用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 教:ABC/123/顏色/形狀 的次序是?
樓主: miumiu809
go

教:ABC/123/顏色/形狀 的次序是? [複製鏈接]

我冇刻意分開前後教, 通堂佢睇的vcd 都有齊, 我地平時又問下佢,  英文的2歲前都識(因我們同佢說英文的多), 中文(廣東, 國語)的就兩歲幾番左n1識.  我覺得反正佢地學野冇壓力, 當遊戲學就得啦.

考幼稚園顏色同形狀必問. 反而串字要求不多.

我大女反而係好早就認顏色同形狀. 我唔想教佢字母, 所以係由詞語教起. 然後跟 phonics 學. 但其實一直都無 set 次序, 見乜教乜. 效果良好.

細仔本來都想咁, 點知佢自己係都要認字母同數字先. 我反而有點擔心.

我諗, 順住 bb 興趣, 反而唔需要定一個固定次序去教. 所有事物, up 得多佢聽得多自然學會.

幼稚園 in 幾乎唔會叫你串字, 反而形狀, 日常用品, 顏色, 動物水果之類就成日有考.

原帖由 w_y 於 09-6-4 00:28 發表
我大女反而係好早就認顏色同形狀. 我唔想教佢字母, 所以係由詞語教起. 然後跟 phonics 學. 但其實一直都無 set 次序, 見乜教乜. 效果良好.

細仔本來都想咁, 點知佢自己係都要認字母同數字先. 我反而有點擔心.

我諗 ...

同埋老師喜歡考小朋友是否對身邊的事物有所認識. 如交通工具, 等.

原帖由 仔仔錫錫你 於 08-9-26 16:54 發表
阿仔學講野較慢, 都係18個月先多d野講, 不過佢pick-up 得幾快!

ABC / 123 / 顏色 / SHAPE 我地係日日都有灌輸.
ABC 教左3日只係A-L, 第4日佢自己守突然爆出A-Z, 應該係平日煲DVD自學.
123 教左一次, 又攪掂, 應該都 ...

wow!!  will follow thru your step. my bb can know most of them in English. but not in cantonese. i plan 7-10 days to teach her shape and colors  in cantonese. thanks for yr input

反而我諗緊幾時開始教小朋友父母的名字, 工作, 佢自己喜歡的野? 下年考K1要問啦?

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-9-12 22:25 發表
反而我諗緊幾時開始教小朋友父母的名字, 工作, 佢自己喜歡的野? 下年考K1要問啦?

I teached my boy his name together with our names before two.  Job is more difficult.. both of us are not the very common ones.

原帖由 kerkermui 於 09-9-12 22:58 發表

I teached my boy his name together with our names before two.  Job is more difficult.. both of us are not the very common ones.

Long time no see lar..., Kerker, do you teach your boy on the parents' names,etc., in Eng or Chin or both.

形狀先應該好d,

因為認形狀可以具體d去教小朋友呢個係咩形狀,

可以比唔同既野去摸下,例如圓形同方形都ok,

因為兩者分別比較大,就會易d比較。

如果學後之後可以再用一d教具,

例如果d要同形狀既野先入得去既箱。

排第一係因為我覺得小朋友觸覺既發展會比較快。

之後就應該教小朋友認顏色,顏色係著重係個視覺發展方面,

教d常見既顏色就ok,

可以用紅、橙色(橙,蘋果)生果比佢地認,

又可以重溫返形狀。

字,可能係需要進一步的視覺發展先學到,

數字形狀簡單,而且數字都常見過英文,所以學數字先好d。

最後就係學英文。

最可能能利用遊戲/活動方式去教佢地,

佢地先係特別深刻,如果係特別開心,

佢地重會要求玩多次(重溫),

令小朋友發展到自動求學的精神。

‹ 上一主題|下一主題