用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南幼稚園
樓主: 12pig
go

麗港城迦南幼稚園 [複製鏈接]

原文章由 yiwa 於 08-1-11 13:18 發表

我諗讀迦南的家長大部份都傾向大抽獎, 但如果去考直資和私校, 迦南的學生都有實力. 我女女在麗港城迦南由K1讀到K3, 08年升小一, 成功考到2間直資和一間私小. ...

Hi yiwa,

We live in Yau Tong.  Could you please also po those info for me.  Thanks a lot.

仲有冇其他媽咪收到註冊信呀? 入嚟報告一下啦~

簽名被屏蔽

迦南都收咗我個囡讀K1下午班。

原文章由 芷欣mama 於 08-1-16 00:01 發表
仲有冇其他媽咪收到註冊信呀? 入嚟報告一下啦~
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

My daughter was accepted by PM class.  I may give up as it is only a PM class and I am still waiting for the interview and result of other schools.

原文章由 Able 於 08-1-16 09:41 發表

原文章由 Able 於 08-1-16 09:41 發表

Hello~Able,
原來你又in咗迦南, 我又係K1 pm class呀 , 咁交咗留位費未呀?

原文章由 vicky_cheun 於 08-1-16 06:25 發表
想請問如果藍田區迦南同啟思既分別又係點呀,點解各位媽媽會揀迦南,唔好意思,我係新手媽媽咩都唔識

vicky_cheun,

我揀迦南係因為佢哋日日有英文堂上, 而且口碑唔錯, 學校環境寬敞及夠光, 課程內容及深淺程度都付合我想要既, 最主要係呢度既老師, 校長好細心及有愛心. 而啟思就活動教學, 課程就淺好多, 佢哋著重母語教學, 所以我唔太鍾意, 更何況佢哋都唔收我囡囡~

yiwa,

我又有事想問~我想問家長有冇渠道知道小朋友嗰日係學校做咗d乜ga?

原文章由 芷欣mama 於 08-1-16 23:59 發表
yiwa,

我又有事想問~我想問家長有冇渠道知道小朋友嗰日係學校做咗d乜ga?

當然是問老師啦, 如果你見到佢, 佢會很樂意告訴你. 如像我們要返工的, 最好識番幾個唔駛返工, 日日湊仔女返學的媽咪, 我識D媽咪講好多學校D嘢比我知.

如果你的小朋友有異常舉動, 班主任會打電話告訴你, 我都有收過電話, 老師真的關心學生.

原文章由 yiwa 於 08-1-17 21:54 發表

當然是問老師啦, 如果你見到佢, 佢會很樂意告訴你. 如像我們要返工的, 最好識番幾個唔駛返工, 日日湊仔女返學的媽咪, 我識D媽咪講好多學校D嘢比我知.

如果你的小朋友有異常舉動, 班主任會打電話告訴你, 我都有收 ...

yiwa,
咁如果我見唔到老師, 我咪唔知佢今日學咗d乜&食咗d乜law ~會唔會有一日or一個星期既日程派比家長睇ga? 我囡囡依家讀緊嗰間pre-nursery, 我都唔知阿女每日係學校做/學d乜, 我好似烏sir sir咁, 咩都唔知, d老師又唔會打電話比我, 有時想同囡囡預習/溫習下, 我不知從何入手ga~

HI ~~~

我仔仔會在089月在迦南讀k1 (上午) ~~~
有無人一樣啊 ??

原文章由 芷欣mama 於 08-1-17 23:54 發表

yiwa,
咁如果我見唔到老師, 我咪唔知佢今日學咗d乜&食咗d乜law ~會唔會有一日or一個星期既日程派比家長睇ga? 我囡囡依家讀緊嗰間pre-nursery, 我都唔知阿女每日係學校做/學d乜, 我好似烏sir sir咁, 咩都唔知, d ...

芷欣媽媽,

學校星期一會派字咭 (for coming one or two weeks), 星期五會派手册, 寫得很detail這兩星期的教學內容. 已教了的課本會蓋印, 只要日日有留意佢個書包, 一定知道發生緊乜事.

至於每日食乜, 學校有menu貼出來, 或者問吓女女咪知囉!

yiwa

原文章由 yiwa 於 08-1-18 23:15 發表

芷欣媽媽,

學校星期一會派字咭 (for coming one or two weeks), 星期五會派手册, 寫得很detail這兩星期的教學內容. 已教了的課本會蓋印, 只要日日有留意佢個書包, 一定知道發生緊乜事.

至於每日食乜, 學校有men ...

yiwa,
我女女成日都報流料比我聽架 ~

原文章由 bbccqq 於 08-1-18 12:53 發表
HI ~~~

我仔仔會在08年9月在迦南讀k1 (上午)啊 ~~~
有無人一樣啊 ??

Hello~bbccqq ~

我囡囡會讀k1 pm class呀~大家以後多多交流下啦:loveliness: ~

Hi 芷欣媽咪,

迦南收K1 pm,我17號就去咗交留位費啦,仲waiting am class, 我阿囡多數都會讀呢間。以後多D交流下。

原文章由 芷欣mama 於 08-1-16 16:39 發表

Hello~Able,
原來你又in咗迦南, 我又係K1 pm class呀 , 咁交咗留位費未呀?
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

如果仔仔係細仔, k1就寫字会不好(幼兒教育家讀)....但這間學校我也聽到很多負面消息

急想請教!!!!

原文章由 yiwa 於 08-1-11 22:15 發表

迦南的功課質高且量多. K1已經要寫字, 每日一樣功課. K2每日兩樣功課, 每星期有"考考記憶力" (類似默書)和 mental. K3每日三樣功課 (中英數), 且要作句, 每星期有 "挑戰站' (類似默書)和 mental, 每星期有週記和閱 ...

Hi all,
唔好意思,妳們有沒有人知道聖安當幼稚園 in 油塘好唔好呢?Any
Comments??
Thx!

原文章由 Able 於 08-1-22 10:21 發表
Hi 芷欣媽咪,

迦南收K1 pm,我17號就去咗交留位費啦,仲waiting am class, 我阿囡多數都會讀呢間。以後多D交流下。

Able,
我諗囡囡都係多數會讀呢間, 所以先交咗留位費咋~又係waiting am class, 不過我諗就算waiting到am class都未必轉呀~ 你係咪好似都係住tko ? 我記得我哋唔知係邊個topic度傾過偈~以後多多指教 ~

原文章由 jasonpoon 於 08-1-22 10:50 發表
如果仔仔係細仔, k1就寫字会不好(幼兒教育家讀)....但這間學校我也聽到很多負面消息

jasonpoon,
我諗冇咁快會學寫字, 初初會畫下線條先, 然後先會開始寫簡單既字, 唔洗太擔心既, 我諗我到時都會睇住阿女既情況, 有乜唔對路就同老師反映. 至於你話聽到好多負面消息, 我諗冇邊間幼稚園係冇負面消息law, 我睇番係呢度(藍田)讀既小朋友都好開心,好鍾意返學呀~我係bk呢度, 睇到既正面消息多過負面消息喎 ~

原文章由 jasonpoon 於 08-1-22 10:50 發表

K1寫唔寫字是很茅盾的問題. 學校如果不寫字, 又怕不夠競爭力, 寫遲了, 寫少了好似蝕底了. 我相信大部份家長都是buy做功課的.

寫字對於學生來說, 從來都是苦事, 對K1學生來說更加是一大挑戰. 但現在學寫字不像以前我們讀書的年代了, 執筆前的"功課"是小肌肉練習, 家長每晚要跟小朋友砌積木, 搓泥膠, 摺紙, 撕紙條......等等, 開始執筆時先做很多線條練習, 然後才正式寫字.

至於細仔的問題, 如真的怕他辛苦, 為何不遲一年讀K1, 讓其做大大仔? 因為除了寫字, 其他智能, 體能和生活技能上大仔和細仔也有分別, 但這個分別到K3便會變得不明顯了.
‹ 上一主題|下一主題