用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報考小一(私校) 有用參考資料
樓主: candy_kent
go

報考小一(私校) 有用參考資料 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女以前讀真光幼稚園, 以前係唔俾抽獎的
聽講有家長搏, 學校真係out左個學生(雖然係自己幼稚園學生都照out), 派得差, 家長就返去叩門, 都要花d心機, 學校至肯收
可能咁樣對其他無抽既家長唔公平掛(定其他原因我唔知了), 於是我女果年開始, 全部學生都可以光明正大咁抽了
不過我又相信註冊左私校, 應該唔會影響抽獎結果, 因為果時我無抽(註冊左間私校), 但有家長搏, 都搏到第一志願呀!
原帖由 happypenguin 於 09-7-10 10:27 PM 發表
教署會出信列出小朋友部份已留位私小名單, 問是否仍想參加大抽獎。只是部份而非全部, 相信是視乎私小有否通知教署其留位學生資料。不過即使手上有多家小學學位,亦不會影響派位結果!

某些私小明知小朋友參加派位,於是會 ...

Hi Charlotte_mom,

其中一間會於留位當日遂一提醒家長於統一派位當日致電通知是否仍然需要該私小學位的私小,正是大坑真光呢!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-11 00:56 發表
我女以前讀真光幼稚園, 以前係唔俾抽獎的
聽講有家長搏, 學校真係out左個學生(雖然係自己幼稚園學生都照out), 派得差, 家長就返去叩門, 都要花d心機, 學校至肯收
可能咁樣對其他無抽既家長唔公平掛(定其他原因我唔知 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 candy_kent 於 09-7-16 11:30 發表

mamacartier
你稔法正確, 上年我就係check左邊間考到又可以比我去大抽獎才去報名.

不過你要留意, 大部份私校6月之後未必仲有叩門位既, 係得好少數, 可能最多幾個位仲可以接受申請, 所以如果想考來做個保險, 理應 ...

Thank you candy_kent 長老,

咁即係如果想做 back up 最好選擇個d 比大抽獎的私校先報,如果唔比大抽獎個d私校,除非真係想讀,否則就唔好報,對嗎???

日前跟民幼的家長提起升學, 其中一位家長說因參加了大抽獎, 於6月初(大抽獎公佈之後)收到民小通知取消其小一學位。 結果大失預算, '兩頭唔到岸', 要再撲學位。 相信民小收咗應該不可參加統一派位。

維記小學是可以大抽獎的

Cheers

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題