用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 經過咁多interview, 你最喜歡邊間既安排
樓主: CSW
go

經過咁多interview, 你最喜歡邊間既安排 [複製鏈接]

原帖由 liwoodma 於 08-10-26 00:09 發表
陳守仁, 除了過程流暢及等候時間不長外, 連模擬示範interview過程都擺埋上網, 真係未見過咁好的.

agree! 仲有時間真係一個鐘左右, 冇超時!

相反sfa, 我放低個仔去左一轉又一城shopping買生日禮物, 返到去仲未接得

絕對同意.

原帖由 中天英 於 08-10-26 01:14 發表
我覺得Interview安排既好壞, 係可以睇倒好多野既 :

1)  行政能力  -   如果interview都安排得唔好, 你估平常既學校管理會唔會有180度轉變,  脫胎換骨呢?
2)  學習氣氛  -   假如教職員响interview時表現不友善, 你 ...

我跟囝囝 interview 了五間直資學校:
陳守仁安排一流
英華、港大同學會安排不錯
聖保羅男校比較差

很慶幸沒有申請報讀DBS!

保良局陳守仁和培僑安排都好好!

原帖由 CSW 於 08-10-25 00:43 發表
剛在另一個forum見到有些家長說, 見過安排好不妥既interview既名校, 亦見過安排非常體貼既非名校, 我心有同感...所以也想睇下唔同家長既分享...

我自己個人去了好幾間學校interview, 最令我滿意的是音小, 由交表開 ...

我覺得Interview安排既好壞, 係可以睇倒好多野既 :

1)  行政能力  -   如果interview都安排得唔好, 你估平常既學校管理會唔會有180度轉變,  脫胎換骨呢?
2)  學習氣氛  -   假如教職員响interview時表現不友善, 你 ...

好同意, 但我再三諗, 如果真係收我個仔, 我有無咁堅決唔讀?? 當然, 我祗係諗諗.
希望阿仔入到更好的學校呀!  我指的好係"行政能力", "學習氣氛"和"家校合作"都好的學校

我覺得培僑好好, 學校好大方任你參觀任你行, 禮堂, 操場, 圖書館, 食堂, 及toilet 任用, 重有答問大會, shutter bus, 呢d 安排去邊到搵

原帖由 Venuscheng 於 08-10-27 11:16 發表

好同意, 但我再三諗, 如果真係收我個仔, 我有無咁堅決唔讀?? 當然, 我祗係諗諗.
希望阿仔入到更好的學校呀!  我指的好係"行政能力", "學習氣氛"和"家校合作"都好的學校 ...

Best: 陳守仁
         WKF (you can park your car in their parking lot)
Worst: CKY

我在星期六考左3間 -- KTS,DBSPD & PKC
覺得最好都係PKC!
上到3樓禮堂報到後,小朋友到一個有6張枱嘅地方warm up左大概20分鐘就由pkc嘅學生帶去interview! 家长就可落樓下嘅小禮堂听校長同一些家長嘅經驗分享, 再唔係行下中小學嘅操場, 又可入泳池樓下嘅canteen食d野,當然唔係咁多選擇(鱼旦, 雞翼, 燒賣等), 大概等50分钟小朋友落到操場就可接走, 又有shuttle bus去大圍火車站走, 要排得最好,又顧小朋友, 又顧家长!!!

我個囡in左7間, 佢話最喜歡PKC, 佢話一d都唔似interview, 好似playgroup, 好好玩!最想讀Pui Kiu.
我都好鍾意, 我住沙田,就腳嗎!

原帖由 conniengor 於 08-10-27 12:00 發表
覺得最好都係PKC!
上到3樓禮堂報到後,小朋友到一個有6張枱嘅地方warm up左大概20分鐘就由pkc嘅學生帶去interview! 家长就可落樓下嘅小禮堂听校長同一些家長嘅經驗分享, 再唔係 ...

Best: 1. 陳守仁 (將面試流程擺上網真係無得頂, 等小朋友同家長都有心理準備).
2. 禮賢 (交form手續方便, 雖然校舍略細, 但面試問題適合一般五歲小朋友解答, 有真正用心去體諒小朋友嘅能力!)

Worst: DBS, 安排混亂, 當面試完後, 最最最唔明點解唔比啲家長喺校內操場等, 要喺校外條車路等! 一方面又會有校工叫啲家長: 小心呀, 有車架~ So funny!

絕對同意.

原帖由 August07 於 08-10-27 11:23 發表
我覺得培僑好好, 學校好大方任你參觀任你行, 禮堂, 操場, 圖書館, 食堂, 及toilet 任用, 重有答問大會, shutter bus, 呢d 安排去邊到搵

醒目開學勳章

絕對同意呀!!

原帖由 August07 於 08-10-27 11:23 發表

我絕對好同意大家所分析。 我最欣賞培僑同優才! 好睇出他們對小朋友的細心, 大家都講述佢哋interview 流程点運作, 但我就想focus on "problem solving", 小朋友4-5歲仔去interview, 有時心情唔好難怪會cry or refuse to go in the exam room, 我仔到黃錦輝話因環境陌生, 再要同嚴勵老師傾談而驚, 因cry要即時離開, 但當再入exam room, 仍然控制唔到心情即被校長拖住叫離開學校再無機會, 就算再同校長傾都同一結果, 當然我都明白佢哋有好多applicants, 如果個個都一樣情況會好大事件, 同樣我仔都要承擔自己問題, 但問題是校長是否要這種決絕無彎轉的語氣呢? 相反培穚我看見有同樣小朋友, 但佢哋有些学生幫手安慰這些小朋友,跟他們傾吓、玩下、放鬆後,這小朋友都能完成整個interview. 當兩間比較時,我反而想兩間校舍, 是基於什麼理念教導小朋友呢? 而優才同樣校長跟小朋友玩遊戲warm up 下, 等到各小朋友嘅感覺更舒服啦!

絕對同意.... 好似我上2個月參選咗2間津校既open day, 2間都係同一校網, 但學校既安排好大分別, 一間男校長著晒西裝做埋presentation, 又請埋畢業生, 校內絃樂團表演, 非常有誠意; 另一間女校長坐係到讀一d好普通既教子心德, 悶到7彩, 要人問佢先講下學校既情況  我都唔知佢有無安排, 但佢地又有安排節目比小朋友玩, 我都唔明係校長覺得會好多人報名而no need to be sincere 定係準備不足, 其實我未參觀之前係好like 呢間學校, 但見佢地咁無誠意(但又要攪open day), 都唔係好明, 都唔知係有心定無力!!

原帖由 conniengor 於 08-10-27 12:00 發表
覺得最好都係PKC!
上到3樓禮堂報到後,小朋友到一個有6張枱嘅地方warm up左大概20分鐘就由pkc嘅學生帶去interview! 家长就可落樓下嘅小禮堂听校長同一些家長嘅經驗分享, 再唔係 ...

We applied 9 schools, we also admire PKC, we agreed that their arrangements are very comfortable & concern parents so much.  We can both father & mother wait in a comfortable hall & ask the questions/queries, we clear up most of queries we had for PKC.

KRS is also ok, it takes a short time & arrange so far so good, only need to interview once.

我都覺得 '培僑' 同 '陳守仁' 安排得最 '體貼'.

1. 培僑 - 有 shuttle bus 接送, canteen, library, hall, etc. (班房除外) 全部開放俾你哋任由 '參觀', 又有學生幫手 '帶' 你哋小朋友.  係地下小禮堂裡, 仲安排咗校長同主任講解 '教學' 理念同解答 '家長' 問題.  最重要係佢哋唔需要 '家長' 填 '問卷', 因我個人認為, 學校要 'interview' 係你嘅小朋友, 唔係 '大人', 為何有 d 學校要家長填一大堆問卷, 做成 '壓力'. 考唔考到都有可能取決於你點樣填份 '問卷'???  

2. 陳守仁 - 'interview' 流程好好, 好流暢. 最要 '贊' 嘅係佢哋將所有有關學校 '理念', '面試' 過程等 upload 係佢哋學校 '網頁' 裡, 如你之前無時間去佢哋 '小一簡介會' 都可以係入邊睇番. '問卷' 佢哋都有, 但只係得兩, 三條問題, 好簡單, 同你可以唔填 '名' 都得. 我估佢哋只係作為 '參考' 用. 仲有係 '等候' 其間, 學校播咗佢哋學生自己拍攝嘅 '校園生活' video 俾家長睇, 睇到 d 學生都好 enjoy 咁..     

依兩間我都希望囝囝能考到喇!! 因如學校安排上有 '顧及' 家長同小朋友嘅話, 間學校一定可以俾到小朋友開心學習同成長.

我都係咁認為, 因為培橋係第三間見既學校, 之前已經面試左兩間, 我女兒係性格非常內向, 而且之前面試個兩間都係好勉強推左佢入去, 去培橋個日已經話唔想去......去到禮堂喊到收唔到聲, d姐姐同工作人員不停咁氹佢, 入到課室又喊過......最後老師帶左佢出黎, 話等下批再一齊考, 其間有老師不停咁安慰佢,最後無喊, 完成整個過程...2:30到4:00...老師少d耐心都唔得,  所以我好感謝培橋老師及所有工作人員!

原帖由 BBMHM 於 08-10-27 13:45 發表

我絕對好同意大家所分析。 我最欣賞培僑同優才! 好睇出他們對小朋友的細心, 大家都講述佢哋interview 流程点運作, 但我就想focus on "problem solving", 小朋友4-5歲仔去interview, 有時心情唔好難怪會cry or refuse ...

Yes, GHS never changes its attitude to parents, even to students! Believe me, I am an old girl!!

原帖由 Virginia_mom 於 08-10-25 23:37 發表
Best: St. Clare's
Parents were waited in a air-conditioned hall with drinks provided.  Also, the application fee is the less among the school I applied.  Only Hk$30.
Child: Taken away for interview ri ...

Agreed the worst is Good Hope and good arrangement of SMC & GT.

原帖由 puzzledmama 於 08-10-28 12:40 AM 發表
Yes, GHS never changes its attitude to parents, even to students! Believe me, I am an old girl!!

保良局陳守仁安排得最好
超準時
‹ 上一主題|下一主題