用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔
樓主: keroro_him
go

2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [複製鏈接]

子謙話自己係橙組。 在課室牆上的壁報版貼有幾張不同顏色的小熊維尼告示貼,下面仲貼咗小朋友的相,可能老師真的將小朋友分成不同的組別。

你可以睇吓第3,4,5及6張相
http://hk.myblog.yahoo.com/samtungmk/article?mid=5468

原帖由 wasyinyin 於 08-9-5 23:13 發表
我有問我囝有無玩子謙的活動. 佢好似好堅持咁話無呀 只講今日睇關於飛機電視. 又話將櫈搬向前(意思對住電視.) 又話餵魚. 問佢比咩魚食. 佢話綠色同啡色魚糧. 又話體育堂玩滑梯. 不過我囝都好多時亂講. 時空又 ...

第一日返學有咁嘅表現已經好好喇!

原來舊年K1C嘅老師最終係會編咗去教第二班,不過Miss Chong及Miss Au都好nice嘅。Miss Au係彈琴教音樂課,舊年都有教我囡,今年咁啱亦係跟亞囡school bus。

原帖由 keroro_him 於 08-9-6 00:10 發表
子謙話自己係橙組。 在課室牆上的壁報版貼有幾張不同顏色的小熊維尼告示貼,下面仲貼咗小朋友的相,可能老師真的將小朋友分成不同的組別。

file:///H:/DOCUME%7E1/Sam/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-6.jpg你可以睇吓 ...

回覆 # 的文章

hi all moms,

我個囡都有提話餵魚喎, 仲話比一粒粒好細粒魚糧(唔識講魚糧)比啲魚食, 我仲叫佢唔好自己吃咗, 係比魚吃架....有話出playground玩滑梯, 我叫佢要守秩序呀, 要排隊呀, 聽你地講可能係真喎

至於話分組, 我又無聽佢提過, 等我再問吓佢先

子謙今日媽媽講自己係鮮橙組 ,有無其他鮮橙組員呀

原帖由 keroro_him 於 08-9-4 21:58 發表
今日問子謙體育堂做甚麽,他說玩奧運接力 ,又放D玩具落地排咗條路,然後話這是入口,那是出口 ,問他邊個教,他說 Miss Chong ,又話上堂聽故事 ,都唔知係真或是他自己作的故事 ...

Hi,

我仔 K1J (pm), 同K1C (am) 同一班房, 同係 Miss Au and Miss Chong 做班主任.  我仔都有提老師講 "奧運"喎, 但就無講詳情啦!

回覆 # 的文章

我問咗亞囡佢話係蘋果組, 我仲問佢其他有咩組, 佢話有橙同士多啤利, 佢都算識得講返出來, 但要我主動問佢先, 佢先會答我, 歡迎其他媽咪繼續報料..........

咦, 我囝都係蘋果組. 終於搵到同組同學仔. 我地依班唔多爸爸媽媽一齊傾. 來來去去只有4-5個. 我以為都無同組. 不過小朋友應該唔識對方. 因為都唔可以傾計

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-8 12:23 發表
我問咗亞囡佢話係蘋果組, 我仲問佢其他有咩組, 佢話有橙同士多啤利, 佢都算識得講返出來, 但要我主動問佢先, 佢先會答我, 歡迎其他媽咪繼續報料.......... ...

Hi all,

今日活動係唔係....

1) 睇汽車卡通
2) 聽白兔仔故事
3) 玩木橋 ( 其實唔知有無玩,  因為囝囝有講咩欄杆搖搖o下, 但又話Miss Chong話因為趕住放學, 下星期一再玩....) 究竟木橋係咩來呢?

今日活動真係有過木橋 (子謙好肯定咁話 ),仲有玩滑梯,小朋友要排隊

唔知係唔係錯覺 ,返咗一星期學,子謙認字好似叻咗D ,仲係塊畫板自己寫英文字“H”及“B” ,他以前從未寫過,連爸爸媽媽都唔知他識寫

原帖由 wasyinyin 於 08-9-8 15:59 發表
Hi all,

今日活動係唔係....

1) 睇汽車卡通
2) 聽白兔仔故事
3) 玩木橋 ( 其實唔知有無玩,  因為囝囝有講咩欄杆搖搖o下, 但又話Miss Chong話因為趕住放學, 下星期一再玩....) 究竟木橋係咩來呢? ...

Wow,

So funny, great to hear some more information about their class. My son - Isaac also said they fed fishes but did not tell me about grouping. I will ask on tomorrow. But, he told me about Cat, seems telling me Cat eat Fish?? Any of your kid tells about this? They also play slide today.

Want to hear more sharing from you all.

Isaac Mami

原來有玩木橋. 係唔係平衡木? 我問囝囝係唔係好似 the little gym o個d平衡木咁. 佢又話係呀!係呀!

子謙咁叻識寫字 ,  學校咁快就會教?

我無聽囝囝講寫字之類. 我打聽一o下先.

原帖由 keroro_him 於 08-9-8 22:08 發表
今日活動真係有過木橋 (子謙好肯定咁話 ),仲有玩滑梯,小朋友要排隊

唔知係唔係錯覺 ,返咗一星期學,子謙認字好似叻咗D ,仲係塊畫板自己寫英文字“H”及“B” ,他以前從未寫過, ...

回覆 # 的文章

Hi wasyinyin,

你個囝囝又係蘋果組, 佢叫咩名呀? 我個囡叫陳智恩(英文名: Athena)...等我話比亞囡聽, 睇佢識唔識, 可能坐係隔離喎...

你地小朋友好叻叻呀, 識講咁多學校野比你地知, 不過好彩有你地報料, 等我可以返去八吓先

回覆 # 的文章

Hi 子謙 mami,

My son also in Orange Group, his name is Isaac, I will ask him tonight if he remember the name of 子謙. Maybe I can even show the photo of 子謙 and see if he remember!! But your son can tell you so many things, Isaac did not tell me only if I ask but still not telling me all. He said he was singing today. Maybe 子謙 can share more with us?

Hi 各位家長

我係子謙爸爸,子謙媽媽因為要照顧弟弟子睿,所以沒太多時間上 Forum 分享,所以多數由爸爸代筆 。 今日子謙話 Miss Chong 無比糖他食,但問清楚其實係今日沒派糖。 子謙仲話今日唱咗 London Bridge is falling down ,eye ear mouth and nose. 另外子謙話坐他身旁的同學姓『龍』,都唔知有無喱個人?

原帖由 June05_Mami 於 08-9-9 14:18 發表
Hi 子謙 mami,

My son also in Orange Group, his name is Isaac, I will ask him tonight if he remember the name of 子謙. Maybe I can even show the photo of 子謙 and see if he remember!! But your son  ...

好煩惱,學禮開學後咁多日都唔肯午睡,到我放工返到去屋企,佢已經玩到好攰好攰了,我擔心到佢有功課/習作時,我番屋企先同佢睇功課會太遲,因為佢已經好眼訓及不在狀態, 點算好ar
早知佢唔肯午睡就選下午班好過 la

Hi 2個BB的媽媽,

你個login name好長. 可唔可以叫你智恩媽呢?

我囝叫顏守賢. 英文名係Brandon. 我有問Brandon有無同組同學叫陳智恩. 佢話有. 我再特登問佢男孩子定女孩子. 佢話女孩子同扎辮架. 請問係唔係? 因為Brandon有時都唔可靠架.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-9 10:55 發表

你個囝囝又係蘋果組, 佢叫咩名呀? 我個囡叫陳智恩(英文名: Athena)...等我話比亞囡聽, 睇佢識唔識, 可能坐係隔離喎...

你地小朋友好叻叻呀, 識講咁多學校野比你地知, 不過好彩有你地報料, 等我可以 ...

Hi All,

今日講出5位同學名.

有姓....朱,余,劉 x 兩位 (搭綠車),張

今日睇Noddy. Miss Au彈琴唱小小世界, 無餵魚, 今日無小禮物......再無其他啦.

昨日講故事係"兒童樂園"同睇hello kitty卡通? 有個花花貼紙.

唔好煩惱住. 可能學禮暫時時間上未適應. 而且下星期開始正式時間. 可能會攰過依家. 或者到時肯瞓都唔定呢.

原帖由 candypoon 於 08-9-10 11:17 發表
好煩惱,學禮開學後咁多日都唔肯午睡,到我放工返到去屋企,佢已經玩到好攰好攰了,我擔心到佢有功課/習作時,我番屋企先同佢睇功課會太遲,因為佢已經好眼訓及不在狀態, 點算好ar
早知佢唔肯午睡就選下午班好過  ...

希望佢過多一排會乖乖哋午睡 la
囝囝以前返開全日 N1,at school 日日都會訓架, 依家下午番咗屋企就掛住玩唔肯訓 lor
值得安慰的係佢每一日都一早起身好開心咁返學,佢真係好中意根德園,總算搵啱咗學校   
原帖由 wasyinyin 於 08-9-10 16:22 發表
唔好煩惱住. 可能學禮暫時時間上未適應. 而且下星期開始正式時間. 可能會攰過依家. 或者到時肯瞓都唔定呢.

好呀...一於叫我智恩媽....你個囝囝好叻叻呀 , 姐姐每天都幫亞囡扎瓣瓣架, 等我放工問亞囡記唔記得邊個顏守賢先 .
我都發現亞囡好喜歡返根德園 , 之前返nursery時佢時常話唔返學, 但呢間佢肯乖乖起身, 上校車又同我同daddy "say goodbye",  呢樣野係我地意想不到的 , 唔通真係大個女

Cheers,
Angela

原帖由 wasyinyin 於 08-9-10 16:04 發表
Hi 2個BB的媽媽,

你個login name好長. 可唔可以叫你智恩媽呢?

我囝叫顏守賢. 英文名係Brandon. 我有問Brandon有無同組同學叫陳智恩. 佢話有. 我再特登問佢男孩子定女孩子. 佢話女孩子同扎辮架. 請問係唔 ...
‹ 上一主題|下一主題