用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 出吾出名勁吾勁都係D學生同家長Built 出 ...
樓主: avbee
go

出吾出名勁吾勁都係D學生同家長Built 出 [複製鏈接]

原帖由 BBR 於 08-12-1 15:29 發表
我差不多所有時間比哂佢,重慘過返工

重慘過返工 -> exactly!

無辦法啦!生得佢出就有責任要照顧佢,唔可以比藉口自己(除非環境唔許可一定要出去做野)
見宜家D小朋友個個比工人湊,我日日同個女返學時見到D工人湊小朋友返學,唉!真係幾恐怖 ,個小朋友响街汁垃圾玩,見地下有水走過去玩,地下有泥就用手去挖,個工人响前面傾電話個小朋友自己响後面行,有一次見到個小朋友發脾氣走左去,但個工人又湊住另一個,一個走東,一個走西,佢唔知追邊個,又見D小朋友成日鬧工人,過馬路又唔拖,我相信好多家長都唔會知這情況,工人亦唔會教個小朋友,求其佢地唔嘈就得,所以令宜家D小朋友好野蠻,因為父母小見佢地所以又會就佢地.如果D父母見到D工人湊小朋友方式,我相信一定會 ,所以我有工人但小朋友我要自己一手一腳湊,屋企每一個角色都好緊要,唔會話出去做野個位就受人尊重D,自己湊大的小朋友各方面都會好好多,不過有D媽咪無辦法要做野.

原帖由 IaMMoYY 於 08-12-2 01:08 發表

重慘過返工 -> exactly!

所以每個人都會有自己唔同既信念!
我相信只要自己同仔女有quality time,能灌輸正確的價值觀及人生觀,令佢地可以自己勇敢及樂觀地面對將來的困難及挑戰!我自己都一直學習緊......

我個女開始大個,我開始有返"小小"儀態

原帖由 zitababy 於 08-12-2 10:12 發表
什麼儀態都冇 ----

自從個仔出細後 我同儀態絕交了

原帖由 BBR 於 08-12-2 10:22 發表
我個女開始大個,我開始有返"小小"儀態

女會好d, 仔就會越大越令你冇儀態.

我有兩個仔, 情況仲惡劣
有時都FEEL到自己變左顛婆
鬧仔鬧到LIFT口都聽到我把聲
原帖由 joetsang 於 08-12-2 10:32 發表

女會好d, 仔就會越大越令你冇儀態.

生多個女扯返均勻

原帖由 phoebelau 於 08-12-2 11:15 發表

十萬個想死!!
原帖由 BBR 於 08-12-2 11:18 發表
生多個女扯返均勻

原帖由 BBR 於 08-12-2 11:18 發表
生多個女扯返均勻

包生女就話姐, 整多個仔跳樓都唔掂.

以前D人好勁,生成10個,最小都6,7個,我都想,不過責任太大

原帖由 phoebelau 於 08-12-2 11:15 發表

Haha!  Same same

nowaday, most of the parents needs to work....only few of the mamies can take care of their own child....that is typical hong kong's life......

seems most mamies here who likes girl than Boy...is that true?

我咪係其中一個囉! 我62都話我囡起碼有一半成績係歸功亞媽:-x

原帖由 麟媽媽 於 08-12-1 11:27 發表
呢樣真吖!眼見好多家長高薪厚職,
最後都全職陪太子讀書架!
所以小學成績,有一半係父母考番黎架!
不過上到中學,就難跟了,
既無手冊,教科書又教唔足既..... ...

未必個個媽咪唔駛做野但會照顧小朋友,我有幾個friends佢地唔會理小朋友,只會玩時候同佢地一齊,平時工人照顧,搵人補習,重知唔駛佢地一手一腳攪個小朋友就得,佢地重會兩公婆得閒去旅行(不過唔會同小朋友去),阿媽瞓到11,2點,叫工人同小朋友讀字咭,睇電視.....

其實咁樣做未免太過不負責任喎....
原帖由 BBR 於 08-12-3 15:07 發表
未必個個媽咪唔駛做野但會照顧小朋友,我有幾個friends佢地唔會理小朋友,只會玩時候同佢地一齊,平時工人照顧,搵人補習,重知唔駛佢地一手一腳攪個小朋友就得,佢地重會兩公婆得閒去旅行(不過唔會同小朋友去),阿媽瞓到11 ...

係,其實大部份越有錢越小左時間同小朋友相處,越小親子時間,我好多朋友都係咁,屋企幾個工人,咩都工人做(包括小朋友起居飲食),連出街都要工人跟身照顧小朋友.
我成日覺得生得佢出做父母就要有責任照顧,唔可以話怕關係唔好所以比工人湊,比人教,怕同佢溫書會影響彼此感情這些藉口,為人父母要灌輸正確思想比佢,提高自己EQ law,你要求小朋友點點點,但同時都要要求自己去比多D耐心去對小朋友(當然真係要搵食無得好講),生得佢出就有責任去照顧,教佢地,小朋友唔係洋娃娃,你覺得好玩就拎黎玩下,唔好玩就放埋一邊,唔係令你開心的玩具,係一個同你關係密切,比你有喜恕哀樂的人,你每一樣都要接受,唔可以只揀開心的就要,如果唔係不如買個公仔玩好過.

原帖由 phoebelau 於 08-12-3 15:33 發表
其實咁樣做未免太過不負責任喎....

近誅者赤 近墨者黑

正所謂近誅者赤 近墨者黑 名校的存在就這個道理 當他們長大後所建立的社會關係 相對其他的有優勢 要看遠點......生的出來你就負責到底,,,,,否則你就不要生

你真是100分mami. 事事親力親為還好enjoy.

我好羨慕你可以做全職mami.

原帖由 BBR 於 08-12-2 09:31 發表

無辦法啦!生得佢出就有責任要照顧佢,唔可以比藉口自己(除非環境唔許可一定要出去做野)
見宜家D小朋友個個比工人湊,我日日同個女返學時見到D工人湊小朋友返學,唉!真係幾恐怖 ,個小朋友响街 ...

你就好啦!!你家人咁欣賞你.
我要返工, 又有3個小孩, 生活壓力已很大, 都唔洗家人幫手, 因為次次見到佢地一定是在挑釁我點湊小朋友.

原帖由 beaclem 於 08-12-3 14:59 發表
我咪係其中一個囉! 我62都話我囡起碼有一半成績係歸功亞媽:-x
‹ 上一主題|下一主題