用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上錯賊船,該了子女
樓主: hermit88
go

上錯賊船,該了子女 [複製鏈接]

咁都有?
真係要話比d想入直資學校的媽咪聽,
記住要留意升班要求呀!!

回覆 #2 LLMUMMY 的文章

Dear LLMummy,

恭喜你選對了直資中學,正所謂一失足成千古恨,我小朋友那班差不多十位要repeat,補考也大有人在,小朋友中、英合格但數學只差幾分才合格,老師說不能補考數學,因為基督教倫理不合格,No Way!!其實小朋友的總平均分都是合格的。

原來所謂基督教倫理是平時要背"金句"的,是要計平時分,所以小朋友的成積被平時分拖低了,所以不合格。

原來基督的精神便是要背"金句",不是在心也不是為學生的前途。

請勿"一枝竹竿, 打死一船人" 會令人有很大的誤會,
不是每所直資都是一樣的

原文章由 加菲貓 於 08-7-11 11:22 發表
因為中一收生不足, 所以要多D學生repeat, 咁至開足班, 到升中四, 見你成績唔掂, 要出局, 收多D外來生, 做好會考成績.

直資中學就係咁架.

HERMIT88,
很明白你的處境, 囝囝以前讀教會學校, "金句"很難背, 如果沒有宗教背景就更難明白當中意義

如果校規沒有講明"宗教"一定要合格才可升班, 你可以和校長理論

囝囝學校在開學時, 以把學校升/留制度用通告形式, 通知家長

原文章由 hermit88 於 08-7-11 13:40 發表
原來所謂基督教倫理是平時要背"金句"的,是要計平時分,所以小朋友的成積被平時分拖低了,所以不合格。

原來基督的精神便是要背"金句",不是在心也不是為學生的前途。 ...

回覆 #1 LLMUMMY 的文章

LLMummy,

你說得非常對,並非所有直資都是這樣,但要小心選擇,因為近年來也有太多新直資學校了。
我認為,學校的辦學理念大前題應放在怎樣幫助學生去好好學習,學習上有所缺失的要加以輔導,此外也要想清楚動輒repeat學生的壞處及impact。正所謂光陰如梳,萬一學生想不通放棄了,這樣不是害了一位學生嗎?

Sorry,  我架意思不是指所有直資, 傳統直資學校當然不會有這個問題, 幾貴學費都有人掙著入, 點會開班不足, 而且入得去架都好top, 不過近年開架直資學校就要留意, 我所講架係事實, 年年升班制度可以唔同, 如上年可能會少D人留班, 今年可能會多D, 視乎當時情形, 如果子女唔係成績太差, 只係派得唔好, 咁依D直資學校都可以提供讀英中的機會, 只不過當你選擇讀依D學校時唔好諗著係一條龍, 學校會話比你聽, 佢地架學生唔洗考中三評核試, 可以直上中四, 不錯, 但無話比你聽, 學生過唔到校內試都要出局. 係津貼/官立學校, 唔可以原校升中四, 都可以參加中三評核試, 再幫你編個第間學校比你讀, 但係直資學校, 升唔到中四, 你就要自己去搵.

原文章由 LLMUMMY 於 08-7-11 13:52 發表
請勿"一枝竹竿, 打死一船人" 會令人有很大的誤會,
不是每所直資都是一樣的

你果個係仔定女?如果係仔,而操行又ok,可以推薦一間學校俾你。

醒目開學勳章 王國長老

咁嘅學校好似本末倒置,
又唔係神學院???
不過好似講明係重視宗教喎?
好驚,即睇下個女嘅升班要求
如下:

升留班政策
主要考慮學生全年學業成績。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-11 19:32 編輯 ]

Ms.ChanChan,

唔洗擔心, 你果間歷史悠久, 大把人爭住入, 而呢間係新進直資, 所以......

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-7-11 12:54 發表

唔會係間間直資都係咁o卦! 好驚

記得去年在BK 都有家長討論此校,好似仲好激烈,內容好似話此校希望與名校看齊。

各位家長,人總是人,那有在這種情況下不怪責子女的家長?!

但下午見了學校的教務老師後,心情出奇的平靜。因為等了很久,看見窗外樹葉被風吹的情况,想起了一句話:"雁過寒潭,雁過而不留影",事情總會有平靜完結的一天。

這間學校的最大問題是將問題總歸咎於學生的學習態度上,而沒有想過為甚麼這麽多學生對基督教倫理這科沒有興趣而不合格的原因?是教學問題、是老師、同學間互動的問題,還是...。此外,既然此科合格是升班的必要條件,為甚麼學生平時表現差時不通知家長督促,要家長收到成績表時才如夢初醒。我不能說家長或學生沒有責任,但學校跟家長之間的互動關係就變得蕩然無存了。而基督教倫理這一科便變成學生升班的攔路虎,要學生了解基督精神的本意也付諸東流。

醒目開學勳章

回覆 #1 hermit88 的文章

樓主,結果係點呀? 無情講? 有咩打算呀?  anyway, good luck!!

多謝樓主提醒。希望貴子弟可找到好學校。不過不要再找教會學校了。

亞樓主:

路過此地搭爹,我諗你唔係要同學校理論,應該向教統局反映甚至理論……我既反應係:有無九菜?

回覆 #3 cy101 的文章

冇甚麽求情!!教務老師總是說基督教倫理不及格,冇情講,將問題全推到學生學習態度上,總是說為甚麽平時學生不背好"金句"等,完全冇point。原來努力背"金句"便是積極學習的指標。唉!都無法。都是孩子倔,不喜歡的不努力背,而我等家長以為這科目只是使學生加深了解聖經而已,原來金句咁重要。

耶和華,我敬拜之父,我們之間的鴻溝變得愈來愈大了,距離也愈來愈遠了!!!

原文章由 hermit88 於 08-7-11 09:25 發表
基督教倫理是冇得補考架?!只有術科才有。

這是千真萬確,我都是其中一位受害家長!!

我是受害者之二呀!

原文章由 hermit88 於 08-7-11 23:57 發表
冇甚麽求情!!教務老師總是說基督教倫理不及格,冇情講,將問題全推到學生學習態度上,總是說為甚麽平時學生不背好"金句"等,完全冇point。原來努力背"金句"便是積極學習的指標。唉!都無法。都是孩子倔,不喜歡的不努力背,而我等 ...

從未聽過這奇聞, 讀書求知識, 無理由主科合格都要留班, 辦學為培育下一代, 學校應給小朋友機會試升, 勉勵佢地在暑期學好基督教倫理, 而不是強迫留班, 無理由浪費一年時間. 我兩個小朋友都讀直資, 學校3年都無加學費, 最近仲起緊泳室內池都無要求家長多一分一毫.

回覆 #1 vvmammy 的文章

Dear VVMammy,

我都感同身受,我的小朋友都在進步中,見她日日苦讀,總平均分都合格了,但一下子便被打沉了。這幾天,見到她真有些傷感,努力讀書原來都冇用,希望她不要意志消沉,跌倒能爬起來,重新展步!!!

願天下父母、孩子都能過着幸福的生活。

宗教的原旨都是好的,但滲入了人的思維就便成了狂熱,眼看世界上的大部份的紛爭,不是宗教引起嗎?

基督教倫理這科本是好的,但滲入了僵硬的教法,使多少家長、學生面對留班的苦惱!!

原文章由 swallowngxx 於 08-7-12 00:53 發表

從未聽過這奇聞, 讀書求知識, 無理由主科合格都要留班, 辦學為培育下一代, 學校應給小朋友機會試升, 勉勵佢地在暑期學好基督教倫理, 而不是強迫留班, 無理由浪費一年時間. 我兩個小朋友都讀直資, 學校3年都無加學 ...
‹ 上一主題|下一主題