用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 連band1名校都係咁,唉....
樓主: ivy媽
go

連band1名校都係咁,唉.... [複製鏈接]

我覺得喇沙做得好好,起馬夠膽面對...應該係紙包唔住火

.

原帖由 dad1234 於 09-5-25 13:44 發表
一間band1學校唔可以有壞學生?咁一間band3學校可唔可以有好學生?
我覺得喇沙做得好好,起馬夠膽面對...

我唔係喇沙家長.

夠竟係家長功勞or 學校培訓得好, 大家自己o林!

LS唔係唔好. 只是我覺得LS的問題是被包裝得太'神化', 部份家長為面子+學校'說話'就不得不 不惜功本在外培訓然後歸功學校. 如果LS本身不為面子, 有教無類, 更值得欣賞.

原帖由 catcatmom 於 09-5-25 11:41 發表
有些頂級中學的成績其實好參次, 夠竟係家長功勞or 學校培訓得好, 大家自己o林! 今次既事件不應以學校既學生人數多寡, 啊! o甘多學生... 比佢發生一單半單啦!  比例都好少o姐!如果學校係好嚴格,學生一定不會帶丸仔返 ...

原來如此, 怪唔知得我果次, 盲中中, 中入去答自己見到正面嘅情況都要比人駡.      

原帖由 bkfriend 於 09-5-25 16:36 發表
其實我都認同幾好既學校都有壞份子, 之不過同樣事情假如發生係直資學校,尤其是新辦既學校, 係冇人會同情, 只會一面倒唱衰某校, 兼且不斷加以放大, 務求影響學校既校譽....呢的情況屢見不鮮!! :evil: ...

名校學生的不一定品學兼優嘅。
算啦.. 名校..名校..都是得個名咋

本人覺得現在越來越少年青人識[禮.儀.廉.恥]

原帖由 mamimummy 於 09-5-25 16:40 發表
我覺得喇沙做得好好,起馬夠膽面對...應該係紙包唔住火

Agreed.

Most parents' reponse are "wrong", most accusation just focused on school in whatever banding.  What're parents role and family responsibility?  I am uncomfortable to pass the bug and never rethink our reposnsibility.

My son also in top notch Band 1 school, also has many problems, foul languages, stole handphones, PSP etc. We need to explain to him what is right what is wrong, how to handle that properly.  In one occassion, his mobile was stolen by his classmate and sold it in Sin Tat Plaza, he reported to police and asked the maid to get the serial no and got back the phone etc. I am proud of him to get back the phone in the legal way. He also reported the case to class master, the classmate left the school and moved to overseas, he committed the same crime a few times and from a well off family.

原帖由 wunma 於 09-7-17 10:24 發表

剛剛相反, 名校有人犯事, 就比人無限放大, 你睇呢道幾多人附和你就知啦.

絕對同意

原帖由 BillyM 於 09-5-25 12:44 發表
一間有人 Fing 頭,一間有人行劫,你自己考慮喇。

答得好抵死.....

我不會說別人發表言論真好笑, BK每家長可以說出自己對不同學校的官感, 不同意可提出來自己睇法, 惡意說話顯得樓主沒有EQ.

世界沒有0罪案%既地方, 只有努力的警務人員, 想辦法去防止, 去破案. 盡力減少犯罪的人, 香港冶安相對其他國家已是很好, 破案%亦很高.

每間學校都有頑劣學校, 家長是責無旁貸, 但學校亦不是無責任 ? 特別係校內發生犯罪行為. 為何有家長選中學只睇校風,

我提出學校嚴謹與校風有直接影響, 不覺很好笑. 學校校規嚴謹, 相對學生係校內行為會檢點, 不會影響其他同學, 已公德無量.

//我說學校嚴謹, 學生不會有帶丸仔返學// 不是說學生不會犯法. band3中學抽查書包, 結果好快沒有人帶煙仔返學, 雖然校外行為係無王管, 至少不影響其他同學.

帶軟性毒品回校上堂食or 出面吃了回校上課fing, 如來自一間校風嚴謹中學, 會獲得大部份家長支持.  

有一次與一位傳統老牌中學學生傾開, 是否樓主所提到頂級名校, 問學校為何學生可走堂,他說老師是不理會, 我說這樣真太好, 為何有這樣好的學校.

後起地區名校公開考試成績平均及優良, 而傳統名校成績兩極化, 在初中教育常有討論, 不再多講.

每位家長係自已心目中都有間名校, 有人睇校風, 有人睇成績, 有人只睇個校名. 對我來說, 樓主認為o既頂級名校, 我的小朋友無資格or唔合適係無問題的, 將來見工時候只睇小朋友的中小學的頂級名校, 係好可悲

絕對同意樓主所講的補習, 我曾經對讀傳統老牌名校既姪說過, 出去補習都要自己努力才有A, 還對他說 : 你老豆好在有$, 同你請得起甘多補習, 比起只靠自己努力而無$補習的學生, 條路好行好多了.

剛才係自由講場, bk媽咪說見到e+的bk家長, 只想睇唔回應, 睇泥都要啦!

原帖由 wunma 於 09-7-17 10:17 發表

真好笑!

如果學校係好嚴格, 學生一定不會犯事;
如果香港警察好嚴格, d賊一定不會作惡....

中學生啦, 唔係小學生, 你認為家長可以做到d乜?

你又認為邊間學校係培訓得好而令學生在公開試有好成績既? 相信大家都好 ...

‹ 上一主題|下一主題