用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇沙小(P.1)媽媽傾吓!
樓主: 鋒媽
go

有冇沙小(P.1)媽媽傾吓! [複製鏈接]

Hi 各位

我地只係派左英文,中文同數學就係堂上比,常識無聽過,正常應該派返來做改正兼家長簽名喎,而家響堂上比做改正就收番,seems唔打算比我地睇,都唔明點解?

1C班派過中文,可唔可以講下形式,深淺,要留意既地方呀?

原帖由 AMYBB111 於 08-11-14 13:16 發表
hi..各位..
我個仔仔讀1C班..佢就派過中文測驗卷返嚟..英文同數學佢就話老師有係堂上比佢地做改正,跟住就收番...但常識就未見過..我諗應該會派返比我地家長睇..我都有問過我個仔測驗前老師會唔會讀題目比佢地聽,佢話 ...

琴日同仔仔個老師傾過電話.佢話下個星期會派番全部d測驗卷比我地家長架..其實我仔仔都好心急呀,因為我為佐鼓勵佢第一次測驗,買佐份禮物比佢,但未可以拆住,要佢測驗成績,四科都要有80分或以上先可以拆 ,中文派佐有91分,但其他未派,所以而家只係有得睇冇得玩..hehe..另外佢老師話有同學仔已經拎到成30個智多星貼紙啦..嘩..好勁呀..

wow, 3x 個智德星,點樣可以有咁多?

原帖由 AMYBB111 於 08-11-15 14:02 發表
琴日同仔仔個老師傾過電話.佢話下個星期會派番全部d測驗卷比我地家長架..其實我仔仔都好心急呀,因為我為佐鼓勵佢第一次測驗,買佐份禮物比佢,但未可以拆住,要佢測驗成績,四科都要有80分或以上先可以拆 ,中文派佐有91分,但其 ...

HI..
係呀..我諗嗰個小朋友真係超級乖同叻..因為好似中文同英文默書都要有足100分先有一個智多星..我個仔試過英文99分都冇..上堂又要答中問題先有..我個仔話有D同學仔一個都未拎過..音樂堂又要係音樂書貼足五個小貼紙先可以拎到一個智多星..

嘩, 你仔仔都好叻wor! 中文都幾深吓呀,有91分真係唔錯lu!另外,你呢招都幾好wor,等我又試吓先!
你有無比佢做練習呢?

原帖由 AMYBB111 於 08-11-15 14:02 發表
琴日同仔仔個老師傾過電話.佢話下個星期會派番全部d測驗卷比我地家長架..其實我仔仔都好心急呀,因為我為佐鼓勵佢第一次測驗,買佐份禮物比佢,但未可以拆住,要佢測驗成績,四科都要有80分或以上先可以拆 ,中文派佐有91分,但其 ...

咁班班唔同,我地默書100分都無智多星。

嗰個超級乖同叻既小朋友唔知讀邊間幼稚園,佢媽咪點同佢溫習呢?可以過兩招來就好喇!

原帖由 AMYBB111 於 08-11-18 09:31 發表
HI..
係呀..我諗嗰個小朋友真係超級乖同叻..因為好似中文同英文默書都要有足100分先有一個智多星..我個仔試過英文99分都冇..上堂又要答中問題先有..我個仔話有D同學仔一個都未拎過..音樂堂又要係音樂書貼足五個小貼紙先可以拎到一個智多星..: ...

HI..DICDIC..您仔仔讀邊班..咁點先有智多星扲?
係呢,您仔仔最後有冇報音樂節呀?

HI..JJAZ...我原本諗住要90分以上先送禮物比佢,不過又諗吓,話唒都係第一次測驗,唔好難度咁高,等佢有D目標去追,我買佐本補充練習選佐D啱佢做嘅影印當試卷咁比佢做..初初我扲佢派番嚟D小測同作業用手改D內容比佢做,但真係有排寫..咁我就走去書局睇吓D補充練習,發現都幾啱佢做,您不妨都試吓..大家得閒多D係度交流吓心得呀

hi, AMYBB111

而家我只影番佢D 習作比佢做咋, 等我都去買幾本同佢操吓先 !

佢只派左常識同中文咋, 聽仔仔講, 英文同數學只在堂上做改正, 我都好想睇睇英,數D 卷呀, 點解仲唔派嫁 !

Hi

佢係1D架。
以我所知,交齊功課,英文測驗86分以上,個別科目平時小測同默書都可以有智德星。

等我都去買本練習先,你有無書名可以比我去搵下呀?

原帖由 AMYBB111 於 08-11-19 09:50 發表
HI..DICDIC..您仔仔讀邊班..咁點先有智多星扲?
係呢,您仔仔最後有冇報音樂節呀?

HI..JJAZ...我原本諗住要90分以上先送禮物比佢,不過又諗吓,話唒都係第一次測驗,唔好難度咁高,等佢有D目標去追,我買佐本補充練習選佐D啱佢做嘅影印當 ...

hi..JJAZ

我覺得四科之中以常識最難,因為d生字又多又深,我記得有次要寫"私隱",個隱字都好難寫啫..
哈哈..前兩日仔仔常識教單親同雙親家庭..咁佢返嚟做作業,有幅圖畫係一個媽媽同一個小朋友,咁問佢單親定雙親,咁佢好快就答..係雙..佢話一個媽媽一個小朋友咁咪兩個..咪雙囉..

AMYBB111

你仔仔都好攪野WOR!平時,我都覺得常識好深,不過我個仔常識測驗好過中文WOR!我都唔明!  

係呢,你地多唔多打比老師呢?

hi..琴日終於收到測驗卷啦..英文比我想像中困難..有好多要理解文章,所以成績麻麻..常識我諗住好差,但成績又比我想像中好..數學唔算難,但有好多不小心的錯..您地又點呀?

各位家長, 今年小測勁深, 測4科衰3科, 都唔知點好?
我小朋友讀B班.

原帖由 JJAZ 於 08-11-13 12:10 發表
HI,
我仔仔是 1B 呀 ! 測驗過了, 大家有無覺得好深吓呢 !

HELLO:

我小朋友都系讀B班, 多啲留言傾吓.

Hi

係呀,數學同英文都係d不小心的錯,唔抵囉!

我就有d唔同,覺得中文同常識難d,難在d字深,要理解文章再識得運用。

其他人點呀?

原帖由 AMYBB111 於 08-11-20 15:05 發表
hi..琴日終於收到測驗卷啦..英文比我想像中困難..有好多要理解文章,所以成績麻麻..常識我諗住好差,但成績又比我想像中好..數學唔算難,但有好多不小心的錯..您地又點呀? ...

"衰"3科咁嚴重?你唔好咁高要求啦,小學同幼稚園始終好唔同,好難科科100分架。

我無哥哥姐姐係到讀,係未深過往年就唔知。我都覺得深架。唯有勞力d啦。

原帖由 鋒媽 於 08-11-21 16:00 發表
各位家長, 今年小測勁深, 測4科衰3科, 都唔知點好?
我小朋友讀B班.

係呀, 我之前都以為好易有100分,但原來都唔係易呀 !!!

鋒媽, 大家都係1B, 多D 交流吓啦! 你個仔慣晒D 節奏未 ? 我個仔就一般野大至都OK, 不過學業上仍須努力 !

hi..各位..
而家小一d野真係比我地想像中難好多吓,所以仔仔份禮物都未達水準拎..我起初都諗住要四科都係80分以上唔係咁困難,但原來都唔係咁容易架..最後仔仔衰佐英文,衰在d唔小心嘅錯同閱讀理解,所以而家開始要同佢多d睇英文故事書,咁份禮物又要等佢嚟梗中文同英文拎到100分先有得拆啦.. ..上個星期尾默佐英文..原來今次除佐默默書範圍之外,仲有unseen喎...您地係咪都開始默unseen啦..

原帖由 JJAZ 於 08-11-24 11:31 發表
係呀, 我之前都以為好易有100分,但原來都唔係易呀 !!!

鋒媽, 大家都係1B, 多D 交流吓啦! 你個仔慣晒D 節奏未 ? 我個仔就一般野大至都OK, 不過學業上仍須努力 ! ...

HI!你好:
大家都係1B, 多喲傾吓, 我個仔大至都OK啦, 學業暫時唔好提, 心傷.......... , 今次測驗衰灑........ 平時中, 英默就冇問題, 都唔知點算........;

有unseen?上星期u4,我地應該未有,,今日u5,睇下有無先。

原帖由 AMYBB111 於 08-11-25 10:25 發表
hi..各位..
而家小一d野真係比我地想像中難好多吓,所以仔仔份禮物都未達水準拎..我起初都諗住要四科都係80分以上唔係咁困難,但原來都唔係咁容易架..最後仔仔衰佐英文,衰在d唔小心嘅錯同閱讀理解,所以而家開始要同佢 ...
‹ 上一主題|下一主題