用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 港大同學會書院!!!請入!!!
樓主: a11223321321
go

港大同學會書院!!!請入!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

喂喂喂, 我講下笑架咋, 當然唔可能直入港大啦
(你真係因為咁而轉左校我就大件事喇)

原帖由 0002 於 08-10-24 10:00 AM 發表
快轉校先, 校友有沒有分?

港大同學會書院升中一講座

或者可以參加港大同學會書院升中一講座,搜集資料。

Seminars on S1 Admission
1st Session:  15th November, 2008 (Saturday) – 2:30 p.m.
2nd Session:  15th November, 2008 (Saturday) – 4:30 p.m.

http://www.hkugac.edu.hk/admission/a5.html

多謝曬你地既意見!!
thx!!!!!!!!!!!!

你地覺得我值唔值得放棄一間band 1 EMI而轉去呢間學校呢??

我自己小朋友向小學時成績係band 1中至尾,之前都有參加校際比賽,也有得奬。現在正在港大同學會書院就讀,小學同校也另有幾位同學(band 1中)升讀此校。

對於來自傳統小學的小朋友,在這學校讀書是一件很愉快的事。現在我小朋友每天都是全家最早起牀的一位,還會自己煮早餐食。

十月中時學校放term break,有同班同學約埋一齊,到同學家的會所玩。我小朋友還拍了照片回來給我看。小朋友放假時會跟同學和老師intranet聯絡,又會自行上校網download worksheet做練習。

因為我小朋友小學時的學習形式是絶對操練形,上中學時我還是慣常地給他課外練習,但他竟然有一天對我說,他想試些要多用腦的練習,我之前給他的他覺得不夠好。

我是覺得他一下子像長大了許多!

醒目開學勳章 王國長老

有留意港同想教出d咩學生嗎? "活潑, 好學, 思辨, 創新" <--我覺得呢d係對hkuga學生好中肯既形容詞呀
港同俾到學生既, 唔止係academic野, 而係成個人格發展--點樣敢去試, 要主動, 點樣活用學到既知識(唔係齋記), 點樣同人work together, 錯左點去承擔(唔係寫手冊見家長, 而係自己唸辦法攪返掂), 點去夠膽發掘&表現自己所長.........呢d得益, 令小朋友一生受用

各位媽咪,  

能否解釋吓IB課程, 即甚麼課程, 謝謝!

原帖由 ritawong 於 08-11-6 18:58 發表
各位媽咪,  

能否解釋吓IB課程, 即甚麼課程, 謝謝!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1680855&extra=page%3D3

Dear Dabbycheung,

Thanks.

返工媽 ,
好多謝你既意見!!!!
真係唔該曬!
你既意見幫到我好多!

Charlotte_mom ,
我都覺得你講得好啱..我都想幫女女轉去呢間學校
唔知有冇d公開試既成績可以參考下呢??
唔該曬!!!!

唔該幫幫手
我都想知...

星期六參加左個briefing,內容都係講d學生讀得好開心亦邀請兩位家長談及他們的小朋友在此校讀得如何開心。但好多家長最concern係開心還開心,但佢地能唔能夠同其它traditional schools 競爭,學校的prospects點行?校長都答得無寧兩可。始終學校太新無乜數據支持,我驚佢地班小朋友又變左新的一班白老鼠。校長好想引入燿中的教學模式,但又要跟隨香港的教育制度而行,感覺有點怪怪,我怕最終高不成低不就。這個粹是我本人意見。

um.....................
唔知有冇人有分享/意見???

Reliable "hearsay" info. See if you can treat it as reference:

A lot of secondary school students changed schools and go study aboard in these two years since they dropped IB. However many entered good schools locally and internationally:

1) some in top 50 UK schools which I am not sure of the names (this point not very sure)
2) Locally: St Paul Girl in Happy Valley and DGS, St Joseph in Wanchai
3) International schools: South Island and Shatin Junior.

Even average students can change to Victoria (IB) and ISF.

It is said that some can score TOEFL of over 550 even in S3.

Student of S3 will sit for IGCE in April 09. Then it can have more concrete info for reference.

kkbbkk,
Thanks!

聽落好似幾好咁bo...
唔該曬!!!!

我的朋友話佢個女已經收到電話開始interview la.

咁快又interview 啦
祝佢好運

有冇人將會就讀港同呢?
‹ 上一主題|下一主題