用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人在沙一呂成功叩問呀
樓主: ada_pmlo
go

有冇人在沙一呂成功叩問呀 [複製鏈接]

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 11:09 發表
我今日打過去問係唔係今日係最後一日面試, 佢話唔方便講, 但係佢的語氣, 今日係真係應該最後一日面試啦

今曰收到細佬的電話 , 沙呂剛剛打比他 ,細佬的囡囡己取錄

恭喜晒! 我哋就冇咁好彩啦

原文章由 hmkt 於 08-6-21 14:43 發表
今曰收到細佬的電話 , 沙呂剛剛打比他 ,細佬的囡囡己取錄

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 21:07 發表

讀不到沙官 無其他選擇嗎?
沙田區應還有很多選擇
不要灰心

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-21 21:07 發表

有網友話"一呂的校長專重每個家長, 每個叩門的都會回覆信, 比人重視你的小朋友的感覺". 等下佢會回覆你喇.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445569&page=2#pid23476971

咁即係話就算如果係收到一呂的信, 就係不獲面試機會, 因為佢哋係打電話約面試的

原文章由 km1357 於 08-6-22 16:32 發表

有網友話"一呂的校長專重每個家長, 每個叩門的都會回覆信, 比人重視你的小朋友的感覺". 等下佢會回覆你喇.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1445569&page=2#pid23476971 ...

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-22 20:53 發表
咁即係話就算如果係收到一呂的信, 就係不獲面試機會, 因為佢哋係打電話約面試的

你可以咁講喇. 不過... 我呀仔既表哥舊年都有叩一呂門, 佢尋日上梨玩, 我問佢呀媽幾時收到一呂既回覆, 佢就話:乜會有回信咩? 到今日都未收到播. 我諗可能一呂今年唔知係咪換左校長??有新既作風掛.

醒目開學勳章

原文章由 2703 於 08-6-23 11:07 發表

唔好喊, 有乜事, 慢慢講, 最多請你食雪糕.

回覆 #14 km1357 的文章

你的觀點也有可能, 但比較單方面, 亦有可能管理層要求高, 不妥協, 令一此員工轉工,
出現'良幣驅遂劣幣' 效應,

反正產品( 學生) OK 也不用worry 太多

只是小女子之小見

醒目開學勳章

原文章由 annie1027 於 08-6-23 16:55 發表
你的觀點也有可能, 但比較單方面, 亦有可能管理層要求高, 不妥協, 令一此員工轉工,
出現'良幣驅遂劣幣' 效應,

反正產品( 學生) OK 也不用worry 太多

只是小女子之小見 ...

沙呂的確滿足到大部份stakeholders 既期望, 尤其係家長. 所以佢都算係成功既企業. 至於內部, 當然只有局中人至知發生乜野事, 佢地做得開心與否, 家長或者教育局係唔會理.

原文章由 km1357 於 08-6-19 17:38 發表

如果一間機構員工流失率高(長時間), 即係個管理層有問題喇. 如果你係一間好公司做, 會唔會見d人做唔長丫.

只是看見你好像說沙呂是一間'不好'的公司, 而小兒剛好在此畢業, 才多說一句,

其實每間學校, 不管沙呂一呂或其它, 都有優缺點, 看看學生能否適應, 重要是學得開心, 能夠養成自學及健康的後天性格,

不知同意否

原文章由 km1357 於 08-6-23 17:40 發表

沙呂的確滿足到大部份stakeholders 既期望, 尤其係家長. 所以佢都算係成功既企業. 至於內部, 當然只有局中人至知發生乜野事, 佢地做得開心與否, 家長或者教育局係唔會理. ...

當然身為母親的我, 係唔希望小朋友的學校成日換老師. 亦唔會唔理學校常換老師的問題. 但好多時好的學校或公司, 的確也會常有人事調動 (就係大企業先至最多人事調動)

據我所知, 不少的保良局學校都係老師流失率高, 但學校又係出名好的學校. 我有朋友做教師, 佢都話如果有得揀, 千祈唔好去保良局學校教, 因為超辛苦, 老師要為學生預備很多野. 學校好多校外活動, 令老師經常星期六日都要帶隊.

事實上如你教著一間田徑好的學校, 作為田徑的老師就好唔得閒, 因為課餘重要帶佢地去集訓比賽等.

相對地, 老師為學生付出了, 學生真係得益不少, 在香港當老師真不容易呀! 香港有好多好的老師, 就索性自己出來開班, 可能攪補習, 可能講座等等, 佢地都有教育的熱誠, 而佢地唔在學校教可能因為唔想做教學以外的事姐!

我認為一間學校成日換老師的確可能係管理不善, 但也有可能係因為社會的資源問題. 好似政府講小班教學講左咁多年, 但現在津校最少班的可能講緊25人一班, 唔係要怪政府, 而係有好多時有心無力.

直資私小的老師可能又另一壓力. 可能因為人工, 可能因為要應付家長的要求啦!

[ 本文章最後由 Venuscheng 於 08-6-24 14:34 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 annie1027 於 08-6-24 13:31 發表

只是看見你好像說沙呂是一間'不好'的公司, 而小兒剛好在此畢業, 才多說一句,

其實每間學校, 不管沙呂一呂或其它, 都有優缺點, 看看學生能否適應, 重要是學得開心, 能夠養成自學及健康的後天性格,

不知同意否 ...

當然每間學校(或者機構)都有好or唔好方面, 我只係用唔同既角度/層面去睇/揀一間學校, 正如你言- 家長睇既重要是學得開心, 尤其係小朋友, 我既大前提係搵一間夾我個仔既學校(當然只可以係盡量喇), 而我又可以接受既學校, 所以我放棄報呢兩間學校.

至於能夠養成自學及健康的後天性格,很內疚, 我自己都未合格, 又點去要求學校去教呢?
我都努力去學做一個好爸爸, 希望可以'身教'佢呢d性格.

唔好意思, 我有想問下咁讀浸信會嘅幼稚園會唔會易d有interview機會呢?
‹ 上一主題|下一主題