用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 不可看輕未來的小主人
樓主: feifeiihmk
go

不可看輕未來的小主人 [複製鏈接]

原文章由 laiki 於 08-7-4 14:33 發表
其實算咩係比賽呀!!!!!除左小豬學本領外,仲有一個隊際故事比賽,我個仔聽都未聽過個個故事!小時候個隻歌都係,根本就係train指定一班小朋友,叫佢地表演.對冇份表演既小朋友唔公平. 我都係當睇show咁睇.
可能書法同美勞 ...

你好呀! 你咁講對得奬小朋友及老師都好唔公平, 我囡囡都係其中1個冠軍得奬者, 我囡囡在6月初時已經好努力練習, 老師會給她們多方面的嘗試, 不但只是識唱歌, 講故事(小豬學本領), 普通話, 台上全部得奬者表演的我在家都全部聽過囡囡都識唱識講, 同埋每日放學返黎都話有唔同比賽, 他們真係在學校比賽而得獎的, 可能你仔仔不用表達吧!

我的小朋友只是拿了個豬肉獎(隊際獎) ,但我知老師真的很用心去教導他們,大約在兩、三個月前(應是親子遊戲日前),我已聽到小朋友回來講"大家好....我係xx組xxx....",據我所知應是每個小朋友都有份參加個人比賽,結業禮當日表演的是名符其實的優勝者。

[ 本文章最後由 jt_ct_mami 於 08-7-7 22:39 編輯 ]

其實每個比賽當場有勝有敗,輸左當然冇得表演啦!我小朋友講野唔叻,佢亦唔識返屋企同我講有比賽,但佢成日係度講大家好我係xx組,xxx名今日同大家唱XXX,有時講故事,有時普通話,其實老師應該係全班一齊教,只不過比賽時老師選D唱歌好D既同學去唱歌,講故事好D既同學去講故事,等佢地可以發揮所長啫.

P.S>我個囝都係無份表演架.

原文章由 laiki 於 08-7-4 14:33 發表
其實算咩係比賽呀!!!!!除左小豬學本領外,仲有一個隊際故事比賽,我個仔聽都未聽過個個故事!小時候個隻歌都係,根本就係train指定一班小朋友,叫佢地表演.對冇份表演既小朋友唔公平. 我都係當睇show咁睇.
可能書法同美勞 ...

[ 本文章最後由 Namson 於 08-7-7 08:59 編輯 ]

我都相信老師係全班一齊教,
然後再搵表現出色嘅小朋友參賽嘅。

原文章由 chingbobo 於 08-7-5 11:58 發表

你好呀! 你咁講對得奬小朋友及老師都好唔公平, 我囡囡都係其中1個冠軍得奬者, 我囡囡在6月初時已經好努力練習, 老師會給她們多方面的嘗試, 不但只是識唱歌, 講故事(小豬學本領), 普通話, 台上全部得奬者表演的我 ...

你誤會喇....我冇則疑得獎小朋友既能力,佢地個個都表現得好好,老師一定係有俾心機去教.但我覺得一定唔會個個小朋友都有機會去學唔同既表演,根本冇可能!!!就算係班班選唔同既歌同故事,如果真係比賽,小朋友唔會同我講未聽過! 我諗我比一部份家長更加清楚學校,好多時佢地分組活動,一日都只係見到1-2個班主任,好難會集中到全班一齊教lor.
‹ 上一主題|下一主題