用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長日 - 羅成績表
樓主: Little_cy
go

家長日 - 羅成績表 [複製鏈接]

恭喜各位仔女考得好or進步o既媽咪,我仔都係小一,哩個星期六第一次派成績表,都有d緊張。
我成日同自己講求學不是求分數,亦唔想比pressure佢,但又怕名次太低會影響士氣,依加d成績表仲會唔會有名次呢?我仲停留係我小學年代....

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 10:06 發表
又喜又憂, 剛剛見老師攞着成績表, 仔仔全班第一. 果時頭一秒有些不相信, 跟住係開心, 再接住係憂, 因為感到壓力大. 想保持好成績是件不容易的事. 有没家長教路可以一路keep住.  ...

恭喜妳!

我唔識教路, 不過都知道壓力既由來; 張表仲要俾事頭過目, 我仔仔未派, 所以我反而希望上學期佢係中上, 等下學期先見再有進步就仲好.

Hi!  

Me too!

I 'm so happay my daughter is No. 1 in class &

No. 2 in form.

Pls keep effort!!!

原帖由 Little_cy 於 09-2-14 17:44 發表
今日羅左成績表喇, 真係好開心, 估吾到阿女全級考第3名, 全班第1名.....老師話吾好講比小朋友知, 吾想佢地有比較   希望下學期都keep到啦

Hi! bery188318,

Yes, she is.  

Does your son the same school?

When did you see teacher today?

I'm 7:30am.

原帖由 beryl88318 於 09-2-17 11:59 發表

要keep住好真係hard, 大家一起努力
GiGiMum, 你囡囡是否xx各小學?ops:" /> ops:" /> ops:" />

congratulations ar!  it's same to me, 真係要加把勁呀.  要keep住, 確實吾易呀.
原帖由 beryl88318 於 09-2-17 10:06 發表
又喜又憂, 剛剛見老師攞着成績表, 仔仔全班第一. 果時頭一秒有些不相信, 跟住係開心, 再接住係憂, 因為感到壓力大. 想保持好成績是件不容易的事. 有没家長教路可以一路keep住.  ...

嘩, 各位bk媽咪既小朋友都好叻喎!

回覆 # 的文章

beryl88318 : 我同你一樣,真係又喜又憂, 小兒考獲全班第一, 全級第二, 我真係怕佢下次跌番落嚟, 佢自己接受唔到, 只可以由而家開始灌輸話俾佢知, 人生又起又跌, 好似股市甘大上大落, 如果唔甘同佢講, 佢就會俾自己好大壓力, 唔知你哋認唔認同呢!

我下週攞成績表, 到時再上嚟報料
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

各位媽咪你地好! 你地d仔仔女女好叻呀! 平時係咪要花好多時間陪佢地溫書架?
我上星期都攞左我仔仔人生第一張成績表,佢全級考71(149人),真係名符其實中中等等,佢學校上學期2次考試,第一次冇名次,今次名次係兩次加埋,一向以泥,我唔期望仔仔讀書要好叻,只希望佢肯讀&盡力,今次見到佢第二次考試成績比第一次進步已覺得接受,當然下次要比今次進步啦!
Edith (Hin-Hin ma) :-D
‹ 上一主題|下一主題