用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 荔天 08/09 小一家長交流區
樓主: 20020102
go

荔天 08/09 小一家長交流區 [複製鏈接]

回覆 #1 20020102 的文章

Hi Connie,

Sorry for late reply.  I just come back from Tokyo.

我係美孚搵私人老師教囝囝學琴,  進度都唔錯, 價錢同出面琴行又唔差得遠, 最重要又近呢.

Angela

歡迎你們加入荔天大家庭, 我囡囡將升P.2了, 要做小師姐咯~~ 見到你們小朋友迎新日的相片便想起上年阿囡加入時的情景, 祝你們開開心心呀!!
相片可在這裡睇呀~~
http://www.lcps.edu.hk/gallery/view_album.php?set_albumName=a08001

原文章由 penpen 於 08-7-17 21:20 發表
歡迎你們加入荔天大家庭, 我囡囡將升P.2了, 要做小師姐咯~~ 見到你們小朋友迎新日的相片便想起上年阿囡加入時的情景, 祝你們開開心心呀!!
相片可在這裡睇呀~~
http://www.lcps.edu.hk/gallery/view_album.php?set_ ...

Hi Pen Pen,

Thanks for sharing! 真係開心加入荔天. 我仔仔今年入小一,有無特別事情要注意呀, 請多多指點? 功課多唔多呀?

Hi Angale,
你去完日本旅行就好啦, 我都未計劃好暑期去那裡(因為要join together with friends),不過多人一齊去就開心d. 暑期有無其他活動比仔仔呀,我就無啦, 可能自己教吓他游水啦. 現在睇吓有無暑期班重有位,可以join 吓.

各位家長可否提議吓?

Connie

其實我覺得冇咩要特別注意, 因為編班之後班主任都會提點大家呀!! 最緊要開學前唔好俾太大壓力小朋友, 得閒同佢傾下小學生活會點, 等佢有個concept, 唔洗開學果陣好似一舊雲咁!! 我果時就特別提囡囡, 返到學校早會前, 小息, 小休同飯後都要去洗手間, 到上堂真係忍唔住一定要舉手, 唔好驚!! 唔好怕醜, 若果唔係急到癩就會仲醜架喇~~ 但講明都唔可以成日要舉手去, 所以果幾段時間一定要去 !!
我囡囡都算鍾意做功課, 所以我覺得唔算多, 不過可能一個循環週入面有一兩日會較多少少, 其實我覺得功課多唔多都要睇內容, 例如有4樣果日, 但係有中文英文既抄寫, 而另一日有6樣, 可能只係工作紙或者作業, 咁就後者會做得較快!!
不過講真, 一年級既抄寫量不是太多, 我囡囡剛過去的一年,中文一個詞語寫3次; 英文一個詞語寫6次, 句子只係2次, 都唔係日日要寫!! 我阿囡響最尾果半個鐘既導修堂又會做功課,通常4點鬆d返到屋企, 沖個涼, 食少少野, 多數都會響6點前完成功課既!!

原文章由 20020102 於 08-7-18 11:03 發表

Hi Pen Pen,

Thanks for sharing! 真係開心加入荔天. 我仔仔今年入小一,有無特別事情要注意呀, 請多多指點? 功課多唔多呀?

Hi Angale,
你去完日本旅行就好啦, 我都未計劃好暑期去那裡(因為要join together with f ...

各位, 我女女都係荔天呀, 多多指 教!!

原文章由 chy 於 08-7-21 14:23 發表
各位, 我女女都係荔天呀, 多多指 教!!

Welcome to join us, nice to meet you.

各位家長,

請問下次小一迎新日係幾時, 唔記得邊日tim

Thanks,
Angela

原文章由 20020102 於 08-7-27 20:50 發表

Welcome to join us, nice to meet you.

Hi,各位,小女也是荔天小一生,多多指教!

Hi, Angela,

下次迎新日是8月23日 (9:30am - 12 noon), 家長及學生也要出席,學生要穿校服。8月中旬校方會發信通知家長小一編班結果及迎新日程序。

Hi cowboymama,

Thanks for your reply.

23/8學生要穿校服, 係咪自己去賣校服舖頭取, 我以為返荔天取, 我真係大頭蝦, 我囝囝依家返緊荔天暑期班, 佢話比我聽被編1C班, 唔知係唔係真呢

Thanks,
Angela

原文章由 cowboymama 於 08-7-31 14:08 發表
Hi,各位,小女也是荔天小一生,多多指教!

Hi, Angela,

下次迎新日是8月23日 (9:30am - 12 noon), 家長及學生也要出席,學生要穿校服。8月中旬校方會發信通知家長小一編班結果及迎新日程序。 ...

Hi, Angela,

You can take the school uniform tomorrow from 10 am to 12 noon at the school. Should bring back your receipt. My girl also takes the school bridging class (1B) but she said  teacher didn't tell them their class allocation result.

Hi cowboymama,

I will ask my maid to collect the uniform fm school tomorrow.  I live in Mei Foo, not so far to go to school.  My son didn't say anything when he attend the summer class.  I don't know what he did at school.  Anyway, thanks for your reply.

Nice to talk w/u in BK.

Thanks,
Angela

原文章由 cowboymama 於 08-8-1 13:03 發表
Hi, Angela,

You can take the school uniform tomorrow from 10 am to 12 noon at the school. Should bring back your receipt. My girl also takes the school bridging class (1B) but she said  teacher didn' ...

Hi, cowboymama,
my daughter is also 1B

2個BB的媽媽,

上一個星期六返左去荔天攞校服啦, 妳MISS左啦~~~

回覆 #1 zeke 的文章

Hi zeke,

好野喎! 你點知我miss咗架, 本應叫姐姐返去取的, 但都唔記得, 個日好忙呀. 但剛剛係星期六係荔枝角校服舖頭取了, 係呢, 23/8係咪要帶小朋友返學(唔知係唔係要穿校服), 不過個日要daddy帶佢去, 我要返工呀, 唔係我地可以相認呢.

hi, 2個bb的媽媽,

23/8 係要著校服呀, 果日我都要返工but會請假返去. 唔緊要第時我地大把機會可以相認. 我諗如果第日細佬跟到家姐入荔天, 我要同呢間學校無間斷咁聯繫11年~~~~

回覆 #1 zeke 的文章

Hi zeke,

你有個細佬, 我有個細妹, 唔知亞囝係荔天讀成點, 到時細妹讀同一學校, 真係好似你咁講

HI, ALL,

揭左盅啦喎, 妳地既小朋友入左邊班呀?

我個女編左1B~~

wellcome join 荔天大家庭!  比d tips 你哋一年級!

這些tips 只是讓小一家長易handle 小朋友過度升小及了解荔天多些!

初期學校會比2 weeks -1 month你哋適應!  
課程都比一般深dd, 到默書考試就更深dd.

中文: 要學定d 關連字詞 (默書:生果名, 親友稱呼...==)
有閱讀理解 要答題及mc, 看圖作句,句子重組,有口試.聆聽

英文: 教生字,句子及grammer..(good!) 跟 story book
有閱讀理解 要答題及mc, 看圖作句,有口試.聆聽

數學: 教快一學期, 有堂上小測 (阿仔好enjoy )

做定d準備(認字.慨念), 小朋友易上手...我仔仔初期都跟得少少辛苦, 后期知道程度及要求, 努力有小小進步!

不過! 不用太擔心, 小朋友好快適應! 又不要太迫他們, 我發覺一年級生, 多數要下學期才知道小一教d 嘜, 可能小一學到好多生字, 才明書中內容

‹ 上一主題|下一主題