用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 播道書院
樓主: 碧加
go

播道書院 [複製鏈接]

小朋友, only hold 1間位
你有咩可能2間都話讀呀
正經d 啦

原帖由 CrystalChan2178 於 09-7-6 16:19 發表
羅氏and播道Lo...
我up中一aR嗎....
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

喔!又話派左第二志願鄭植之?

算啦, 我地可以ignore 佢
因為祂顧念你們

小朋友攪攪陣

Hello Everybody,

My son has just regisitered at EC today.  We have given up another DS school.  Hope our decision is correct la.  Do you know if there is another bridging course for S1 in this summer?

SearchSchool

原帖由 jazzmama 於 09-7-6 14:48 發表
hi
唔知幾時至編班呢
你件係仔 / 女呀

EC 無bridge course
only 在 8/17 & 8/18 早上有迎新會
7/10 晚有家長會, 到時可以更清楚

可以pm 交換資料嗎

原帖由 SearchSchool 於 09-7-8 22:32 發表
Hello Everybody,

My son has just regisitered at EC today.  We have given up another DS school.  Hope our decision is correct la.  Do you know if there is another bridging course for S1 in this summer ...
因為祂顧念你們

Hi Jazzmama,

Thanks for your reply.  I've just sent you a PM.  Hope the message can reach you as I'm not quite familiar how to send PM.  Have sent once or twice in the past.

Searchschool

原帖由 jazzmama 於 09-7-9 09:19 發表

EC 無bridge course
only 在 8/17 & 8/18 早上有迎新會
7/10 晚有家長會, 到時可以更清楚

可以pm 交換資料嗎

rcvd your pm
see you on Jul/10 night

原帖由 SearchSchool 於 09-7-9 10:47 發表
Hi Jazzmama,

Thanks for your reply.  I've just sent you a PM.  Hope the message can reach you as I'm not quite familiar how to send PM.  Have sent once or twice in the past.

Searchschool
因為祂顧念你們

Yes see u tomorrow night.

I've sent 2 messages to you.  Hope you have got both.

原帖由 jazzmama 於 09-7-9 13:04 發表
rcvd your pm
see you on Jul/10 night

vespa, 碧加

請問播道有無手冊, 學生証之類
洗唔洗寫家課冊

咩情況要留班

係咪有播道少年軍
我想知道更多課外活動資料

煩解答
因為祂顧念你們

手冊:有(不過唔使每日家長簽名)

學生証:有(仲幾靚添)

寫家課冊:梗係要寫啦:)  

留班:呢層我都唔清楚,不過亞女今日派成績表,佢話全部同學仔都升班,無人留班

播道少年軍:有

課外活動:都有好多,晏少少PM俾你,開學會有LWL通告

vespa

多謝你的資料
等我消化完睇下再有咩問題要請教你
希望你多多教路
做我地呢班s1 家長既明燈
因為祂顧念你們

Hi vespa,

Thanks for your information.  I would also like to know more about 課外活動.  Would you mind to share your information to me as well.

Since there is no bridging course or other activities for the kid during this summer holiday, what will you arrange for your son.  Jazzmama do you have any suggestions?

原帖由 vespa 於 09-7-13 14:11 發表
手冊:有(不過唔使每日家長簽名)

學生証:有(仲幾靚添)

寫家課冊:梗係要寫啦:)  

留班:呢層我都唔清楚,不過亞女今日派成績表,佢話全部同學仔都升班,無人留班

播道少年軍:有

課外活動:都有好多,晏少少PM俾你,開學會有LWL ...

各位播道家長好,

小女也在七月八日注冊了播道。 想請問七月十四日學前試會否作分班試之用? 謝謝解答。
多一點努力 多一點回憶!

bkman

恭喜你都叩門成功
你囡唔去LKP 啦
好開心又多一位朋友
我地多D 交流啦

原帖由 bkman 於 09-7-14 03:15 發表
各位播道家長好,

小女也在七月八日注冊了播道。 想請問七月十四日學前試會否作分班試之用? 謝謝解答。
因為祂顧念你們

我無報咩課程比我仔呀
Only 暑假開始操d 英文數囉
始終佢係中小上來
英數真係有難度嫁
希望好好利用暑假,
睇多d 英數 key word

原帖由 SearchSchool 於 09-7-14 00:02 發表
Hi vespa,

Thanks for your information.  I would also like to know more about 課外活動.  Would you mind to share your information to me as well.

Since there is no bridging course or other activities  ...
因為祂顧念你們

Hi bkman,

Not sure how do they 分班, but the Principal said they will not set up any 精英 class.  I think it is good.

原帖由 bkman 於 09-7-14 03:15 發表
各位播道家長好,

Hi jazzmama,

你好呀, 先前奔波穩學校果陣, 經常見到你個大名, 依家我地仲一齊做埋播道家長, 真係好開心呀。

7.7. 果日攞到派位證, 已經即時去播道叩門, 結果出乎意料當日就收到通知收我個女。 當時開心到非筆墨所能形容, 第二日即刻走去注冊咗啦。

LKP我女兒都好中意, 亦都係好學校, 不過實在太遠啦。 女兒要天天六點起床, 讀六年會好痛苦, 所以逼于無奈要放棄咗哦。 所以依家入到播道。 真係感謝主!

以後我地可以一齊同其他播道家長互相交流, 互相勉勵啊。 謝謝你的恭喜。 一齊加油!

今日送咗女兒上學, 要考中一學前測驗, 今日再見到間學校好似特別靚咁, 已經好開心啦。 勉勵咗女女幾句, 就跟著翻工了。

原帖由 jazzmama 於 09-7-14 09:26 發表
bkman

恭喜你都叩門成功
你囡唔去LKP 啦
好開心又多一位朋友
我地多D 交流啦

Jazzmama,

Agreed.  That is no fun on Maths if you do not good at English.  My son doesn't like English so he hates Maths as well, especially the 文字題 :cry:

原帖由 jazzmama 於 09-7-14 09:28 發表

我無報咩課程比我仔呀
Only 暑假開始操d 英文數囉
始終佢係中小上來
英數真係有難度嫁
希望好好利用暑假,
睇多d 英數 key word

Hi SearchSchool,

你好呀, 先前都見到你大名經常出現, 依家見到你大家已經變成同係播道家長了。 感覺特別開心呀。

係既。 10號果日係家長會, 都聽到校長話唔會有精英班, 只係想確定一下。 其實咁真係仲好, 起碼無咗標簽效應, 大家小朋友可以讀得開心D。 希望日後大家可以保持聯系啊。 順便祝你孩子上學愉快!

原帖由 SearchSchool 於 09-7-14 10:26 發表
Hi bkman,

Not sure how do they 分班, but the Principal said they will not set up any 精英 class.  I think it is good.

‹ 上一主題|下一主題