用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我想查證一下關於真道書院的消息
樓主: celaine
go

我想查證一下關於真道書院的消息 [複製鏈接]

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-6-29 02:02 發表 ... 班中有位同學被另一個同學蝦,咁被蝦同學家長即刻搵班主任投訴,班主任反而叫佢唔好投訴,因為蝦佢果位同學屋企好有錢 ...

死啦,我係窮光蛋一名,咁 Ken仔咪 ... 嘩,咦 ? 「真道」唔係貴族學校,係教會學校,我就唔信而家讀書要鬥有錢 !

「因為蝦佢果位同學屋企好有錢」這句說話,會唔會真係從老師口中吐出的呢 ? ( 唉,唔通真係 it's admission time again !!?? )

實情係學生偶爾有爭執、或不小心引起些少損傷、或被老師教訓一頓後、個別少數家長可能會覺得學校處理失當、對自己一方不公。其實學校是社會的一個縮影,家長應放手讓孩子在這相對安全的環境中學習待人接物、溝通磨合,校方自會妥善處理學生的種種問題。目下不少中、小學生在耳濡目染下,於學習態度、操行及價值觀等方面都大有問題,家校必須配合給予指導及糾正。

KenBaBa,
我地一家都係窮光蛋
不過我有嘅財寶並不是在地上,而是在天上: :

原文章由 KenBaBa 於 08-6-30 13:10 發表

死啦,我係窮光蛋一名,咁 Ken仔咪 ... 嘩,咦 ? 「真道」唔係貴族學校,係教會學校,我就唔信而家讀書要鬥有錢 !

原文章由 軒Mother 於 08-6-30 21:22 發表 KenBaBa, 我地一家都係窮光蛋 ,不過我有嘅財寶並不是在地上,而是在天上: :

Dear 軒Mother,

咁又唔同我鬥窮 ... ,分分鐘你會輸俾我咖 ... :tongue: !!

我嘅財寶的確係在地上嘅,有時 ... 我行街 見到路上有硬幣 ... ... 那管只是一個幾毫,甚至只是一毫子 ... 我 ... ... 我 ...   ... 我 ... ... 我都會執佢 ... ... 咖 ... .
‹ 上一主題|下一主題