用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2008年9月入讀循道小學下午校
樓主: Elim2002
go

2008年9月入讀循道小學下午校 [複製鏈接]

要著運動衫及帶美勞袋,想信都係架啦~

只係一個叫 成/圖,到底咩堂

我囡一時講要著運動衫,一時又話唔洗mouth:" />

Sandy媽>pm無野收到喎?

回覆 # 的文章

bebe:我pm你係想話請你email d相去另一個mailbox因之前個a/c被lock,不過唔緊要喇我慢慢搞掂再睇相吧。

各位有冇入elcass,今日開始有功課做喇,大家比心機!

亞女話班主任係石老師教中文(普通話);已認識了2個同學,話要比記念冊佢地填  佢話自己坐第一個位,是孖位隔離是個男孩子,我唔多明叫佢將課室畫出來,佢畫了門口白/黑板、老師位、TV位,及3行學生位話好累唔畫喇,我大概知課室情況,雖然係抽象畫

原帖由 bebe 於 08-9-2 17:27 發表
要著運動衫及帶美勞袋,想信都係架啦~

只係一個叫 成/圖,到底咩堂

"成"代表成長課。學校到時會派書的。內容是兒童成長時會遇到的問題,例如交朋友......
"圖"即圖書課。往圖書館看書或在課室內看書,之後再分享。
成/圖都是沒有功課須回家做,沒有測驗和考試的。

下一循:
Elim2002

下一道:
Sandy媽_Venice_女
bebe - kimi 女
grace_kwan pui媽

hi :sandy,bebe

我仔仔又係讀下一道,請多指教
[img]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/p5233abcab42a14d0a36e090ffe5201a3/e9121578.jpg[img]

原帖由 君媽 於 08-9-5 18:04 發表

"成"代表成長課。學校到時會派書的。內容是兒童成長時會遇到的問題,例如交朋友......
"圖"即圖書課。往圖書館看書或在課室內看書,之後再分享。
成/圖都是沒有功課須回家做,沒有測驗和考試的。 ...

君媽>thx

回覆 # 的文章

bebe: 睇到課室相喇,好清楚,亞女仲指比我睇佢坐邊個位。

各位:呢幾日收到好多單章,真係有些花多眼亂!你地會否參加樂器班,我考慮緊敲擊樂,但上完堂可否帶食物留在學校食飯?而且仲會唔會有其他課外活動陸續來,會撞期?? 要問問學校先!

回覆 # 的文章

各位媽咪,

妳們應該都收到cambrige english course的通告了,你們有冇打算同小朋友報讀呀?同埋我想問問一些讀過這個course的家長意見,覺得教得好唔好,請大家比d意見,多謝幫忙!!

原帖由 Sandy媽 於 08-9-9 09:32 發表
bebe: 睇到課室相喇,好清楚,亞女仲指比我睇佢坐邊個位。

睇到就好因為搭校車關係~我地無 送佢來回~~所以無參加到~~何況佢e+都有其他野學緊~只係唔join學校

sandy 媽,
妳好呀!我仔仔讀一道班,都有打算學小提琴,學完會有義工媽咪帶佢哋坐低食你整比佢哋嘅食物,最好係三文治之類嘅食物,然後等返學

[img]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/p5233abcab42a14d0a36e090ffe5201a3/e9121578.jpg[img]

各位:今日打風學校停課,問過 學校,明天執書包記住跟校歷表係 25 Sep=Day 2,唔好攪錯!

原帖由 Sandy媽 於 08-9-24 14:27 發表
各位:今日打風學校停課,問過 學校,明天執書包記住跟校歷表係 25 Sep=Day 2,唔好攪錯!

Sandy媽,

明天交表, 還有些小問題想請教你
下午如何進行課外活動呢? 課外活動有那些呢?
學校會否有服務接送呢?
THANKS

VIBIAN

下午班的課外活動如在平日,會安排於11-12時回校進行,12時午飯然後12:40pm上課,而有不少活動安排在星期六上下午時間回校進行的。

原帖由 vibianyeung 於 08-9-26 17:00 發表

Sandy媽,

明天交表, 還有些小問題想請教你
下午如何進行課外活動呢? 課外活動有那些呢?
學校會否有服務接送呢?
THANKS

VIBIAN

想問下11月3日係咪要d天使服飾?著其他ok?小學生著返學會唔會好怪架??

今次小測計唔計入成績表??

我幫亞女著左件花女裙加天使翼同天使頭cool,唔知其他同學仔點扮呢,我諗遲d班相薄有得睇!

我估小測應該計成績的,亞女d數都麻麻地,而家上緊學林數幫補下!

上星期五的家教會選舉有冇人去,人數同規模比我預期少,點解咁少候選人,係咪每年都係咁唔駛投票就當選,感覺有點兒戲。

11月17日學校旅行會去嗎,希望同時認識下各位!

原帖由 Sandy媽 於 08-11-3 13:51 發表
我幫亞女著左件花女裙加天使翼同天使頭cool,唔知其他同學仔點扮呢,我諗遲d班相薄有得睇!

我估小測應該計成績的,亞女d數都麻麻地,而家上緊學林數幫補下!

上星期五的家教會選舉有冇人去,人數同規模比我預期少,點解咁少候選人 ...

Sandy媽,
去年家教會有20多人參選,要投票選人的,不知為何今年這麼少人參選啊! 另去年出席的家長約坐滿1/2的,亦不知為何今年的出席率這麼低,一定要檢討下了。
數學小測是不計入成績表的。

君媽:好多謝你回應,我上星期五終於見到你喇,應該話估到邊個係你 原來去年咁多候選人,咁就似樣d,我覺得今年時間好緊逼,唔夠宣傳,我地新家長都唔知委員做d乜同有甚麼崗位,加上開會時間唔方便,如在星期六舉行會否多些人參與呢!

我本來也想出席上星期五的活動,誰知開會開到很晚,趕不及出席。

君媽:

請問當天有甚麼結論呢?或有甚麼要跟進的工作?我想了解一下。謝!

原帖由 Fanny_Kam 於 08-11-4 11:43 發表
我本來也想出席上星期五的活動,誰知開會開到很晚,趕不及出席。

君媽:

請問當天有甚麼結論呢?或有甚麼要跟進的工作?我想了解一下。謝!

當晚只有11人參選,故按章程,全體自動當選。之後委員會再開會,擬定來年活動。你可看學校網頁內"情繫家校"。今年如有何活動,會發通告,敬請留意。

原帖由 Sandy媽 於 08-11-4 10:27 發表
君媽:好多謝你回應,我上星期五終於見到你喇,應該話估到邊個係你 原來去年咁多候選人,咁就似樣d,我覺得今年時間好緊逼,唔夠宣傳,我地新家長都唔知委員做d乜同有甚麼崗位,加上開會時間唔方便,如在星期六舉行會否多些人參 ...

其實年年都是很少宣傳的。家長們好像不喜歡聽talk,反而家教會辦的旅行和盆菜宴卻有很多人參加。至於改在星期六舉行,我相信出席率都不會很高,加埋要老師放工之後又再返工,我反而覺得不好意思呢。話說回頭,實在不明白今年的出席率為何會這樣低,我參加了四年,今年最少人,不知是否與金融海嘯有關呢?
‹ 上一主題|下一主題