用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺Band 2選校
樓主: nicholasmom
go

油尖旺Band 2選校 [複製鏈接]

當年我放第三位,有同學放第四位都中。 我都係填左1x個咋!  第二位好似放沙官, 一間非英中都冇放
原帖由 必必 於 09-4-24 12:24 發表
88muimui,

昨日填表, 真係頭痕, 放完頭3位之後都唔知放邊間好.
最後只填左21間. 我地通常放銘x係第三位, 用來做保險,  我都係放佢係第三.

88muimui

雖然我個女係band 1, 但係都擔心唔知抽唔抽到好籌.

今年cut左30幾個油尖旺位, 但係又多左40幾個沙田位, 往年沙官得2個位, 今年有16個. 仲有其他沙田學校分別有10個8個, 好散, 真係唔知點填先至好.

當年係唔係中左第一志願?

我填完英中, 跟住就填左幾間band 2中中, 就再填唔落手.
有些英中我都無填, 因為諗住填左都係無用, 因為一早都俾人入晒.

原帖由 88muimui 於 09-4-24 12:32 發表
當年我放第三位,有同學放第四位都中。 我都係填左1x個咋!  第二位好似放沙官, 一間非英中都冇放

我覺得沙官可以考慮放第一,今年有16個位咁多,果年得10個位,我地學校都中左5個。

原帖由 必必 於 09-4-24 12:40 發表
雖然我個女係band 1, 但係都擔心唔知抽唔抽到好籌.

今年cut左30幾個油尖旺位, 但係又多左40幾個沙田位, 往年沙官得2個位, 今年有16個. 仲有其他沙田學校分別有10個8個, 好散, 真係唔知點填先至好.

當年係唔係中左第一志願?

當年 ...

回覆 # 的文章

那麼真光女書院又如何?它有88女仔位,而銘基有一半男仔爭位喎! 好俉好改真光,但是女兒不喜歡梳孖辮喎,因該校女仔一定要梳孖辮喎的,你點睇呢?銘基及真光機會率是否一樣?

Band 2 一定唔好揀真光放第一(會浪費),因好多band1女仔揀,band 2應該冇機會,若真好想放英中,除銘基,可考慮鄭榮之(今年有10個位,唔算少)。

原帖由 AnnieMak 於 09-4-24 14:59 發表
那麼真光女書院又如何?它有88女仔位,而銘基有一半男仔爭位喎! 好俉好改真光,但是女兒不喜歡梳孖辮喎,因該校女仔一定要梳孖辮喎的

回覆 # 的文章

你仔仔是哪間小學中左沙中,是本區定他區? BAND 1 OR BAND 2? 可以給我參考嗎?
沙中近地鐵站嗎?

我都同阿女講, 不如放沙官第一..........不過佢唔肯, 我都無法. 係唔係5個都放第一, 所以入到?

原帖由 88muimui 於 09-4-24 14:30 發表
  我覺得沙官可以考慮放第一,今年有16個位咁多,果年得10個位,我地學校都中左5個。

band 2真係唔駛諗真光.  我阿女班band 1女同學, 個個都係選佢, 點會有位輪到band 2.

原帖由 AnnieMak 於 09-4-24 14:59 發表
那麼真光女書院又如何?它有88女仔位,而銘基有一半男仔爭位喎! 好俉好改真光,但是女兒不喜歡梳孖辮喎,因該校女仔一定要梳孖辮喎的,你點睇呢?銘基及真光機會率是否一樣? ...

你係咪問我? 係他區。 如果你確定你女係band2,唔好博沙官(應該係band1 中 至頭),一定唔會派到架。

原帖由 AnnieMak 於 09-4-24 15:41 發表
你仔仔是哪間小學中左沙中,是本區定他區? BAND 1 OR BAND 2? 可以給我參考嗎?
沙中近地鐵站嗎?

那麼真光女書院又如何?它有88女仔位,而銘基有一半男仔爭位喎! 好俉好改真光,但是女兒不喜歡梳孖辮喎,因該校女仔一定要梳孖辮喎的,你點睇呢?銘基及真光機會率是否一樣? ...

如果真係鍾意真光,又唔想梳孖辮,剪短髮得唔得呀?

得, 可以留短髮.

原帖由 ngtsuio 於 09-4-24 15:48 發表

如果真係鍾意真光,又唔想梳孖辮,剪短髮得唔得呀?

回覆 # 的文章

我係問你架,你仔是否 BAND 1 OR BAND 2? 中左邊間第幾志願中的呢?我女兒是邊緣位先煩,可能是BAND 1 尾或 BAND 2 頭

佢唔鍾意男女校?  咁我唔知係咪5個都放第一入到。  當年我都有考慮過放第一架。  你e+揀邊間放第一? 唔介意可以pm話我知

原帖由 必必 於 09-4-24 15:44 發表
我都同阿女講, 不如放沙官第一..........不過佢唔肯, 我都無法. 係唔係5個都放第一, 所以入到?

我女係confirmed band1所以好小小。佢中左第一志願你果區算受歡迎的學校。 邊緣人真係要小心,朋友女去年跟你女情況相近,佢真光放第一志願,結果去左諸x

原帖由 AnnieMak 於 09-4-24 15:57 發表
我係問你架,你仔是否 BAND 1 OR BAND 2? 中左邊間第幾志願中的呢?我女兒是邊緣位先煩,可能是BAND 1 尾或 BAND 2 頭

請收pm.

我個女覺得沙官難讀, 佢叫我千祈唔好俾佢入最出名既中學, 佢驚讀得辛苦.

原帖由 88muimui 於 09-4-24 16:11 發表
佢唔鍾意男女校?  咁我唔知係咪5個都放第一入到。  當年我都有考慮過放第一架。  你e+揀邊間放第一? 唔介意可以pm話我知

收左 and replied
原帖由 必必 於 09-4-24 16:21 發表
請收pm.

我個女覺得沙官難讀, 佢叫我千祈唔好俾佢入最出名既中學, 佢驚讀得辛苦.

請收PM.

原帖由 88muimui 於 09-4-24 16:56 發表
收左 and replied

Replied.

原帖由 必必 於 09-4-24 17:16 發表
請收PM.

原帖由 blytheBB 於 09-4-18 23:57 發表
所以我也沒有幫助囡兒轉油尖旺校網,
保留在荃灣區大抽獎.band 2位.
但我想放榜後去叩"信義"門,
可行性又高不高?

hi blytheBB,

原來我個case同你差不多,不過我仔是出年先派學校,但今日返學校聽完講坐就知自己出了事,原來派中學係跟學校校區而唔係跟住址,所以上來睇吓有咩資料...
我都諗緊要唔要保留在荃灣區抽band2學校...但如果日日返學由旺角返荃灣又怕佢會好辛苦...
如果轉返出油尖旺要調分可能跌落band3添...
請你繼續update你既情況比我參考好嗎
祝你囡囡搵到好學校:)

[quote]原帖由 必必 於 09-4-24 15:45 發表
band 2真係唔駛諗真光.  我阿女班band 1女同學, 個個都係選佢, 點會有位輪到band 2.

油真五年全收band 1,band2真係好難.
‹ 上一主題|下一主題