-3 10:56 發表

如果李生真係咁講, 佢真係枉為人父, 枉為人子......生仔要用錢嚟 行量咁就唔好生啦.....尤其佢個仔仲咁細, 正係做父母最好心既日子......你都認同既話都唔見得你懂得有仔女既樂趣 喎 ...

jaja
我真係唔多like小朋友,只不過我覺得生咗出黎,就有責任教導佢,將來唔好成為社會嘅垃圾.
你將李生嘅說話諗清楚D,佢講嘅唔係冇道理嘅.
可能係大家觀點同角度唔同啫.

我諗李生都係講笑遮。 我覺得生小朋友都係社會責任(當然要教)一種,等於你父母都無條件咁教養你一樣啦,你對社會都有貢獻咁囉。  小朋友每一個時期都有唔同嘅發展,因人而異,你女可能係過渡期遮,再大d可能又唔同架啦!

原文章由 Nymph_ 於 08-1-3 11:22 發表

jaja
我真係唔多like小朋友,只不過我覺得生咗出黎,就有責任教導佢,將來唔好成為社會嘅垃圾.
你將李生嘅說話諗清楚D,佢講嘅唔係冇道理嘅.
可能係大家觀點同角度唔同啫. ...

1, 自從李生同某位立法會侯選人企埋一齊開始, 我地已經離棄佢
2, 生仔/女講回報?
3, 生左唔想養咪送比人囉
4, 如果以佢既身家都話養唔到仔, 我兩個仔咪死左好耐?

見時下好多令家長眼冤既年青人,女既就爛玩爛蒲,男既就做隱閉青年~煩

原文章由 丸媽媽 於 08-1-7 03:44 發表
見時下好多令家長眼冤既年青人,女既就爛玩爛蒲,男既就做隱閉青年~煩

另+頂心杉
‹ 上一主題|下一主題