用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港中國婦女會丘佐榮學校 丘佐榮是一間怎樣的學校?
樓主: 曲曲
go

丘佐榮是一間怎樣的學校? [複製鏈接]

Hi rowdywong, 絕對無錯啦, 我都係只有星期六, 日抽時間去溫部分的科目, 平時 ?! 根本沒可能 ~~ 趕時間趕上床都趕餐死, 一唔夠瞓, 又驚佢病 ?!  我也試過有一日請假在家和佢兩只野一齊, 但唔見得多幾多時間洗lor, 無論如何, 真係好希望可以盡快變成"全職媽咪", 因為安排時間上會用到一些positive 效果, 工人姐姐係管唔到的, 再唔捉緊d時間, 真係會落後得好快架啦 ~~ cincin

P.S.  anyway, 好感激你一直的寶貴建議, 多交流真係學野唔少 ~~ 因為你的囡囡是師姐, cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-20 23:05 發表

hi cincin, 係!!! 我都係全職! 所以盡量在星期六下午才有時間幫女複習
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

原帖由 rachel 於 09-9-22 14:33 發表

Hi rowdywong,

妳好呀, 我囝都係讀丘佐榮, 佢升了2A 班, 佢地係唔係用成績分班 ka?? 我都係在職 mami, 平日放學後佢會係補習社做功課 + 温習, 跟住我放工後約 6:15  會接佢返屋企, 佢成日話唔想去補習社 ...

丘佐榮唔係用成績分班,反而係將每班平分Band 1/2/3各三分之一,全級考 6x名應該是Band 1,一定會升到 band 1 的中學。留意到小三開始課程會比較深,小朋友成績會較反覆,特別是男生,好易跌Band。而最好到小五和小六,進步到全級頭三十名,特別是三次報分試。

原帖由 cincin 於 09-9-22 16:59 發表
Hi rowdywong, 絕對無錯啦, 我都係只有星期六, 日抽時間去溫部分的科目, 平時 ?! 根本沒可能 ~~ 趕時間趕上床都趕餐死, 一唔夠瞓, 又驚佢病 ?!  我也試過有一日請假在家和佢兩只野一齊, 但唔見得多幾多時間洗lor, 無 ...

妳兩個子女將會一齊在丘佐榮升學,預祝升學順利!
等妳好消息:
記住如有問題多致電班主任商量,甚至揾校長。
陳桂芝校長很好人,還記得有一晚升中家長會(中國婦女會中學校長亦有到場演講),在個別會見老師後,我和數十個家長一起和陳校長在禮堂詳談至晚上十時半,陳校長將大家的所有問題一一解答,大家得益不少。

原帖由 rachel 於 09-9-22 23:42 發表

多謝妳的心得, 男仔一般都係貪玩, 坐唔定, 我個囝都係有呢d毛病, 缺乏主動性, 要經常提醒佢,督促佢先願意去做請問3次報分試係幾多年級要考 ...

1)五年級期終試(約六月初/六月中)
2)六年級第一次考試(約十月尾/十一月初)
3)六年級第三次考試(約三月尾/四月頭)

Hi rowdywong, 係呀, 我而家有乜唔明白, 都會打返去校務處找班主任問明白, 班主任又會好快咁回覆我的電話留言, 我個囡今年小三, 佢勁仲意個班主任, 連帶班主任所教的科目我都覺得個細路會有心機左, 所以仲意學校和仲意老師對小朋友的學習有莫大的positive幫助 !!  

佢而家的TSA功課多左, 都好嘅, 每日做1-2張紙, 7-8條, 做開就會好d, 但小朋友始終都好粗心大意, 我直覺上佢未置於唔識, 但真係太唔專心和太大意lor, 真吹賬, 之後再同佢講解下佢又知自己錯在那裡.  而家做爹地媽咪真係好無限的EQ和耐性, 要鬧.....唉, 鬧得幾多呢 ~~  cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-22 23:33 發表

妳兩個子女將會一齊在丘佐榮升學,預祝升學順利!
等妳好消息::" />
記住如有問題多致電班主任商量,甚至揾校長。
陳桂芝校長很好人,還記得有一晚升中家長會(中國婦女會中學校長亦有到場演講),在個別會見老師後,我和數十個家 ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

有時間download啲TSA小三past paper比囡囡做吓温習吓啦!
http://www.systemassessment.edu.hk/pri/index.htm

hi hkefai, 真係好多謝你呀 ~~  得你的提醒, 唔該曬 !!  另外, 想請教下, 是否每一位小三學生都要參加全港系統性評估架, 定係"抽樣"參加架 ?!

Anyway, 真係唔該曬, 我會努力加油架啦, 同小朋友一齊學習, 一齊溫書, 嘻 !!  cincin

原帖由 hkefai 於 09-9-24 23:16 發表
有時間download啲TSA小三past paper比囡囡做吓温習吓啦!
http://www.systemassessment.edu.hk/pri/index.htm

原帖由 cincin 於 09-9-25 11:48 發表
hi hkefai, 真係好多謝你呀 ~~  得你的提醒, 唔該曬 !!  另外, 想請教下, 是否每一位小三學生都要參加全港系統性評估架, 定係"抽樣"參加架 ?!

Anyway, 真係唔該曬, 我會努力加油架啦, 同小朋友一齊學習, 一齊溫書,  ...

Sorry !我都吾記得啦。
但我覺得每星期温書後比子女做吓past paper,對他們成績將有很大幫助

無錯, 靠平時溫係好好多, 一日溫d一1日溫d, 好過等臨考試前又溫但又驚佢表現失準, 真係仲慘過自己去考lor. 所以, 而家做家長真係偷少少懶都唔得架,   anyway, 都ok啦, 無咁緊張lor, thanks anyway !!  cincin

原帖由 hkefai 於 09-9-26 23:50 發表

Sorry !我都吾記得啦。
但我覺得每星期温書後比子女做吓past paper,對他們成績將有很大幫助

我想問吓學校有冇規定學生要學一至兩樣野架 (樂器/運動)??
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

Hi paltiBB, 都無話要compulsory參加的, 可選一至兩樣活動, 唔一定係音樂, 但最多只可以選2樣.  cincin

原帖由 paltiBB 於 09-9-29 11:05 發表
我想問吓學校有冇規定學生要學一至兩樣野架 (樂器/運動)??

原帖由 cincin 於 09-9-29 12:18 發表
Hi paltiBB, 都無話要compulsory參加的, 可選一至兩樣活動, 唔一定係音樂, 但最多只可以選2樣.  cincin

X2
我女兒都無參加過音樂班,祇參加過奥數和劍橋大學英文試班

係呀, 我最初在一年級時有比阿囡去玩"單簧管", 學左2-3個月, 發覺興趣不大, 就停左了; 又試過玩"芭蕾舞", 幾個月後又無興趣, 我問點解, 佢大概的意思是有幾個friends都無再學了; 算啦, 反正只是興趣班, 都無乜所謂, 又唔想迫佢學d佢無興趣的野. 好彩不像某些小學咁一交要交一年學費, if not, 就大鑊了!!

今年小三, 因為要面對TSA, 所以選左英語會話班和趣味音樂劇, 輕鬆d, 見阿囡都玩得幾開心, 應該在玩樂中都學到少少野啩, 咪當係平時緊張功課的調劑LOR, OK啦 ~~ cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-29 23:05 發表

X2
我女兒都無參加過音樂班,祇參加過奥數和劍橋大學英文試班

hi rowdywong

我仔係迦南畢業既.  你小朋友呢 ???
SO FAR, 我仔都讀得好開心.  D老師都比我盡責同關心學生既感覺.  我好慶幸當初我冇放棄過此校.

原帖由 rowdywong 於 09-9-22 07:55 發表

妳個仔讀邊間幼稚園畢業呀?
APfamily   

聽完你咁講, 我都好驚呀.
E+佢地讀小學, 我地就好似打仗咁 .....

原帖由 rowdywong 於 09-9-22 23:29 發表

丘佐榮唔係用成績分班,反而係將每班平分Band 1/2/3各三分之一,全級考 6x名應該是Band 1,一定會升到 band 1 的中學。留意到小三開始課程會比較深,小朋友成績會較反覆,特別是男生,好易跌Band。而最好到小五和小六,進步到全級 ...

APfamily   

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-30 02:29 發表
hi rowdywong

我仔係迦南畢業既.  你小朋友呢 ???
SO FAR, 我仔都讀得好開心.  D老師都比我盡責同關心學生既感覺.  我好慶幸當初我冇放棄過此校.

我女兒係六年前在明我幼稚園畢業,統一派位第一志願派入丘佐榮,今年九月升中一派入BPS。

原帖由 蕭夫人信箱 於 09-9-30 02:32 發表
聽完你咁講, 我都好驚呀.
E+佢地讀小學, 我地就好似打仗咁 .....

定啲嚟!最緊要有目標,有計劃和有部署,多與小朋友交流,有機會帶仔仔去睇吓啲心儀中學,籍以訂下目標!

係wor, 都係一個好方法, 比小朋友見下d哥哥姐姐讀緊的中學是怎樣的,憧憬一下自己未來將會進入心儀中學的picture係點樣的, set一個目標比佢去追求, 有目標等於有方向, 思路會清晰好多, 好 !!  等我又學習下先 ~~ 多謝提點 !!  cincin

hi rowdywong, 10月尾就是測驗期了, 我和阿囡又係時候要溫下書了 !!  剛有3日假期 (中秋連教師發展日連星期日), 功課有成14樣, 睇落去好似好多, 但同阿囡講, 放假係會多少少, 要面對要接受, 希望你和你的小朋友都有一個愉快的中秋節 !!  cincin

原帖由 rowdywong 於 09-9-30 23:45 發表

定啲嚟!最緊要有目標,有計劃和有部署,多與小朋友交流,有機會帶仔仔去睇吓啲心儀中學,籍以訂下目標!

原帖由 cincin 於 09-10-2 10:25 發表
係wor, 都係一個好方法, 比小朋友見下d哥哥姐姐讀緊的中學是怎樣的,憧憬一下自己未來將會進入心儀中學的picture係點樣的, set一個目標比佢去追求, 有目標等於有方向, 思路會清晰好多, 好 !!  等我又學習下先 ~~ 多謝 ...

Hi cincin,
有一樣係家長和小朋友都要記住:
面前功課雖然多,測驗考試壓力大,
小學老師要求嚴,這是無可厚非的。
現在付出幾多,將來收獲幾多!
命運是由小朋友自己爭取的,
努力去幫他們爭取理想吧!

‹ 上一主題|下一主題