用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 31 東莞同鄉會方樹泉學校? 很擔心!
樓主: usshop
go

Net 31 東莞同鄉會方樹泉學校? 很擔心! [複製鏈接]

我囡囡派咗第六志願[東華三院羅裕積小學],依家叩門其他學校,但好似新油天噤幾百人至爭嗰十多嗰叩門位,囡囡邊有噤好彩!好彩就唔會攪到呢幾日噤慘:cry: :cry: 當然都盡力試吓叩門, 對比校舍整潔度及大小,小班教學,呢幾日自己觀察的學生素質及校本透明度今日最後揀咗方樹泉注冊

原帖由 River_Amazon 於 10-6-7 12:48 發表
學校Band1學生百分比(%)
基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校+71#

喇沙小學67#

I really doubt it.

這些數字未經學校/教育局證實,

睇間學校好唔好, 不如睇佢地的升中派位結果, 最見真章.

又唔好噤悲觀,唔叩就連機會都冇,叩咗就心安理得,因已盡力!有時真係要睇彩數。我個仔當年都係派得唔好,係叩門入舊油天的,現在讀得很開心。

我想講的是我朋友個女上年亦是第一志願報舊油,但派咗去東莞方樹泉,佢個女隨後叩舊油亦失敗,好失望,最後就讀咗方樹泉,本來佢plan咗今年再考舊油的插班試,但見個女讀得很好,而且好開心,她亦決定留在此校,佢話間學校課程,運作和老師都好,只是欠名氣。

其實31校網真係幾勁,德信其實很好,如個放在第二個網肯定要放第一志願才有機,但在31網,居然俾人放在3或4志願都入到,只因這個網實在太多好學校,不用介懷第幾志願入,最緊要係搵多的資料睇下間學校好唔好,適唔適合自己個仔/女,覺得唔啱,就去其他學校叩門。

原帖由 612 於 10-6-10 03:21 發表
我囡囡派咗第六志願[東華三院羅裕積小學],依家叩門其他學校,但好似新油天噤幾百人至爭嗰十多嗰叩門位,囡囡邊有噤好彩!好彩就唔會攪到呢幾日噤慘:cry: :cry: 當然都盡力試吓叩門, 對比校舍整潔度及大小,小班教學,呢幾 ...

原帖由 612 於 10-6-10 03:21 發表
我囡囡派咗第六志願[東華三院羅裕積小學],依家叩門其他學校,但好似新油天噤幾百人至爭嗰十多嗰叩門位,囡囡邊有噤好彩!好彩就唔會攪到呢幾日噤慘:cry: :cry: 當然都盡力試吓叩門, 對比校舍整潔度及大小,小班教學,呢幾 ...

唔係好明,點解派咗去"羅裕積小學"可以去方樹泉註冊?

我係一個posting答嘴兩個mami的問題,係比較confusing,唔好意思。因主題是東莞方樹泉學校,樓主好似好擔心,而我又噤啱識人係果度讀,所以答下嘴,但羅裕積我就真係唔多認識。

原帖由 teresa東莞同鄉會方樹泉學校1111 於 10-6-10 09:01 發表

唔係好明,點解派咗去"羅裕積小學"可以去方樹泉註冊?

回覆 24# teresa1111 的文章

之前打電話去問,佢哋話可以用原先註冊證上去註冊就得! 其實喺佢個網內[學校概覽]有介紹成間學校教學發展,有好有唔好,唔好就喺收生不足,之後唔會殺校就唔知 今年都喺兩班學生,而好就喺小班教學,加埋每班兩嗰老人負責,噤計法咪即一對十幾嗰學生.
‹ 上一主題|下一主題