用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) N1英語課堂一問??
樓主: cherylyau_b
go

N1英語課堂一問?? [複製鏈接]

原帖由 BB成長期 於 09-4-23 09:48 發表
九龍塘總校.

初時我都見到有d message話九龍塘總校d老師冇愛心,所以初頭唔知讀唔讀好!!但係唔該晒各位媽媽既分享,比我有信心-->老師有愛心既!!我希望囡囡可以好enjoy KG life !!Thank you !!

上個星期六當交完書薄費後, 才知道有一個八月份的適應班.

據個"好冇耐性"o既老師話, 最好返適應班, 否則你個小朋友在九月上課時會冇班主任照顧(因個班主任會去照顧個班八月份入學o既學生)、會哭足三個鐘等等, 重趕快地叫我當場付款(如果我有支票在身)。

但當我問佢九月份入學的話, 家長會有幾多日陪同、頭幾日返幾多個鐘, 佢就全唔知道, 佢地似乎主張所有學生返八月instead九月。我覺得佢地好不付責任,話就話適應班係optional, 但當家長聽到話自己個小朋友可能比其他小朋友哭多三個鐘, 又冇class teacher, 咁你地就冇option la。

今早再致電問個究竟, 其中一個主任都係威嚇地叫我交八月份學費入學.

當初如果有咁o既安排, 佢地應該一早寫明, 現在已經去到d家長冇得轉變餘地, 你地話氣唔氣頂呀...

不知其他家長有冇同感呢?

我好明白佢地安排八月既適應班係讓小朋友早d適應, 但係, 點解佢地唔早d知會家長, 要到咁後期去迫d家長入適應班.

重有, 九月份入學既學生都係可以有家長陪三日的, 之不過, 冇咁完善的安排(好似八月份咁).  我唔高興只係覺得佢地可以早d通知大家有八月既適應班, 又或者乾脆安排八月正式for nursery入學啦!!!

以我為例子, 八月份我一家大細已安排回國探親, 現在, 真不知怎麼辦 ???

請問你仔仔是讀邊一組?

原帖由 BB成長期 於 09-4-17 14:32 發表
本人覺得此校是好好的, 小兒未回校時是很頑皮, 而且有暴力tim, 為了令他"走回正路"所以早些送他上學要他守規矩, 由最初被投訴到現在, 真的見他改善了, 不得不多謝學校, 因他一直都有跟進, 而且亦有打電話來告知他情 ...

原帖由 rigang 於 09-5-1 00:19 發表
請問你仔仔是讀邊一組?老帥教學有法。我個仔的班主任常投訴,說他表現差不能升班,要重讀一年nursery。我很失望,冇想過nursery都會留班,個仔一開始上學就俾個唔好的開始佢。其實一個讀nursery的人仔,要符合什麽資格才可升班 ...

學校兩個月就有一次評估, 咁評估結果係咪真係好差呢, 同你在家見你小朋友的表現, 係咪好大出入呢? 你小朋友係細仔?

係好大出入!!

原帖由 chanwendy 於 09-5-2 14:06 發表

學校兩個月就有一次評估, 咁評估結果係咪真係好差呢, 同你在家見你小朋友的表現, 係咪好大出入呢? 你小朋友係細仔?

原帖由 rigang 於 09-5-2 22:55 發表
我個仔張評估表真係好差, 3 分1 係 "暫未掌握", 3 分1 係 "初步掌握", 只有3 分1 係 "已能掌握"。
有部份 "暫未掌握"的項目,我個仔在幾個月前已做得很好,仲要係自動自覺,唔駛人叫嗰隻。
咁係我個仔有問題定老師,主任 ...

我個囡曾經都試過有啲評估老師話初步掌握, 但其實佢一早就識, 亦試過有啲老師話經已掌握但在家永遠做唔到的, 我會同老師講, 問佢地點解.  有時可能係小朋友怕醜, 唔敢在老師面前做或講啫, 試吓同老師溝通吓.

原帖由 Pertra 於 09-5-26 00:44 發表
其實N1 金巴倫道或窩打老道校舍好些?
有多少外籍老師?

一個全日一個半日好難比較架喎, 係睇你有咩需要架咋喎.
英語老師就好似有三四個.

原帖由 chanwendy 於 09-4-9 11:07 發表
之前問過老師, 話一星期上六節, 但未必會日日上, 因為要應付全校咁多班.  我知佢地有駐校外籍老師, 但幾多個就唔清楚, 應該至少兩個, 我聽我囡講過兩個名. ...

多多指教 ! 我個女8月份返 n pm班

原帖由 04202007cherry 於 09-6-9 13:39 發表

多多指教 ! 我個女8月份返 n pm班

我個女都係呀!!多多指教 !
唔知會唔會7月既家長會會知係咩班呢??

回覆 35# Pertra 的文章

問過老師, 一星期上六節, 但未必日日都會上, 我冇詳細問一節係幾長, 估計大約半個鐘啩.  全部都係外籍英語老師, 冇功課, 但成日都會派認字卡.

原帖由 leejoannelee 於 09-4-9 18:11 發表
係呀, 今年真係好多BB呀, 你小朋友收上午定下午呀??

請問 迦南幼稚園 (九龍塘)係09/10 N1班收咗幾多個學生呀?
‹ 上一主題|下一主題