用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 流感肆虐 你支持全港學校停課嗎?
樓主: cherrymummu
go

流感肆虐 你支持全港學校停課嗎? [複製鏈接]

就算無宣佈停課,我也打算比女兒提早放假,她說有很多同學咳,唔怕一萬,至怕萬一!
令我最感不安的是,有些家長會話你知"我個囝咳得好勁......",咁點解仲比佢上學,唔比他在家休息呢?很自私呀!

原文章由 qkhui 於 08-3-13 12:30 發表
支持 ! 

原文章由 rats 於 08-3-13 14:24 發表
I absolutly agree!
Just the notice a bit rush (even sudden than a typoon) --> no preparation for school.

Agreed!!!!

我支持"周" 今次決定
反正遲停、 早停 都會有人鬧 ,
唔好攞我地d小朋友條命及健康嚟摶
佢做得絶對正確

如果真的就照顧問題 , 其實佢地昨晚亦有發表
學校可提供有限度服務給因突發性安排有問題之學童回校的

不過今次真的攪到學校及老師吧了 ! 辛苦晒 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

贊成! 不過阿女很唔開心, 話放假很無聊.
:fighting1:

基本上係支持, 但係佢太急呀! emb應該昨晚send email比全港學校, 返到今日. 等佢地可以prepare 假期功課.....

Fully support !  I think School management must hv 'emergency handbook' to handle, especially we hv SARS before - HEALTH IS MORE IMPORTANT.

I support. But I think the government should give more time for the school to prepare for the holiday homework and distribute to the students today. Students now staying at home will feel boring easily. Some elder students may go out by themselves. Some will play computer games all the time. More problems will come out.

絕對同意, 刻不容緩!

我個女今次都比同學傳染咗乙型流感! 7歲小朋友, 日日同佢地講洗手帶口罩係無用, 轉下頭咪一樣一塊餅三份食, 咳又對住人咳, 可以點?
就算係成人, 都唔知見幾多咳又唔摭住, 打噴嚏對住人!!!

我個女病個日(啱啱宣佈停課前2日), 我問佢有幾多小朋友病, 日日都有3-4個, 佢病前個日, 仲有一個同學, 病緊等家長揍返屋企, 阿女仲話, 某同學係咁對住佢咳, 避都無得避!

後來, 個晚我聽到佢呼吸聲有唔對路, 摸下佢, 燒到102, 第2天, 燒到104, 第3天(宣佈停課個天), 105, 仲入埋醫院, 有輕微肺炎!

其實如果再唔停, 有更多人病, 根本醫療方面係配合唔到!

知唔知個個星期, 全部私家醫院爆滿, 有錢都無得睇留院, 只有門診!

係個女燒到104, 我已四處打去私家醫院, 間間都話嚟門診, 登記, 後備......  去到急診室, 又等6小時, 然後仲話無需要留院, 結果, 第3日, 我預咗唔得, 走去一間私立醫院睇門診, 點知, 個醫生一睇見就話要留院, 我當時真的很開心, 找了2天, 但個醫生後來唔記得咗問有無床位, 好彩姑娘話有, 我先放下心頭大石, 嚟到醫院, 點都安全d!

後來, 驗到係乙型流感仲有肺炎!

所以話, 病毒係唔會等你交帶埋假期功課, 同食物承辦商取消order, 同開多兩次會, 睇多些數據先至再傳染過架!

為了健康, 就算停幾耐都係值得既!

有個燒到41度既家長話無床位係真既, 希望大家感受下個種無助, 去睇呢件事!

其實, 假期功課要做都係做1-2天姐, 要無聊唔無聊係睇自己識唔識搵野做, 如果平時識得自己找野做, 睇書, 做課外練習, 根本學校比唔比功課, 一d都唔重要!好似囡囡收到學校寄嚟既功課,7-8張工作紙, 教埋佢每天睇一個鐘頭電視, 半小時音樂, 做半小時運動......   唔通香港既學生真係要人拖住嚟行先識行, 自覺性培育往那裡去?
‹ 上一主題|下一主題