用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: SSL
go

WAITING LIST [複製鏈接]

Hello itbaby & SSL,
唔好意思, 咁耐先至覆, 因為好耐無上BK.

言歸正轉, 本身我的母校是鰂魚涌香港喜諾撤, 所以十分順利可以用20分入到, 不需等大抽獎.

但係如果TSL肯收, 梗係最好不過, 因為有一條龍唔使六年後又擔心過!
記住 : 每天都要把不開心事忘記!

原帖由 MALEECHAN 於 08-11-28 16:57 發表
Hello itbaby & SSL,
唔好意思, 咁耐先至覆, 因為好耐無上BK.

言歸正轉, 本身我的母校是鰂魚涌香港喜諾撤, 所以十分順利可以用20分入到, 不需等大抽獎.

但係如果TSL肯收, 梗係最好不過, 因為有一條龍唔使六年後又 ...

SORRY, 真係唔好意思, 我打錯字, 唔係TSL, 係LHT先至啱!

MALEECHAN,

其實香港好中學選擇比將軍澳多,小朋友過海返學真係好辛苦。

另外都恭喜你的孩子入到你的母校。

勤勤媽咪,
係呀, 香港東嘅校綱都OK嘅, 不過最終是否派到好的學校大部份都要視乎小兒將來的成績, 對佢同我嘅壓力亦會無形增加!

由於家住油塘近MTR而學校亦位於鰂魚涌MTR隔鄰, 車程都只是一個站所以問題亦不太大, 請放心!

MALEECHAN,

唔好意思,我以為你係住香港東區tim。如是這樣,一條龍對父母的壓力真係冇咁大。依家我叫阿仔學呢樣個樣,佢都係得嗰5歲,我見到佢做功課時的背影都好無奈,明明小朋友應該係天真,應該去玩多d,開心d先至啱,依家就要加快佢地成熟...

今年將軍澳區小班下,大仔嗰五分要揀心儀學校真的不易。我個仔d同學中,15分能抽中Hit的學校唔係咁多...

勤勤媽咪 ,

Do you mean most of the 15 marks students has less chance to get a seat in 1st round ? Which school is most competitive in TKO ?

原帖由 勤勤媽咪 於 08-11-30 09:54 發表
MALEECHAN,

唔好意思,我以為你係住香港東區tim。如是這樣,一條龍對父母的壓力真係冇咁大。依家我叫阿仔學呢樣個樣,佢都係得嗰5歲,我見到佢做功課時的背影都好無奈,明明小朋友應該係天真,應該去玩多d,開心d先至啱,依 ...

ansonbb,

因為小班咗之後,學額比之前少咗,所以難入d。tko的小朋友﹝有兄弟姊妹嗰d﹞又真係好多,如果你參考過教育局第二輪95區選校所剩的quota就知邊間15分可以容易入d。

你第二個問題我好難答你,因為依家選校不是首選近住所,而是要看看校舍新舊、學校位置、是否一條龍、老師表現、學校的活動範疇、校外活動成績、教學理念、過往入名中學的比率等...Fung Ching好似話係最好,因為我暫時未聽過有人可以第一輪15分可入到。其次口碑好的是宣基。不過第一輪入唔到,不等如第二輪冇機會,還有的是第三輪的叩門。

我想補充的是就算入了首選,亦未必和個小朋友夾。有名的學校亦會有不良分子,差學校亦會有優異的學生。現在口碑好,不等如將來亦會口碑好;口碑唔好又不等如將來口碑唔好。若有心選一間合適小孩的學校,一定要親身去睇,感受一下學校的氣紛....

‹ 上一主題|下一主題