用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 禮賢 vs 港大同學會小學
樓主: lsltennis
go

英華 vs 禮賢 vs 港大同學會小學 [複製鏈接]

Based on yr kid's 性格及幼稚園的學習模式!
1)如小朋友自幼都很定: 英華
如果活潑好動,常提出反問的問題: 港大同學會小學
2)可向幼稚園teacher詢問小朋友上課情況,是否主動提問? 有無對老師的教學提出一些奇怪問題!
我覺得這2間SCHOOL走的路線不同!但填鴨時代仍合乎現在嗎?
3)家長想法: 英華-已在過往立下根基,加上林校長真的是一位很好的校長!
港同:AM教中英數常,PM:DRAMA,ART,MUSIC,IT,環境教育!
加上小一及小二無考試,但有專題探究!

HOPE YR KID WILL FIND A SUITABLE SCHOOL!

P.S. 應打DRAMA

原帖由 alwaysbear 於 08-11-12 04:13 發表
Based on yr kid's 性格及幼稚園的學習模式!
1)如小朋友自幼都很定: 英華
如果活潑好動,常提出反問的問題: 港大同學會小學
2)可向幼稚園teacher詢問小朋友上課情況,是否主動提問? 有無對老師的教學提出一些奇怪問題! ...

How about if my kid can go for both way (this is what the teacher said.......he is very active at class with lots of response but can also adopt to tradition school as he is very concentrate at class)?

Shall I choose based on my preference?

聽講 港同 要每個星期交一份 ASSIGNMENT (即係其實係父母做果D), 係唔係架, 而且到左四年級又突然好多功課?

乜港同係中文小學?
甘中學呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-11 10:43 發表
mamay
港同係中文小學, 中交科用普通話教(絕對見得人架! 無話普通話默書聽唔明果d怪情況架), 一般科目係廣東話教, 英文科係英文教, 老師多數係回流既華人, 或者net (好多學生俾老師"呃"左好耐至知佢地識廣東話的:hap ...

我住油塘

原帖由 iwff 於 08-11-10 12:56 發表
Isltennis,

我仔仔讀緊小一, 我住tko。升中學部要中英數合格, 操行B, 我覺得合理的, 因為讀不上就不要免強升讀, 不過9成幾人都可以直升中學部的。中學係遠的, 我要睇下6年後升大學的成績是怎樣才再作決定, 不用現在 ...

我仔仔一年班暫時未有特別assignment要做, 將來我相信會有, 初小的小朋友唔會自己識做係好正常,需要家長協助一起做, 不是家長自己做哂的, 從中家長都可以教小朋友。我朋友的女兒讀緊6年班, 功課都ok, 始終比傳統小學少, 但高小開始多功課我覺得都正常喎, 港同不是國際學校, 多了功課不代表係去"操"小朋友。不過有些家長多些功課又"嘈"多, 少功課又"嘈"少, 真係好難滿足每位家長。

港同係中文小學, 中學係英中, 升上中學部的學生都可應付英中的課程。我想問你報考港同前冇了解學校是中文定英文小學架??

油塘坐地鐵返港同都不算遠都幾方便。

iwff

原帖由 lsltennis 於 08-11-12 22:41 發表
聽講 港同 要每個星期交一份 ASSIGNMENT (即係其實係父母做果D), 係唔係架, 而且到左四年級又突然好多功課?

醒目開學勳章 王國長老

學生一年約做3-4份project..........點解一提起project, 總係覺得其實係父母做?
你覺得一個低年班小朋友, 有能力從internet/圖書館幾十萬本書之中, 揀選arm程度arm內容既, 再自己消化埋, 再自己用文字+圖畫表達嗎? 如果可以獨立攪得掂, 那是神童吧!
父母參與係必須的, 問題係, 作為父母你想參與幾多姐, 你搵arm果幾段, 叫小朋友抄, 連封面都設計埋, 咁就係你所講的, 其實係父母做, 只係借用小朋友隻手去寫.........如果咁講, 任何一份功課都可以係父母做呀, 咩學校功課都可以tim! 不過咁叫學習嗎?
學校做project, 上課時老師會guide住, 小朋友大概知個framework, 不過返屋企, 父母幫手再去搵書/上網豐富內容, 一年班第一個project, 係一個簡單interview, 唔駛搵書, 主要學問題設計同presentation, 而家我女3年班, 要去搵書了, 仲開始學quote完書入面既野要寫reference list.....一路以黎老師都係有指引的

原帖由 lsltennis 於 08-11-12 10:41 PM 發表
‹ 上一主題|下一主題