用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 KV interview today
樓主: Oscarmom
go

KV interview today [複製鏈接]

[quote]原帖由 joeyxlma 於 08-11-10 14:28 發表
我昨日是2時in的, kv比我的感覺是好"寸", 因為對d家長都沒有什麼briefing.
kv所有老師都好有愛心,對每个小朋友都好關懷!!!如你bb讀到kv,你就會知呢間學校D老師點教到小朋友,是我們想不到咁快識到要有嘅禮貌、紀律、快人一步知識!!!

Dear Cally,

妳的說法很正確和正面,我的女兒現在讀緊KV的K1,我想說說我的感受.

我在10月頭送過囡囡回校都看見過全部小朋友好叻和好乖.當時只得 Ms Tang 一個老師去照顧30多個平均只得3歲的小朋友,但是個個真的好乖好守紀律.心想點可以咁乖.其實囡囡唸了差不多2個月KV之後我覺得她明顯有改變,變得乖了易教了.唉!但本人真的對 KV 好愛更好恨.

是孩子可以獨立,老師給了她們很大的信心去自行完成各樣事情,使她們易更適應小學生活.不會煩到家長,教學雖傳統但很實際有用,沒有半點做作.老師擺明不會很照顧小朋友,因為全部老師都穿上裙子,但是學生好喜歡老師,真是很佩服!

的是學校透明度好低,家長都唔知道小朋友學了什麼內容,成日要估估下.對於我真的有點很難適應呢!

不過我對KV都好有信心和期望,因為我們目的是預備小學,唯有自己去配合KV啦!

不過我最後都是希望囡囡讀得開心享受幼稚園的生活!
願所妳們成功! 祝好運!

原帖由 Cally33 於 08-11-10 04:59 PM 發表
[quote]原帖由 joeyxlma 於 08-11-10 14:28 發表
我昨日是2時in的, kv比我的感覺是好"寸", 因為對d家長都沒有什麼briefing.
kv所有老師都好有愛心,對每个小朋友 ...
Evita & Fargo's Ma Ma
Candy Law

原帖由 joeyxlma 於 2008/11/10 14:28 發表
另外, 一入去問完bb個名及年齡之後, 就有另一個猛問我問題, 我簡直不知道in我個b那一位問了什麼...(之後回家問老師問什麼, 一定只回答是名, 几大...我都知啦, 激死!)
不過最後, 老師叫我同b一齊唱歌, 我想我個b頭先一定不肯自己唱. 不過同佢一齊就有唱.
最後走個時講88就最大聲, 不過跟住講d不應該講既..."拜拜...可以sir滑梯啦..." 不知該笑還是哭!

The same...
最令我難過的是:我兒子根本懂得應對所有針對他的發問~~祇是狀態接近谷底,反應速度打了折扣而已。然而:老師會體諒他「由於剛才正在醞釀/抑制排洩」而放過他嗎??

很.不.甘.心.啊呀~~~~~~~~~~!!!!!!!!

原帖由 muiskyie 於 08-11-11 00:09 發表
The same...
最令我難過的是:我兒子根本懂得應對所有針對他的發問~~祇是狀態接近谷底,反應速度打了折扣而已。然而:老師會體諒他「由於剛才正在醞釀/抑制排洩」而放過他嗎??

很.不.甘.心.啊呀~~~~~~~~~~!!!!!!!! ...

或者咁樣講啦,面試嘅野,臨場緊有好同唔好架啦,如果唔係,又點響幾千人裏面選千幾呢?呢個世界就係咁架啦!

原帖由 Cally33 於 08-11-10 16:59 發表
kv所有老師都好有愛心,對每个小朋友 ...

多謝您!, 也許是第2日in, 所以先生比較趕時間吧? 無論如何, 且看結果如何再說...
good luck to all fellow mamis!

my girl's act was similar...
i also hoping for the 'miracle'...

原帖由 BabyHilary 於 08-11-8 23:30 發表
我個仔只係做左老師比嘅task,
玩玩具嗰陣有問返老師問題﹗
但老師問佢問題就10問9唔應,
叫佢指頭佢就笑笑口指住自己個鼻, 歌又唔肯唱﹗
最後有拍返埋chair同bye bye﹗

不過去到出口位就有同嗰個老師講"老師早晨",
仲因為 ...

你好,我是今年k1的家長,
上年也和你們遇著相同的困難...
仔仔是細仔...講野又比人慢...
去in時都唔係好識講句子
老師問的問題也不是好識答...
唱歌部份...話就話我同佢一齊唱,
但其實佢係唱每句的最後一個字
我in完後都好depress...心諗...一定唔收啦
我仲問仔仔...點解你唔答老師呀?
佢話佢唔鍾意老師...可能老師當時好嚴肅啦!
但點知kv又收左佢!

仔仔平日搭校車的,返左學2星期到,
有一日得閒,我去接佢放學
個個小朋友好乖咁'卜'左係張枱到等放學,
真係估唔到3歲既小朋友可以咁乖!
同埋仔仔現時真係好鐘意返學,
又成日提住佢班主任個名

不過呢間學校的透明度真係好低,
2星期先有張紙回家告訴家長學了甚麼
但係紙上面既野,佢又真係識哂
而家係街到見到d英文字,中文字,
只要佢學過,佢都認得到

我對kv都係又愛又恨!但我都好愛護呢間學校
好多謝佢教曉我仔仔咁多

其實interview唔止考小朋友,同一時間亦睇埋家長表現。d老師點會唔清楚大、細仔嘅分別吖,小朋友就算相差一個月,表現都爭好遠啦。

所以interview時,如果小朋友怕羞或遇到困難,呢個時候就考家長點樣handle個situation喇。有d家長會即時對小朋友黑面、或催促(呢d通常唔使我講都.....C硬)。有d家長會循循善誘小朋友答問題(當然唔係幫佢答埋啦)或一齊參與e.g.唱歌(適當時抽身),我估呢d唔多唔少都會有分加。

要知道無論讀乜嘢幼稚園都好,家長嘅配合係好重要,當小朋友遇到困難時,家長要施適當嘅援手。而KV學術上及discipline方面教得好好,雖然K1下學期已開始寫字,但老師重來唔需要寫靚,亦唔鼓勵家長擦,只求培養小朋友興趣。如果因為小朋友寫得唔靚,家長就黑面、或催促(好似上面inteview時嘅反應),你估下個小朋友仲寫唔寫?... 咦.....好似離咗題。

其實KV每年都收唔少細仔、女ga(咁當然冇大仔、女收得咁多),我囡10月,佢同班仲有11月出世嘅。當年亞囡interview都有d怕羞(我好記得隔籬枱個男仔可能係大仔,講嘢流利到不得了),亞囡答問題都係2、3字真言咋,唱歌仲要係我開始佢先細細聲加入,當我抽身時佢繼續唱到一半就停咗,我當時仲笑笑口望住佢,後尾老師問緊我問題時,佢喺d唔適當嘅時候唱埋下半截,我唯有再笑笑口話佢乖再答埋條問題。d多謝、拍埋張櫈及byebye都要提下咁。

所以唔好因小朋友嘅表現唔夠理想而唔開心,結果可能唔係想像中咁差。就算真係唔得亦並唔代表個小朋友唔夠好,只不過實在太多人爭一個位,而出面亦有其他好學校,梗會揾到間啱嘅。

原帖由 kittynleo 於 08-11-11 14:07 發表
我in完 ...

kittynleo,

希望我囝囝可以好似妳囝囝一樣幸運就好﹗

原帖由 kittynleo 於 08-11-11 14:07 發表
我in完 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

chingchingb.ma,

當日interview坐定見個仔開始玩我就冇再理佢,
好專心答老師問題, 答哂5個問題之後,
先開始陪囝囝一齊玩, 佢初時都做得幾好,
但當我見個仔10問9唔應嘅時候,
其實我好著急, 不過我知道一定要鎮定,
所以我就拍拍佢膊頭tum佢,
呢個時候老師亦同我一齊tum佢,
可惜個仔都係唔肯答問題﹗
最後老師叫唱歌, 我就tum個仔一齊唱,
但試左3次都係只有我唱,
不過我都仍然面帶笑容提囝囝拍好張chair,
然後同老師bye bye!
去到出口位交表仲mug低身同囝囝一齊叫"老師早晨"﹗

自問我自己表現已經算唔錯,
我都希望老師感覺到我循循善有, 比個機會我個仔啦﹗
家長有誠意係咪真係可以幫小朋友攞到d分呢?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-11 15:18 發表
其實interview唔止考小朋友,同一時間亦睇埋家長表現。d老師點會唔清楚大、細仔嘅分別吖,小朋友就算相差一個月,表現都爭好遠啦。

所以interview時,如果小朋友怕羞或遇到困難,呢個時候就考家長點樣handle個situation ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

BabyHilary,

Don't worry!!你應該做得好好喇。

如果你係interviewer,你會選擇邊個:
(1)小朋友好鬼醒,但小朋友及家長都不可一世嘅性格;
(2)小朋友表現平凡,但家長黑晒面厭小朋友做得唔夠好;
(3)小朋友表現平凡,家長誠意引導,表現好nice;
(4)小朋友好鬼醒,both小朋友及家長都表現好nice。

個人認為(4)必定係首選,但又有幾多個咁perfect match嘅candidates先?雖然有,但喺interview環境之下未必能夠表現晒出嚟。咁餘下3個,你又會點揀呢?

雖然我唔知KV嘅interview評分標準,但我相信家長有誠意係有一定嘅幫助。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-11 18:55 發表

當日interview坐定見個仔開始玩我就冇再理佢,
好專心答老師問題, 答哂5個問題之後,
先開始陪囝囝一齊玩, 佢初時都做得幾好,
但當我見個仔10問9唔應嘅時候,
其實我好著急, 不過我知道一定要鎮定,
...

妳真係好好人, 肯花時間同我地分享經驗,
仲會細心分析, 又安慰我地, 多謝妳﹗

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-11 20:30 發表
BabyHilary,

Don't worry!!你應該做得好好喇。

如果你係interviewer,你會選擇邊個:
(1)小朋友好鬼醒,但小朋友及家長都不可一世嘅性格;
(2)小朋友表現平凡,但家長黑晒面厭小朋友做得唔夠好;
(3)小朋友表現平凡,家長 ...

BabyHilary,

唔使客氣,我只不過都係過來人,好明白你哋嘅感受。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-11 20:42 發表

妳真係好好人, 肯花時間同我地分享經驗,
仲會細心分析, 又安慰我地, 多謝妳﹗

Joeyxlma !! Babyhilary!!!
希望你哋D宝貝都順利考到kv。別給自己太大壓力,入唔入到kv都係運氣!!當年我也一樣好似你們心情,入到好似中咗獎!!祝你們好運。

cally33,

多謝妳﹗我心都唸如果真係奇蹟地收左,
對我黎講仲開心過中大獎﹗

原帖由 Cally33 於 08-11-12 00:36 發表
Joeyxlma !! Babyhilary!!!
希望你哋D宝貝都順利考到kv。別給自己太大壓力,入唔入到kv都係運氣!!當年我也一樣好似你們心情,入到好似中咗獎!!祝你們好運。 ...

‹ 上一主題|下一主題