用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ ...
樓主: kiss'bb
go

有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ [複製鏈接]

回覆 #3 kiss'bb 的文章

勁平啊!

但唔知呢位新老師教得好唔好!希望佢教得好啦,唔想成日轉老師。

唔知學琴之前,大家有無比小朋友參加音樂班(例如通X或柏X)?

我就沒有比仔仔參加,一開始就一對一,咁樣會唔會無咁好?

THANK YOU!!

原文章由 concerttime 於 08-4-1 13:22 發表
Agree x10

Yes!
學琴好似行山
上得越高望得越遠
老師係地圖 教你點行
練習就係行既過程
家長陪小朋友練習就等於幫佢地打氣一路向前行
唔練習就即係無行過 原地踏步

不過我唔係好同意 "重覆既練習一多, 就一定有低潮會悶"
如果懂得練習的話 每一次的重覆都應該有明確的目標
是要高度的集中 個腦應該會很忙的
如果盲目重覆 失去目標 自然會覺得悶 重好唔efficient.

原文章由 KnN 於 08-4-1 13:35 發表

但其實要做野做得好, 學咩都係, 練習係其中好重要既一環, 重覆既練習一多, 就一定有低潮會悶, 頭2.3個月係可以hehehaha開開心心, 但當中就要幫小朋友建立一個commitment係到, 唔係好難支持落去嫁. ...

$100上門好平既呢! 不過老師仍未達演奏級..........但如同琴行比較, 獲八級程度的都要起碼呢個價錢!
我最新的那位老師要$650/4堂呀! 勁貴!  

不過個人認為都係o個句, 點都要上下堂先知自己小朋友受吾受個老師o個套, 因為一般話自己有教幼兒經驗, 但到真係上堂時, 我都會覺得我係小朋友都吾會明白囉!

原文章由 kiss'bb 於 08-4-1 13:23 發表
呢緊星期四會有老師試上第一堂,想問下大家每堂學費幾多?

呢位老師有八年教琴及伴奏經驗,現正修讀英國皇家音樂院演奏文

憑,上門佢收我$100半小時,咁算平定貴? ...

我地依傢D小朋友真係好幸褔架, 又多野玩, 又可以自己選擇!

我曾經睇過一個鋼琴家既文章, 佢話自己3YRS開始學琴, 好吾鐘意, 好討厭, 又要記野, 仲悶過返學既書本! 但爸爸要佢日練夜練, 慢慢佢當左係一種必要做既事情, 所以今天才成功! (佢到今時今日都仲講緊學琴係一樣越學越悶既事, 要強迫, 才會成功)

我都覺得要搵一個懂得教幼兒鋼琴經驗既老師,一d都唔容易!

聽朋友講之前搵個有演奏級的老師教,但佢唔識點教咁細個既小朋友! 結果小朋友上左一堂就唔肯上!

原文章由 聰明豆 於 08-4-1 15:14 發表
$100上門好平既呢! 不過老師仍未達演奏級..........但如同琴行比較, 獲八級程度的都要起碼呢個價錢!
我最新的那位老師要$650/4堂呀! 勁貴!  

不過個人認為都係o個句, 點都要上下堂先知自己小朋友受吾受個 ...

$650/4堂,如果係老師上門教,唔算貴。。。。 不過小兒的琴老師還要用英語上課,所以又會再貴d !

小朋友學琴前不一定要上音樂班(但小兒有上),最重要係學習動機,有無機會帶佢見過姐姐哥哥彈琴呢? 又或去欣賞演奏會。

練琴是一個好高深的學問,中大校外課程推出了一個course給家長,教大家點樣糾正練琴時的陋習,您話幾專業呢!

醒目開學勳章

原文章由 kiss'bb 於 08-3-31 10:16 發表
大家好,我仔仔剛剛4歲,下星期開始學琴了,不知這年紀會否應付得來嗎?有沒有媽咪可分享一下!

我女女都係差唔多4歲學琴,OK的,
依家都學咗3年幾,佢都鍾意彈,

只要小朋友坐得定,同喜歡就冇問題

原文章由 kiss'bb 於 08-4-1 16:22 發表
我都覺得要搵一個懂得教幼兒鋼琴經驗既老師,一d都唔容易!

聽朋友講之前搵個有演奏級的老師教,但佢唔識點教咁細個既小朋友! 結果小朋友上左一堂就唔肯上!

...

我之前咪就係博命搵D老師有程度架囉, 咩比賽都攞冠亞季呀, 考咩試都有DISTING.呀, 要有教幼兒經驗呀咁!

但好可惜, 我覺得佢教法太深, 同埋太吾了解小朋友需要, 可能小囡又比較蠢, 無法吸收!

$650/4堂吾係上門架,不過咁啱佢同我同一座大廈,所以FOR我黎講,同上間都差吾多!

用英文教係妳專登咁搵架?咁幾錢呀?定係妳囝囝本身係英文為母語所以要咁做呢?

原文章由 Radiomama 於 08-4-1 16:23 發表
$650/4堂,如果係老師上門教,唔算貴。。。。 不過小兒的琴老師還要用英語上課,所以又會再貴d !

小朋友學琴前不一定要上音樂班(但小兒有上),最重要係學習動機,有無機會帶佢見過姐姐哥哥彈琴呢? 又或去 ...

原文章由 concerttime 於 08-4-1 03:12 PM 發表
不過我唔係好同意 "重覆既練習一多, 就一定有低潮會悶"
如果懂得練習的話 每一次的重覆都應該有明確的目標
是要高度的集中 個腦應該會很忙的
如果盲目重覆 失去目標 自然會覺得悶 重好唔efficient.

我好欣賞你對學生既用心同態度, 可能我自己既學琴路都唔平坦, 考到LRSM, 我控制自己既情緒亦唔係好, 我會坦坦白白同呀仔講最worse 既心情係點, 學樂器唔係for fun, 可以成為我地生活既一部份, 要認真,同時彈得好唔容易,一定要付出.

咁而家so far 呀仔都培養到我希望有既習慣,我陪佢練既大約20分鐘,琴唔會收,咁佢自己行開行埋又會彈幾次,都okay既.不過而家玩意真係好多,有時要佢唔玩玩具,要練琴先都唔易.岩岩個假期日日去街玩,真係無乜練琴...

[ 本文章最後由 KnN 於 08-4-1 18:03 編輯 ]

用英語教係專登搵的,老師從澳洲回流.  仔仔講英文+廣東話,但我想他多練習英語!
要$1000/4 堂

(下次想搵用普通話教畫畫呢,嘻嘻!)

原文章由 聰明豆 於 08-4-1 17:48 發表
$650/4堂吾係上門架,不過咁啱佢同我同一座大廈,所以FOR我黎講,同上間都差吾多!

用英文教係妳專登咁搵架?咁幾錢呀?定係妳囝囝本身係英文為母語所以要咁做呢?

...

我個仔係琴行學, 亦係$100半小時

原文章由 kiss'bb 於 08-4-1 13:23 發表
呢緊星期四會有老師試上第一堂,想問下大家每堂學費幾多?

呢位老師有八年教琴及伴奏經驗,現正修讀英國皇家音樂院演奏文

憑,上門佢收我$100半小時,咁算平定貴? ...

我都同意要小朋友練琴唔容易, 我個仔唔會主動話要練琴, 次次都要同佢講數先肯練, 練琴時又唔專心, 成日玩, 唉....

原文章由 Radiomama 於 08-4-1 16:23 發表

小朋友學琴前不一定要上音樂班(但小兒有上),最重要係學習動機,有無機會帶佢見過姐姐哥哥彈琴呢? 又或去 ...

各位好呀,呀仔佢又係4歲學緊琴,上左第一堂好唔專心!
希望佢下一堂會好d啦!係呢請問大家用緊邊本書?
我地用緊John Thompson's Easiest Piano Course 1
請問邊本書for 4歲會比較好呢?

$1000又幾貴 ,但當學埋英文都ok!

原文章由 Radiomama 於 08-4-1 18:24 發表
用英語教係專登搵的,老師從澳洲回流.  仔仔講英文+廣東話,但我想他多練習英語!
要$1000/4 堂

(下次想搵用普通話教畫畫呢,嘻嘻!)

簽名被屏蔽

wah 原來是高手
我都唔平坦呀, 我到好大個,入左大學讀音樂跟左大師學琴同目弟多d書, 先識點樣有效咁練琴, 先無咁辛苦
上次考LT前2個月前發覺programme唔夠長, 臨時加一首 都背得切, 俾着以前的我要練足成年!
只嘆小時候無人教過我,行左好多冤枉路,所以我教學生時十分實著重教他們練琴

原文章由 KnN 於 08-4-1 18:01 發表

我好欣賞你對學生既用心同態度, 可能我自己既學琴路都唔平坦, 考到LRSM, 我控制自己既情緒亦唔係好, 我會坦坦白白同呀仔講最worse 既心情係點, 學樂器唔係for fun, 可以成為我地生活既一部份, 要認真,同時彈得好唔容 ...
‹ 上一主題|下一主題