用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 她在小二的日子
樓主: tetelee
go

她在小二的日子 [複製鏈接]

你們不要時常想著自己小時候的一套, 時常想著他們很慘,辛苦, 時代已變了, 你要自己的仔女跟自己比,是不可能的. 倒不如想多D, 用開心的方5去教她們開心學習. 使他們成長, 免浪費佢地D青春.

原帖由 pen2012 於 08-9-24 16:24 發表
我個女今年都是P.2啦, 當佢小一時, 我迫佢每日都要讀生字, 一日5個, 十日50個, 所以SAVE左好多生字, 但今年升左級, 就安排由佢自己佢問老師, 因學校每一日於校門口都有3位外籍老師企系門口, 我同個女溝通好, 每日都 ...

你個女好叻喎, 一年級一日學5個生字, 一年減左星期六日同假期, 都有二百幾日, 計一計再打八折都成千字, 唔錯喎

我個女都係今年P2, 一年級時成績中上啦, 不過記字就唔叻, 而家個個禮拜默書, 默個日仲記得, 隔兩日再問又比番晒我, 真係好大壓力, 係我喎

都未有咁多,小朋友都會有LAZY的一刻, 亦有時都會發字溫, 有時都會5記得, 我只是KEEP住, 不斷的5個, 一年後, 成績都幾理想

你地小朋友系讀邊一區邊一間小學.

My niece just at normally traditional primary school. But the school emphasizes 活動教學, but still have several homework.

pen2012,

字裡行間己睇得出你都係一位叻媽咪, 不係個個媽咪都好似你咁有心機, 唉, 我都做不到呀 . 真係要同你多多學習.

我都覺得依家小朋友個個都要家長陪讀書, 身為家長真係好大壓力.

我囡囡上星期quiz英文, 50分滿分, 我囡囡攞咗49分, 睇返份卷都不淺, 成3頁紙, 又要黙生字, 又有grammar, 老實講, 我覺得佢都幾叻. 後來同個家長講返, 原來佢個囝囝攞滿分, 仲要話班上有2,3個都攞滿分, 你話競爭幾大, 依家個個家長都好緊張, 你一鬆懈, 小朋友已跟不到.

原帖由 pen2012 於 08-9-24 16:30 發表
你們不要時常想著自己小時候的一套, 時常想著他們很慘,辛苦, 時代已變了, 你要自己的仔女跟自己比,是不可能的. 倒不如想多D, 用開心的方5去教她們開心學習. 使他們成長, 免浪費佢地D青春. ...

原帖由 hiymama 於 08-9-24 11:16 發表
我個女都係咁,成日都話唔想返學
佢同學d家長都係咁講
唔知係咩呢個年紀ge小朋友容易係咁呢
冇話暑假咁長, 就算放完christmas or easter 都係咁la
早前有報紙話學生放長假係浪費資源, 因為又要一段時間去warm up 返,  ...

無錯真係噁哂,有時教她既嘢佢講極都唔明+無心機
自己就會越講越燥,大聲話她,就係敢喊+發脾氣
講佢知既嘢完全唔上心,功課有時要教好多次先明
初初我會好大聲話她+上我自己d脾氣都唔好
最終大家都唔開心,但之后諗通咗,覺得唔係她既錯
叫自己唔好發火,即使好燥個時,同埋要耐心d
雖然係好難做到,但我而+都有少少改善
我覺得其實小朋友無錯+,佢地乜都唔識,要教係正常
只係我地大人一心以為佢地乜都識……

勁agreed with you. so 我成日要提自己, 唔好俾別人/老師的話影響自己對仔女的信心.....

原帖由 shirley1509 於 08-9-24 12:34 發表
我個女都係P.2呀﹐其實都係而家啲教育有問題啫。試諗下我地以前點讀書吖,我地啲呀媽邊有咁理過我地。我地以前真係冇咁辛苦架。而家啲學校間間想做BANKONE,要啲學生成績 100% 合格﹐我個女 P.1 上學期平均分有80幾,都比老師" ...
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

我都係咁呀, 越教越燥.

成日覺得點解咁簡單, 佢都不識.

原帖由 pattyw 於 08-9-25 15:41 發表

無錯真係噁哂,有時教她既嘢佢講極都唔明+無心機
自己就會越講越燥,大聲話她,就係敢喊+發脾氣
講佢知既嘢完全唔上心,功課有時要教好多次先明
初初我會好大聲話她+上我自己d脾氣都唔好
最終大家都唔開心,但之后諗通咗,覺得 ...

回覆 # 的文章

Dear wttcly,
我不是一個叻的媽媽,但我是一個不怕辛苦的媽媽, 我對她有期望, 有目標,只是希望她打好個底, 中學時放手讓她自己學習, 只要開發到佢個腦, 她們就可以好好地學習, 自己就舒服d, 今日5辛苦, 遲d學d野深時, 就追5上,一追5上, 到時仲慘, 一年要追3年野. 你女女是那一區的學校, 可可能區份5同, 學d野都不一樣.

你們記住, 她們是一張白紙, 你寫過幾多野上去, 她們就得幾多and小朋友好容易5記得, 你地要不斷remind佢地.

原來大家都有呢個情況
總算覺得佢唔係蠢到暈

你真係安排得好好
不如你介紹下有咩"開心方法去開心學習"
因為睇電視 玩電腦 睇書 玩 =開心
溫書 做功課 = 唔開心
開心ge事會主動做, 唔開心ge 踼都唔郁, 點樣先可以令到小朋友主動去學習?
我唔想小朋友有個唔愉快ge童年, 但一到溫書就..

原帖由 pen2012 於 08-9-25 17:12 發表
你們記住, 她們是一張白紙, 你寫過幾多野上去, 她們就得幾多and小朋友好容易5記得, 你地要不斷remind佢地.

我個女算是肯做功課的小朋友,星期三打風,學校唔知係唔係將兩天的功課比番晒佢地一日做,昨晚我回家時,個女仍未做完功課,我睇本手冊,淨係中文科三行巳寫左5-6樣功課,(未計其他科)阿女話放學後只休息了5分鐘就做到現在,唉!聽到都心痛啦!小二啫,唔洗甘多功課嘛!
小二d野都深了很多,開學至今,巳經默了三次書,而且都唔淺的!

我都覺得学生嘅生活真係好慘,尤其一班小學生。每朝六点幾七點上校車、三四點才放學。我地大人都無咁早,佢地已開始上課了。放了学还要應付做吾完的功課,今個星期英文默書,下個星期又中文默書,還要應付各科的測驗,又有期中試等等。學琴、學數、學普通話等等課外活動又不少。我地大人放了工拍怕屁股就回家,除了ad-hoc report , 放了工就可以relax

現今出生率低都好正常,吾單只小朋友辛苦,大人都辛苦。

我小朋友小一... 昨天有13樣功課... 可能因為前日打風啦....  我真係嚇了一跳

小一有13樣功課,唔好話小朋友,大朋友聽到都無晒心機啦。咁多功課,真係有用咩????????

原帖由 Joy 於 08-9-26 15:10 發表
我小朋友小一... 昨天有13樣功課... 可能因為前日打風啦....  我真係嚇了一跳

原帖由 Joy 於 08-9-26 15:10 發表

13樣 做得晒咩 ??

個人感覺 [有叉用咩]  只會令小朋友失去對學習的興趣... but here is HONG KONG... 我們只可以向現實低頭... 做家長的, 唯有努力為小朋友找D fun出來.... 唉...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題