用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 29 之"Buffet 不妨食過份,出貓未必有高 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 29 之"Buffet 不妨食過份,出貓未必有高分!” [複製鏈接]

2b
佢d皮膚就係咁差  有乜計呀?
睇醫生睇左幾年..家下又0黎成日生大孖瘡..
鼻頭又係..眼又發炎..

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:27 發表

格格

點解大山咁肯成日生瘡架?您要帶佢去見下醫生問清楚 D 先得啦 。。。。

格格,

可能大山本身底子會咁, 會唔會同佢睇下中醫內調理下好d 呢, 而家大山開始發育時期, d 內分泌可能又唔同, 要了解下佢, 對症下藥好d 喎.

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:37 發表
2b
佢成日癢周身抓 可能細菌感染左眼睛囉...
唉,考試又0黎咁搞..佢家下 囉..
明天可能又要睇醫生添

醒目開學勳章

DEARALICE:

我呀女都係,成日將隻手的痕濕疹抓完又抓隻眼,隻眼附近都生埋濕疹

呀仔尋日開始鼻塞兼話好多痰,今日放工頂吾住,的佢去左見醫生,食左藥,無乜點溫過書..放左loo~

聽日至星期五測考,無眼睇

betty

原帖由 alicetong 於 08-10-27 22:37 發表
2b
佢成日癢周身抓 可能細菌感染左眼睛囉...
唉,考試又0黎咁搞..佢家下 囉..
明天可能又要睇醫生添

格格

我都唔識得教您,或者我好彩,兩位公子咁大個都未試過咁,不過我又諗可能係婆婆既湯水好,大山呢 D 情形,老人家會話係濕毒發出黎,不如諗下去搵個靠得住既中醫清下得唔得 ?

原帖由 bettylam 於 08-10-27 23:21 發表
dear2b:

我祝你地百年好合,
    永結同心,
    郎才女貌,
    卿卿我我,
    佳偶天成....

嘻!龍鳳佩,天生一對,貌好比~~~~

實聽比2b揼,佢hb生日,我up到好似佢地洞房花燭夜咁~

再黎2b:祝你蝦子餅生 ...

Betty

前半段留多幾個月等週年紀念先講呀

都係要多謝您既祝福既,HB 仲係山卡拉食飯未返呀,我唔等佢咯,睡魔急 call 呀 。。。。

醒目開學勳章

dear2b:

好奇怪喎!我自己睇吾番呢個post,所以再post一次

我祝你地百年好合,
    永結同心,
    郎才女貌,
    卿卿我我,
    佳偶天成....

實聽比2b揼,佢hb生日,我up到好似佢地洞房花燭夜咁~

再黎2b:祝你蝦子餅生意興隆,心想二B,英偉不凡..

BETTY

原帖由 bettylam 於 08-10-27 23:28 發表
dear2b:

好奇怪喎!我自己睇吾番呢個post,所以再post一次

我祝你地百年好合,
    永結同心,
    郎才女貌,
    卿卿我我,
    佳偶天成....

實聽比2b揼,佢hb生日, ...

Betty

您之前出既 post 已經蒸發左 。。。 我估計您係錯誤用左黎編輯囉 。。。。

good morning

又要開工啦

早晨!

2b, 上個星期六幫d高齡老師祝壽, 早知叫埋你倆位去啦.

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 21:48 發表

Pmum

多謝先,不過今日 HB 好忙呀,都未返到屋企,原本諗住去撐檯腳都告吹 好在尋日同佢提前慶祝左咋
要低調呀,年紀大要慢慢忘記生日 。。。 ...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

2b, 鬼咩, 日讀夜讀, 又冇幫佢清下熱, 唔生瘡都難啦....

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:27 發表

格格

點解大山咁肯成日生瘡架?您要帶佢去見下醫生問清楚 D 先得啦 。。。。
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

VV 有見地喎! 可能座大山早熟, 可以食得添啦...

原帖由 vivi_vivi 於 08-10-27 22:43 發表
格格,

可能大山本身底子會咁, 會唔會同佢睇下中醫內調理下好d 呢, 而家大山開始發育時期, d 內分泌可能又唔同, 要了解下佢, 對症下藥好d 喎.

...

SM,

最勤力0個個都算係你啦!
我都唔執輸, 開工先!

原帖由 smum 於 08-10-28 08:35 發表
good morning

又要開工啦

全 家 的 膿 瘡
  瀏覽人次: 867  

青 島 一 名 廿 二 歲 的 「 超 級 宅 女 」 李 娟 , 小 學 畢 業 後 一 直 賦 閒 , 終 日 躲 在 家 中 看 電 視 , 七 、 八 年 來 甚 少 出 門 。 三 個 月 前 , 腳 部 長 了 小 瘡 , 抓 傷 後 細 菌 感 染 導 致 流 膿 , 為 看 電 視 她 極 力 掩 藏 傷 口 , 用 膠 布 黏 住 , 以 防 膿 水 流 出 弄 髒 沙 發 。
直 至 雙 腿 腐 爛 惡 化 , 發 出 刺 鼻 惡 臭 才 被 父 母 發 現 , 但 她 仍 堅 持 看 電 視 拒 絕 醫 治 。 父 親 強 行 送 院 。 醫 生 認 為 血 液 循 環 受 阻 情 況 糟 糕 , 必 須 馬 上 進 行 截 肢 手 術 , 否 則 有 生 命 危 險 。
李 娟 堅 決 不 肯 接 受 手 術 。 最 終 送 回 家 中 看 電 視 … …
不 知 道 事 件 發 展 , 但 看 到 新 聞 只 覺 自 作 自 受 。 我 們 明 白 中 國 地 大 人 多 , 什 麼 怪 事 也 會 發 生 。 這 位 阿 娟 , 同 早 前 瘋 狂 迷 戀 劉 德 華 的 阿 娟 一 樣 , 除 了 心 理 問 題 偏 執 至 此 , 其 實 父 母 的 無 理 寵 溺 也 有 責 任 。
那 位 阿 娟 的 父 親 為 女 追 星 而 賣 腎 甚 至 自 殺 , 這 位 阿 娟 的 父 親 亦 因 她 是 獨 女 而 千 依 百 順 , 任 她 妄 為 。
廿 二 歲 了 , 七 、 八 年 來 也 找 不 到 工 作 ? 是 不 願 工 作 吧 ? 日 夜 不 出 門 躲 在 沙 發 看 電 視 , 父 母 不 正 視 問 題 癥 結 , 設 法 開 導 改 善 , 反 而 縱 容 , 連 醫 生 的 話 也 不 聽 , 即 使 有 生 命 危 險 也 讓 之 回 家 。 別 說 等 死 , 就 那 惡 臭 毒 菌 亦 不 衞 生 , 「 宅 女 」 自 閉 沒 礙 誰 , 傷 病 卻 會 禍 及 街 坊 鄰 里 。
─ ─ 還 有 , 最 費 解 是 : 電 視 節 目 有 那 麼 好 看 嗎 ? 如 果 在 香 港 被 逼 忍 受 , 那 就 是 酷 刑 。

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 23:24 發表

格格

我都唔識得教您,或者我好彩,兩位公子咁大個都未試過咁,不過我又諗可能係婆婆既湯水好,大山呢 D 情形,老人家會話係濕毒發出黎,不如諗下去搵個靠得住既中醫清下得唔得 ? ...

2b,

果然消息靈通! 連隻大笨象跌到75蚊都知到,
你一定沽空好多, 執到笑啦!

咁就要同 HB 去 Happy, Happy, 啦!

原帖由 2bzmummy 於 08-10-27 22:15 發表

格格

多謝多謝,我幫 HB 照單全收

點解今晚有時間上黎架 ?

早晨安好

smum

近日風雨飄搖的時勢, 各行各業都在水深火熱之中, 我地只有以不變應萬變去面對 都係個句.......保到份工已經係萬幸

長老

係呀, 只要保住份工, 辛苦d都要 一齊努力, 我相信明天會更好
原帖由 布甸仔媽媽 於 08-10-28 09:23 發表
smum

近日風雨飄搖的時勢, 各行各業都在水深火熱之中, 我地只有以不變應萬變去面對 都係個句.......保到份工已經係萬幸

2b,

我都祝你HBHappy Birthday , 同你恩愛到老

格格

大山身體唔舒服當然比較'炆憎', 呢個非常時期, 大家互發脾氣亦於事無補架, 可能仲弄巧反拙, 唯有盡量安撫佢保持有考試情緒, 大局為要

仲有大山的皮膚因開始發育而引致荷爾蒙分泌有異, 等大山考完試, 真係要'的'起心肝搵位中醫幫大山調理下, 根治本為要呀

早晨呀
‹ 上一主題|下一主題