用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 DGS vs St. Mary's 邊間好啲 ?
樓主: Beautyangel
go

DGS vs St. Mary's 邊間好啲 ? [複製鏈接]

原帖由 overview 於 09-6-9 15:30 發表
當大家時時講番以前d人讀邊間..邊間..係好叻成績好, 我會話係以前囉! 有無家長真正去了解其課程呢 ?

我係睇過而家st. mary英文既程度, 課程同其他津校/私校比較, 係好不足, 唔夠全面.

...

While I have reservation in your way of determining a school's English standard merely by way of its curriculum, I believe we should also look at attributes such as the teachers, language environment, etc.

Anyway, I think our discussions here have gone much far off the topic.  Back to the right track, I must declare that I do not have a firm grasp of the pros and cons of the two schools, though DGS does LOOK more appealing to me (which is based on the comments from third-parties not even necessarily having a relationship with DGS).

Thank you very much for your comments.

dgs 係私校, 由校長選生, 而st mary 係津校, 學生程度參差不齊, 所以有叻, 亦有成績唔好, 以前佢由兩小學英精上中學, 再收幾十個出面既尖子學生, 佢向來中學會考試成績唔錯, 同九龍塘紅磚仔公佈出來成績差唔多.  
e+ 轉了一條龍之後, 成績就好難保障.

原帖由 leehoma001 於 09-6-10 10:38 發表
DGS vs St. Mary's 邊間好啲?

答案很簡單, 即 Benz C 系 與 Honda Accord 之比

請問你講的是邊間呢?

.
原帖由 leehoma001 於 09-6-10 12:27 發表

那又未必。

首先, 中學部學生人數比小學部多了不少, 即使全部小學部直升, 也有很多學位專收外面嘅精英。

此外, 小學部全部是自己揀, 差極有限, 必定有相當比例嘅精英。

...

請問你講緊邊, 轉了一條龍ST MARY, 小學部全部是自己揀???

反而dgs係私校,唔達標既p6學生,佢既直資中學可以唔收,因dgs唔係一條龍,只有中學. 
而ST MARY係一條龍,理論上p6係全直升上中學. 

原帖由 leehoma001 於 09-6-10 12:27 發表

那又未必。

首先, 中學部學生人數比小學部多了不少, 即使全部小學部直升, 也有很多學位專收外面嘅精英。

此外, 小學部全部是自己揀, 差極有限, 必定有相當比例嘅精英。

...

原帖由 catcatmom 於 09-6-11 12:34 發表
請問你講緊邊, 轉了一條龍ST MARY, 小學部全部是自己揀???

反而dgs係私校,唔達標既p6學生,佢既直資中學可以唔收,因dgs唔係一條龍,只有中學. 
而ST MARY係一條龍,理論上p6係全直升上中學. 

...
dgs係一條龍~

dgs

st mary 係一條龍的津校, 照政府意思小學部100% 直升中學, 我兩朋友女兒讀st mary , 細女係直升中學, 大女仍要全級80名以來, 先至係安全線. 朋友表示細女成績點差,理論上都有權升上中學,除非中途比學校勸走. 

不明白樓主所講既85%?90%?這便不是一龍.
一條龍係100%,直屬先至8十幾%, 請弄清楚. 

而dgs既中學係直資有自主收生權, 可以收曬自己小學自己友, 亦有權唔收. 但st mary 就唔得,津校的一條龍,理論上唔可以唔比位小學部學生.除非st mary 轉了直資,好像dgs有收生自主權. 

港大同學係直資, 只係校長當初promise左d家長, 係可以升上中學, 最後有幾個學生考試唔合格, 先至唔收.

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 15:19 發表
我指的是 DGS。

DGJS 是私校, DGS 是直資, 跟據校方聲稱, DGJS 與 DGS 是採用一條龍 (是指真正嘅一條龍), 即原則上所有 DGJS 會直上 DGS, 除了個別極少數 (應不多於 4、5個) 因個別不同原因上不了 DGS, 例如操行問 ...

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 15:19 發表
我指的是 DGS。

DGJS 是私校, DGS 是直資, 跟據校方聲稱, DGJS 與 DGS 是採用一條龍 (是指真正嘅一條龍), 即原則上所有 DGJS 會直上 DGS, 除了個別極少數 (應不多於 4、5個) 因個別不同原因上不了 DGS, 例如操行問 ...

我諗呢個係政府對一條龍津校定義http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=6927
"中學的中一學位必須多於小學的小六畢業生人數,以收取全數小學部的學生,並須預留部分學位讓其他小學的學生仍然有機會入讀.."

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 16:07 發表
對不起,我有點混淆, 若照政府意思小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c部100% 直升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n ...

因為St. Mary's 從2005/6入小一先開始一條龍, 即現時係四年班或以下學生..

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 16:31 發表
多謝提供資料, 現在明白了。

但問題是 St Mary 會不會用不同形式而中途"勸走"成績未如理想之學生, 如果不會, 那便是真正一條龍辦學了

暫時未有聽聞, 只知St. Mary 另一間一條龍小學-天神會有"導修班"予成績偏低學生, 以改善質素.. 如果以後都係同現在一樣, 正如你所講, 那便是真正一條龍辦學..

大女果個年級未轉一條, 細女既年級已轉了.

成績唔好, 學校可能會提議家長轉去一間程度适合小朋友就讀既小學, 等個小朋友有番讀書樂趣, 同個人自信, 這些時常係d程度較高既學校發生,未必係學校想kick走小朋友, 而係為佢好. 有家長女兒, 係st mary 轉了去大角x天主教, 成績好了, 個家長係自願的.   

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 16:07 發表
對不起,我有點混淆, 若照政府意思小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c部100% 直升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n ...

原帖由 leehoma001 於 09-6-12 17:39 發表
可是, 真正一條龍辦學, 是不會為小學生排名次的, 當然一樣會有功課、測驗及考試,目的是監察學生學業進度, 如有個別學生學業有問題可加以輔導。有些學校可能會 appraise 最好成績嘅幾位同學而加以鼓勵, 卻不會 pinpoin ...

我所知有部分直資或私立只會全級頭20名排名次, 但一般津校就會全部排, 亦係一路以來做法, 應該同一條龍辦學方式無大關係..
拔尖補底只係學校想將學生水平盡量提升, 並非想學生蒙羞, 正面d去諗, 相反可以對成績偏低學生有鼓勵同有益處..
‹ 上一主題|下一主題